Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI VODIČ

Euro kuca na vrata: Sve što trebate znati o novoj valuti

Hrvatska udruga banaka
Foto: Shutterstock
1/5
10.11.2022.
u 09:50

S početkom nove godine euro postaje službena hrvatska valuta – istražili smo koje nam promjene donosi

Do uvođenja eura u Hrvatskoj preostalo je manje od dva mjeseca, no za mnoge nova valuta još uvijek predstavlja nepoznanicu i otvara brojna pitanja. Što nas očekuje u prvoj godini, kako će funkcionirati opskrba gotovinom i na koji će način euro utjecati na naše kredite, kartice i platni promet samo su neka od pitanja na koja smo potražili odgovore. U nastavku donosimo veliki vodič kroz najveći transfer godine – prelazak na novu valutu.

Što s kunama?

Euro će s prvim danom 2023. postati službena hrvatska valuta, ali kunama će se moći plaćati u gotovini sve do 14. siječnja. Banke su se dužne na vrijeme opskrbiti dovoljnom količinom novčanica i kovanica eura, a građani će mjesec dana prije uvođenja nove valute, odnosno od 1. prosinca, po eure umjesto kuna moći doći u banke, poslovnice FINA-e ili poslovnice Hrvatske pošte. Tamo ih očekuju kompleti kovanog novca eura i centa – za 100 kuna dobit će paketić od 13,27 eura (kovanica). Važno je naglasiti da se taj novac NE SMIJE koristiti prije 1.1.2023.

Dvojni optjecaj

Dvojni optjecaj je razdoblje u kojem će se istovremeno prilikom transakcija koristiti i kune i euri. Trajat će dva tjedna od 1.1. do 14.1.2023. u ponoć, što znači da će se gotovinom svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak dobiti u eurima.

Od 15. prosinca ove godine započinje tehnička prilagodba bankomata što znači da će se postupno i privremeno gasiti do 31. prosinca kako bi mogli isplaćivati eure od 1. siječnja 2023. S prvim danom sljedeće godine, bankomati će od ponoći isplaćivati isključivo eure, a u periodu prilagodbe od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. građani će moći podići gotovinu na svim bankomatima bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju. Hrvatska udruga banaka obavit će na svojim internetskim stranicama interaktivnu kartu aktivnih bankomata kako biste u svakom trenutku mogli znati gdje je moguće podignuti kune do 31. prosnica 2022., odnosno eure od 1. siječnja 2023. O svim aktualnim aktivnostima vezanima uz isplatu, banke preporučuju svojim klijentima da prate njihove obavijesti putem službenih kanala kako bi bili pravovremeno informirani.


Bankomati će od 1.1.2023. u 00:00 sati isplaćivati isključivo eure
Foto: Shutterstock

Najjednostavniji način da svoj novac konvertirate u eure jest polaganje kuna na račun u banci. Kune će automatizmom prvi dan 2023. postati euri, po fiksnom tečaju konverzije u skladu sa Zakonom o uvođenju eura i bez troškova za klijente.

Što će biti s kunama i kako do eura

  • Kunama će se moći plaćati do 14. siječnja 2023. godine, ali samo gotovinom
  • Kune se mogu zamijeniti besplatno po fiksnom tečaju konverzije za eure u svim bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte tijekom cijele 2023. godine
  • Građanima će biti dostupni gotovi kompleti kovanog novca od 1. prosinca u poslovnicama svih banaka, Fine i Hrvatske pošte – za 100 kuna dobit će 13,27 eura
  • Najjednostavniji način konverzije je polaganje kuna na račun u banci – 1.1.2023. kune će automatski postati euri

Cijelu sljedeću godinu banke, FINA i Hrvatska pošta građanima će besplatno po fiksnom tečaju konverzije od 1 euro = 7,53450 kuna mijenjati kune za eure. Po jednoj transakciji možete promijeniti do 100 novčanica i 100 kovanica, dok se za veći broj novčanica i kovanica mogu naplaćivati naknade o čemu ćete biti obaviješteni. Od 2024., kune će se moći zamijeniti u eure u Hrvatskoj narodnoj banci uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, i to kovanice do proteka 3 godine od uvođenja eura, a novčanice bez vremenskog ograničenja.

Foto: Native tim VL

Preračun plaće obveza je poslodavca

Budući da se događa promjena u svim sferama, promijenit će se i sva primanja i davanja. To vrijedi i za plaće. Poslodavac je, naime, dužan preračunati visinu plaće, ali i sva druga davanja u eure. Preračun će se dogoditi i s mirovinama te socijalnim davanjima.

Za vrijeme razdoblja dvojnog iskazivanja (od 5.9.2022. do 31.12.2023.) plaća i sve isplate bit će iskazane i u eurima i u kunama. Zadnja plaća koja će biti isplaćena u kunama je ona za studeni koja se isplaćuje u prosincu. Plaća za prosinac koja se isplaćuje u siječnju bit će isplaćena u eurima.

Plaća za studeni zadnja je koja će biti isplaćena u kunama jer se od siječnja 2023. sve plaće isplaćuju u eurima
Foto: Shutterstock

Što se tiče režija, nastavit ćete ih plaćati u valuti koja je navedena na njima. Oni izdani od siječnja nadalje bit će u eurima, a za uplatnice koje ste dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćat ćete ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna na nalogu.

Kunski krediti postaju eurski

Nova godina također donosi konverziju kunskih kredita i štednji u eurske. Od siječnja ćete svoje kredite automatizmom plaćati u eurima, a u njima ćete brojati i svoju ušteđevinu. Eurski će postati i vaši kunski računi, a ako već sada imate i eurski račun moći ćete ga zatvoriti besplatno u roku od 60 dana. Prilikom konverzije postojeći IBAN broj računa neće se mijenjati, kao niti kartice izdane za te račune, a ostale promjene su moguće na zahtjev klijenta. Fiksne kamatne stope neće se mijenjati, a ako su ugovorene kao promjenjive, banke će klijentima poslati obavijesti o novim izračunima kamatnih stopa najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura.

Od svoje banke već ste dobili općenitu obavijest, a najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura dobit ćete i individualnu obavijest o preračunavanju kredita i svim eventualnim promjenama, no ne morate brinuti oko troškova povezanih s uvođenjem eura jer sav trošak konverzije snose banke.

Od stručnjaka iz Hrvatske udruge banaka doznali smo ključne savjete da bismo si prelazak na novu valutu učinili što jednostavnijim:

  • već na jesen položiti gotovinu koju imamo u kunama na račune banaka
  • tijekom 14 dana dvojnog optjecaja što manje plaćati gotovinom i što više karticama, a na mjestima gdje se plaća isključivo gotovinom (pekare ili kafići), što više plaćati eurima

Uz pravovremenu pripremu svih dionika – od građana i poduzetnika do banaka i države, ključno je strpljenje svih nas da bi u ovom kompliciranom procesu greške bile svedene na minimum. Za kraj, donosimo nekoliko zanimljivosti o euru koje potvrđuju da će nam prelazak na novu valutu nesumnjivo donijeti brojne dobrobiti.

Sadržaj omogućila Hrvatska udruga banaka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije