Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum o trgovini

Hrvatsko gospodarstvo moći će se natjecati i na američkom tržištu

HGK smanjila članarine i obavezno izdavanje za doprinose (1)
Tomislav Miletić/PIXSELL
18.06.2013.
u 17:51

Transatlantski sporazum je, smatraju iz Hrvatske gospodarske komore, prilika za postizanje stabilnog gospodarskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta

Američka gospodarska komora, Hrvatska gospodarska komora i Udruga poslodavaca, nakon što je Europskoj komisiji odobren mandat za početak pregovora  o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama između SAD-a i Eu, nadaju se postizanju brzog dogovora.

Vjeruju kako je ovo prilika za uspostavljanje integriranog transatlantskog tržišta te postizanje stabilnog gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija najsnažniji su investicijski i trgovinski partneri, generiraju gotovo 50% svjetskog BDP-a i 30% svjetske trgovine, a sporazum ukazuje na priliku za daljnje jačanje ove suradnje, kažu u zajedničkom priopćenju AmChema, HGK i HUP-a. Procjene utjecaja Europske komisije su pozitivne – sporazum bi mogao generirati 119 milijardi eura godišnje za EU i 95 milijardi eura tržištu SAD-a, napominju oslanjajući se na "Center for Economic Policy Research" te, dodaju, i otvoriti 500.000 novih radnih mjesta. Sporazumom bi se velikim, ali više nego ikada malim i srednjim poduzećima, otvorile prilike na tržištu od više od 800 milijuna ljudi, a hrvatsko gospodarstvo dobilo bi dodatne mogućnosti natjecanja na američkom tržištu.

Ovaj sporazum trebao bi ići dalje od standardnog sporazuma o slobodnoj trgovini, adresirajući cijeli niz bilateralnih necarinskih prepreka, uključujući standarde, regulatorna pitanja, investicije i zaštitu investicija, pravo intelektualnog vlasništva, tržišno natjecanje, javnu nabavu, nudeći uniformni pristup ovim pitanjima na globalnoj razini.

 >>Ovo je 39 državnih i privatnih projekata spremnih za ulagače

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije