Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duhan ili ne?

Elektroničke cigarete nisu duhanski proizvod

punjenje za elektroničke cigarete
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
06.03.2017.
u 18:23

Vladin prijedlog izlazi iz okvira europske direktive jer potpuno izjednačuje osobne isparivače i duhanske proizvode, tvrde u CROHM-u

Hrvatska mora usvojiti direktivu EU o duhanskim i srodnim proizvodima, a s tim se krenulo prošlog tjedna. Iako nije bilo posebnih prigovora na dodatno ograničavanje pristupa duhanskim proizvodima, pravu pomutnju izazvala je najava da će se izjednačiti duhanski proizvodi i elektroničke cigarete. Posebno su rezignirani u Udruzi korisnika osobnih isparivača – CROHM, u kojoj ističu da prijedlog ugrožava stotine tisuća bivših pušača i zatvara na stotine radnih mjesta.

“Bitno je napraviti razliku između proizvoda namijenjenih pušenju, kao što su cigarete, biljni proizvodi i vodene lule te onih koji služe odvikavanju od pušenja poput elektroničke cigarete i bezdimnih duhanskih proizvoda. Isti zakonski tretman ovih proizvoda, naveden u prijedlogu zakona, implicira da su oni jednako štetni za ljudsko zdravlje, za što nema znanstvenog uporišta”, kažu u CROHM-u, kojem je na čelu Filip Tokić. Da bi primjena predloženog zakona mogla napraviti štetu poduzetnicima koji nemaju nikakve veze s duhanom, slaže se i Saša Lončar, direktor tvrtke Virginia White. “Najgore je što vjerojatno autori ovog prijedloga uopće ne znaju o čemu je riječ. Kakve veze ovi elektronski uređaji imaju s duhanskim proizvodima? Tu se miješaju kruške i jabuke. Sva relevantna svjetska istraživanja kažu da je riječ o proizvodu koji je 95 posto zdraviji od klasičnih cigareta”, kaže Lončar, čija grupa zapošljava stotinjak radnika.

U Eldi iz Nove Gradiške, koja proizvodi e-tekućine za punjenje elektronskih cigareta, kažu da ih zabrana u Hrvatskoj neće bitno pogoditi jer posluju u čitavom svijetu. Potražnja za njihovim proizvodima raste, a zbog zahtjeva tržišta lani je otvorena i nova tvornica vrijedna 25 milijuna kuna.      

>> Električna cigareta dostupna i mladima, a ne zna se kako djeluje

>> E-cigarete: Britanci tvrde da su učinkovite, a kod nas su pitanje mode i velikih ušteda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije