Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIOZAN PLAN

Hotel Marjan ide u ruke Adrisu, ali tek nakon dražbe

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
16.04.2019.
u 18:19

Završio je stečajni proces, a rovinjska je tvrtka već otkupila sva potraživanja

Hotel Marjan, impozantno zdanje na splitskoj Zapadnoj obali koje zjapi prazno već jedanaest godina, prodaje se na dražbi za početnu cijenu od 58 milijuna eura. Posljedica je to stečajnog procesa tvrtke Adriatic d. d., koji je došao do kraja zaključkom o prodaji hotelskog kompleksa koji se prostire na 12 tisuća četvornih metara na elitnoj lokaciji. Iako je potencijal tog hotela privlačio više interesenata, Adris Grupa otkupila je već tijekom predstečajne nagodbe od vjerovnika sva potraživanja pa je hotel de facto već njezin.

Marjan će imati 5 zvjezdica

Naime, Adris je svojedobno otkupio potraživanja najvećeg vjerovnika “loše banke” Heta i povezanog društva H-Abduco pa je najveći razlučni vjerovnik u stečaju s potraživanjima koja prema procjenama i premašuju procijenjenu vrijednost hotela. Kad bi, pak, tko ponudio veću cijenu na dražbi, moglo bi se teoretski dogoditi da Adrisu “otme” hotel pred nosom, ali to je na našem poslovnom terenu teško očekivati.

Najozbiljniji interes za hotel Marjan pokazivala je turska Dogus Grupa, ali potvrđuju da ne namjeravaju sudjelovati na dražbi, a slično odgovaraju i drugi turistički ulagači prisutni u Hrvatskoj. Stoga je velika vjerojatnost da će se Adrisu ostvariti najava s početka godine o tome da će nova velika investicija te tvrtke u turizam biti upravo u Splitu. Iz rovinjske kompanije možemo čuti da od hotela Marjan planira napraviti elitnu lokaciju koja će kvalitetom i luksuzom parirati novootvorenom Hotelu Grand Park u koji su nedavno uložili 700 milijuna kuna.

Kerumov neostvareni san

– Nismo skrivali ambicije da ulažemo u hotel Marjan što pokazuju i dosadašnja ulaganja u taj projekt. Vjerujemo da ćemo uskoro imati planove o dovršenju hotela – kažu nam u Adris Grupi.

Kompanija je, podsjetimo, nedavno dovršila investiciju u Hotel Grand Park u Rovinju, luksuzni hotel s pet zvjezdica u kojem će noćenje u vrhuncu sezone stajati 4700 kuna po sobi. Adris je preko Maistre dosad u turizam uložio 5,5 milijardi kuna, a investicijski se ciklus nastavlja pa će u sljedećem investicijskom razdoblju biti uloženo dodatnih 2,3 milijarde kuna od čega će znatan dio očito biti plasiran u Split, ali i u razvoj hotela u Dubrovniku i Zagrebu, koje su stekli nedavnim preuzimanjem HUP Zagreba od obitelji Leko.

Inače, Hotel Marjan nerealizirana je ambicija bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma koji ga je na natječaju kupio 2005. godine za 170 milijuna kuna, čak trostruko više od traženih 57 milijuna kuna. Četiri godine kasnije potpisan je ugovor o suradnji s Hiltonom, ali kako je Kerum samo nekoliko mjeseci kasnije postao gradonačelnik, radovi su stali, a 2015. godine u stečaj je otišla njegova tvrtka Adriatic, koja je i vlasnik hotela Marjan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije