Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HEP razvija nacionalnu mrežu punionica za električne automobile

ELEN punionica
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
14.12.2017.
u 09:58

Uz sudjelovanje u provedbi EU projekta EAST-E, HEP-ov tim za eMobilnost nastavlja s prijavama za dobivanje sufinanciranja iz različitih EU izvora kojima se planira, između ostalog, realizirati izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila na području Republike Hrvatske.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost. Danas je HEP vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj, što je je krajem 2016. godine potvrđeno i titulom Ambasadora alternativnih goriva.

ELEN – mreža HEP-ovih punionica u hrvatskim gradovima

Sredinom 2014. HEP je u garaži nove poslovne zgrade u Zagrebu postavio sustav punionica za vlastita vozila na električni pogon (trenutno ih u vlastitom voznom parku ima 22) te vozila poslovnih partnera i drugih posjetitelja, dok je krajem iste godine, u sklopu europskog projekta CIVITAS DYN@MO i u suradnji s Gradom Koprivnicom i lokalnim partnerima, HEP postavio pet javno dostupnih multi-standard ELEN punionica za brzo punjenje električnih automobila na području Koprivnice.

Početkom 2015. godine započinje ciklus izgradnje niza ELEN punionica u hrvatskim gradovima na temelju sporazuma potpisanih s gradovima, gospodarskim subjektima te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te tako doprinijeti očuvanju okoliša. Prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, HEP je do sada postavio i pustio u pogon 50-ak javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a od gradova kontinuirano prikuplja iskaze interesa te prati regionalni raspored nabavljenih električnih vozila kako bi i dalje širio mrežu javne infrastrukture.

Na do sada postavljenim ELEN punionicama u hrvatskim gradovima moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr . S druge strane, raspored i tehničke karakteristike svake od HEP-ovih punionica moguće je vidjeti na stranici elen.hep.hr. U gradovima su punionice postavljene na atraktivnim prometnim lokacijama kako bi se podigla svijest i korisnicima omogućila gradska vožnja. U idućih nekoliko godina HEP planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora.

Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Na autocestama i cestama interaglomeracije planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što iziskuje složenu suradnju mnogih dionika, ali i znatno veće investicije. S tim ciljem izrađeno je više projektnih prijava za sufinanciranje kroz EU fondove.

NEXT-E: rekordna sredstva iz fonda CEF za razvoj e-mobilnosti!

Uz sudjelovanje u provedbi EU projekta EAST-E, HEP-ov tim za eMobilnost nastavlja s prijavama za dobivanje sufinanciranja iz različitih EU izvora kojima se planira, između ostalog, realizirati izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila na području Republike Hrvatske.

 

Tako su početkom studenoga članice međunarodnog konzorcija NEXT-E, u kojem sudjeluje i Hrvatska elektroprivreda potpisale ugovor o financiranju s agencijom INEA koji će omogućiti izgradnju mreže od čak 252 punionica za električna vozila u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Uz Hrvatsku elektroprivredu konzorcij NEXT-E čine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svih šest država sudionica), Hrvatska elektroprivreda u Hrvatskoj, PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj) te Nissan i BMW. Europska komisija je u srpnju 2017. odabrala projekt NEXT-E za sufinanciranje kroz program Connecting Europe Facility (CEF), u vrijednosti od 18,84 milijuna eura, što je najveća subvencija ikada odobrena u okviru CEF-a za segment razvoja e-mobilnosti.

U okviru ovog projekta, konzorcij će instalirati 222 multi standardne brze punionice (50kW) te 30 ultra brzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže. Na taj način će se stvoriti ključna infrastruktura punionica električnih vozila u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Rumunjskoj te će po prvi puta biti moguće prijeći velike udaljenosti duž šest Kohezijskih država, u potpunosti na električni pogon. HEP-u će projekt omogućiti postavljanje ukupno 30 novih punionica - 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW) na autocestama Goričan - Rijeka, Zagreb-Split te Bregana – Lipovac. Sve će punionice biti višestandardne, što znači da će se na njima moći puniti svi postojeći kao i nadolazeći modeli električnih vozila. Postojeće i nove punionice tako će činiti jedinstvenu HEP-ovu mrežu, odnosno javnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila.

Očekuje se da će postavljanje brzih punionica biti završeno do kraja 2020. godine, paralelno s s dolaskom nove generacije električnih vozila za velike udaljenosti. Sudjelovanje u projektu NEXT-E predstavlja HEP-ov veliki međunarodni iskorak u pogledu suradnje s respektabilnim energetskim tvrtkama u Europi, kako u preuzimanju iskustava već razvijenih tržišta elektromobilnosti, tako i kreiranja novih i inovativnih poslovnih modela.

Želite prijaviti greške?