Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krupan zalogaj

Ina želi preuzeti benzinske postaje OMV-a u Hrvatskoj

'19.03.2012., Zagreb - Guzva na benzinskoj postaji OMV u staroj Velikogorickoj zbog povecanja cijena goriva od ponoci.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
18.06.2012.
u 10:00

Kupnje OMV-ovih benzinskih postaja nema bez zelenog svjetla Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

Nacionalna naftna kompanija Ina želi preuzeti 60-tak OMV-ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj. O tome je već i službeno obavijestila tu austrijsku kompaniju. Kako doznaje Večernji list od neslužbenih izvora u kompaniji, u Ini se već radi na razvoju mogućih strategija preuzimanja, a zasad se uz preuzimanje cijele OMV-ove mreže razmatra i kupovina dijela benzinskih postaja. Da je interes Ine stvaran, svjedoči i činjenica da su o toj mogućnosti već obavijestili i glavne dioničare, hrvatsku Vladu i mađarski MOL.

Regulativne prepreke

Visoki izvor iz Ministarstva gospodarstva potvrdio je da u Ini postoje i ideje o kupovini OMV-a, ali još su u začetku. – Teško nam je procijeniti koliko je to realno. S financijske strane Ina bi konstrukciju vjerojatno mogla zatvoriti, no pitanje je što time kompanija dobiva i koji su negativni efekti. Ne čini mi se prihvatljivim da zbog preuzimanja OMV-a Ina zaustavi ciklus modernizacije vlastite mreže, a pitanje je i dopuštene koncentracije na tržištu. Mi nikako ne bismo bili voljni podržati nešto što će negativno utjecati na tržišnu konkurenciju – kaže Večernjakov sugovornik. Toga su, čini se, svjesni i u Ini, pa su se predstavnici kompanije proteklih tjedana više puta u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja neformalno raspitivali o mogućim posljedicama preuzimanja OMV-a.

Kakav će stav Agencija zauzeti zasad se može tek nagađati, ali s obzirom na rješenje AZTN-a nakon što je MOL preuzeo operativnu kontrolu nad Inom, vrlo je neizvjesno bi li regulator dopustio Ini bilo kakvu akviziciju kojom bi kompanija povećala svoj maloprodajni udjel na tržištu. Tada je Ini bilo naloženo da zbog prevelike koncentracije proda lanac Crobenz, a mnogi su analitičari tvrdili da je ta mjera bila preslaba te kako je zapravo MOL-u moralo biti naloženo da proda Tifon, koji je mnogo važnija i značajnija tvrtka od Crobenza. Kako bi u takvoj situaciji Ini sada moglo biti dopušteno da kupi OMV, drugog po snazi tržišnog igrača koji u Hrvatskoj drži 11 posto udjela, nejasno je. No ako u Ini odluče pokušati preuzeti OMV-ove benzinske postaje, na pomolu bi mogla biti najspektakularnija poslovna transakcija godine u Hrvatskoj.

Interes ruskih kompanija

Od prije je poznat interes ruskih kompanija za OMV-ove postaje. Prema našim informacijama, dosad su četiri kompanije obavile preliminarno snimanje poslovanja OMV-a – ruske tvrtke Zarubežnjeft i Gazpromnjeft, jedan arapski fond i jedna zasad nepoznata tvrtka. Favoritom se smatra Zarubežnjeft, posebno s obzirom na to da je Gazpromnjeft navodno prioritetnim ciljem odredio preuzimanje grčkog Hellenic Petroleuma. Prednost Rusa, osim financijske moći, jest i to što OMV-u mogu ponuditi otkup cjelokupne mreže, dok je za Inu zbog regulativnih prepreka to upitno. Svoj kapacitet za preuzimanje novih objekata Ina bi mogla pokušati povećati izdvajanjem dijela postaja iz svoje mreže. Kompanija trenutačno ima oko 500 postaja, a znatan dio tehnološki je i lokacijski zastario. Već dugo se u javnosti spekulira kako bi dio benzinskih postaja Ina rashodovala tako što bi bile ponuđene u zakup zaposlenicima. Ina u bitku za OMV ulazi uz brojne probleme, no to ne znači da iz nje neće izaći kao pobjednik. Cijena je pobjede oko 100 milijuna eura.

Komentara 10

OB
-obrisani-
11:49 18.06.2012.

18.06.2012. u 11:28h JSM je napisao/la: Pa OMV kupuje svoje gorivo, gorivo za svoje benzinske od INAe. :) === Neće biti !

JS
JSM
11:28 18.06.2012.

Pa OMV kupuje svoje gorivo, gorivo za svoje benzinske od INAe. :)

OB
-obrisani-
10:28 18.06.2012.

Ina želi preuzeti benzinske postaje OMV-a u Hrvatskoj Kupnje OMV-ovih benzinskih postaja nema bez zelenog svjetla Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ********** Prvo, ako ih INA preuzme (kupi), gdje ćemo onda kupovati kvalitetan benzin ? Drugo, ako ovisi o Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (Spevecovki) onda će OMV kupiti Todorić !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije