Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VALUTA

Istražili smo: Koje promjene euro donosi poduzetnicima

HUB
Foto: Native tim VL
1/6
21.11.2022.
u 16:48

Uvođenje eura kompleksan je proces koji zahtijeva suradnju čitave poslovne zajednice – evo što očekuje poduzetnike

Euro postaje službena valuta u Hrvatskoj 1. siječnja 2023., a uz promjene koje očekuju sve građane, poduzetnici će morati poduzeti posebne korake kako bi se pripremili za ovaj važan događaj. Istražili smo što ih sve očekuje te u razgovoru s nekima od njih saznali koliko su informirani i pripremljeni.

„Kao i svi u državi, i mi se moramo pripremati za to. Smatram da će nam nova valuta pojednostaviti dosadašnje poslovanje i komunikaciju s turistima koji više neće morati mijenjati eure u kune da bi kupili naše proizvode. Očekujem da će nam euro pružiti nove mogućnosti snabdijevanja u obližnjim zemljama – otvara nam se neko novo tržište, veće i jače“ – optimističan je prema dolasku nove valute Miroslav Palinkaš, vlasnik Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog.

Kako doznajemo od Hrvatske udruge banaka, poduzetnici su obvezni prilagoditi sva svoja programska rješenja (software) – od izdavanja računa i obračuna plaća do dvojnog iskazivanja cijena i promjena u financijskim obračunim i izvještajima.

„Krenuli smo s obvezama poput dvojnog iskazivanja cijena – to su promjene kojima se mi brzo prilagodimo jer imamo ljude koji to prate, naš računovodstveni servis i ekipa koja vodi trgovinu – oni to usklade, izračunaju, preračunaju sve cijene, cjenike – to se riješi programski i automatski. Mi smo tu prilično spremni i brzo prilagodljivi“ – poručuje Palinkaš, dodajući kako su dobro informirani o svojim pravima i obavezama, a obavijesti redovito dobivaju i od banaka.

Miroslav Palinkaš
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Banke su, naime, u skladu sa Zakonom, dužne klijentima slati općenitu i individualnu obavijest. Rok za slanje općenite obavijesti bio je tri mjeseca prije datuma uvođenja eura, odnosno do 1.10.2022., a trebala je sadržavati informacije o preračunavanju kredita, depozita te o očekivanom utjecaju uvođenja eura na proizvode i usluge. Individualna obavijest pak donosi informacije o promjenama na kunskim kreditima / oročenim depozitima ili kreditima / oročenim depozitima u valutnoj klauzuli u eurima te sadržava bitne elemente preračunavanja, parametru, marži (fiksni dio) i visini kamatne stope. Banke su ju dužne dostaviti potrošačima najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura, a klijentima koji nisu potrošači najkasnije dva tjedna nakon uvođenja eura.

Osim iz banaka, informacije o novoj valuti pristižu sa svih strana, ističe Igor Letec, vlasnik OPG-a Letec koji se bavi uzgojem koza i jelena. Aktivnije uključenje u proces pripreme za euro planiraju od prosinca, kada krene lošije vrijeme i završi sezona radova na polju, no ispunili su sve obveze koje su bili dužni u dosadašnjem periodu: „Programeri su napravili prilagodbu programa na način da se nama dvojno iskazivanje cijena i sve druge promjene koje smo dužni napraviti provode automatizmom tako da je sve riješeno u jednom danu“ – poručio je Letec.

Igor Letec
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Princip preračunavanja

Za poduzetnike je ključno da ne smiju ni na koji način zakinuti svoje zaposlenike niti svoje kupce, a tijekom postupka uvođenja eura zabranjeno je neopravdano podizanje cijena, doznali smo od Hrvatske udruge banaka koja je na svojoj web stranici izdvojila najvažnije informacije za poduzetnike.

Obveze poduzetnika:

  • društva s ograničenom odgovornošću dužna su preračunati iznos temeljnog kapitala tvrtke primjenom fiksnog tečaja konverzije iz kune u euro, uz zaokruživanje na najbliži cent
  • cijene roba i usluga također se preračunavaju prema fiksnom tečaju, pri čemu se jedinične cijene koje su iskazane na više od dvije decimale nakon preračunavanja zaokružuju i iskazuju s istim brojem decimala kao i prije preračunavanja
  • svi poslovni subjekti imaju obvezu dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima najkasnije od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.
  • poslodavac mora dvojno iskazivati isprave o isplati plaće i drugih iznosa koji se isplaćuju radniku
  • sve što se podnosi i plaća do uvođenja eura, plaća se i knjiži u kunama, a sve što se plaća nakon 1.1.2023. za 2023. godinu plaća se i knjiži u eurima
  • knjigovodstvena isprava (račun, uplatnica, isplatnica, izvod žiro računa, narudžbenica itd.) na temelju koje se unose poslovni događaji u poslovne knjige mora biti iskazana u službenoj valuti – do 31.12.2022. u kunama, a od 1.1.2023. u eurima

Naravno, sve to košta, a taj trošak će platiti poduzetnici. No, usprkos poskupljenjima, nastoje zadržati iste cijene dokle god im ulazni troškovi to dozvoljavaju jer su svjesni da bi, uz ionako narušenu kupovnu moć hrvatskih potrošača, rast cijena mogao utjecati na dodatno smanjenje prodaje, doznali smo od Stjepana Vrhoveca, vlasnika OPG-a Vrhovec koji se bavi mljekarstvom.

Mlijeko prodaju putem mljekomata pa trenutno promišljaju kako će ga puniti prelaskom na eure. „Već sad imamo dodatne troškove – morat ćemo mijenjati žetonjere, odnosno dijelove uređaja koji su fiskalizirani, a najveći problem ćemo imati s povratnim novcem jer će nam biti potrebno puno više sitnih novaca, odnosno morat ćemo primati samo kovanice“ – poručuje Vrhovec, pojašnjavajući kako je najizglednije rješenje da se na mljekomatu neće moći plaćati papirnatim novcem jer će mu cijena biti 1,30 eura.

Osim potencijalnog opravdanog rasta cijena zbog većih ulaznih troškova, Vrhovec očekuje da će im nova valuta donijeti dobrobiti u radu s turistima kojima će biti lakše trošiti kada neće morati mijenjati eure u kune, kao i u segmentu nabavke stvari koje kupuju u inozemstvu jer se sada neće morati zamarati preračunavanjem cijena.

Stjepan Vrhovec
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Za sve ostale obveze počeli su se pripremati na vrijeme te naručili potrebne programe, kaže Vrhovec, koji uskoro planira i opskrbu gotovim novcem koji će im biti potreban za mljekomate.

(Pred)opskrba gotovinom

Mjesec dana prije službenog prelaska na euro, banke, Fina i/ili Hrvatska pošta opskrbljivat će poslovne subjekte i potrošače početnim paketima eurokovanica – svi građani, pa tako i poduzetnici, moći će dobiti 13,27 eura za 100 kuna.

Najranije pet dana prije uvođenja eura, mikro poduzetnici moći će dobiti do 10.000 eura, za što će morati potpisati ugovor s bankom i dati određeno jamstvo, a euri dobiveni na ovaj način ne smiju se koristiti prije 1.1.2023. Preduvjet za posrednu predopskrbu poslovnih subjekata je pojedinačni ugovor s poslovnom bankom, o čemu više informacija mogu dobiti direktno od banaka.

S mogućnošću predopskrbe upoznati su i u OPG-u Orehovec čiji vlasnik Juraj Orehovec ističe kako je većina informativnih mailova koji redovito dolaze vezana upravo uz temu opskrbe gotovim novcem. No, ovom vlasniku najveće farme pataka u Hrvatskoj predopskrba neće biti potrebna jer posluju isključivo kroz transakcije na žiro račun.

„Dvojno iskazivanje cijena, obračun plaća i druge aktualne obveze nisu nam dosad zadale puno posla ni izdataka – najveće promjene bile su u računalnom softwareu kojeg su pripremili programeri, a nama su se kao korisnicima promjene automatski počele primjenjivati“ – komentirao je Orehovec.

Juraj Orehovec
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Kao i ostali sugovornici, potvrdio nam je da (pred)pripreme za dolazak eura teku bez problema i velikih promjena, uz neometan tijek poslovanja, što očekuju da se nastavi i s početkom nove godine.

Sve važne informacije o tome kako će se uvođenju eura prilagoditi bankovne usluge i proizvodi, klijenti banaka i sve zainteresirane strane možete pronaći na web stranici HUB-a. Osim materijala na službenim stranicama banaka, HUB-a i internetskoj stranici Vlade RH i HNB-a euro.hr, sve bitne informacije mogu se naći i na društvenim mrežama Twitter i LinkedIn pod #EUROuHR.

Sadržaj omogućila Hrvatska udruga banaka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije