Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU postavlja nova pravila

Električna cigareta dostupna i mladima, a ne zna se kako djeluje

Filip Tokić, e-cigarete
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/4
25.06.2014.
u 14:24

Amerikanci će e-cigaretu vjerojatno zabraniti, dok bi je Britanci prepisali na recept, piše Ivana Rimac-Lesički

        Dok naručuje kavu, Martin Pervan vadi i stavlja na stol: kutiju s cigaretama, upaljač, bočicu s nikotinom, “plastičnu” cigaretu (barem tako izgleda), još jednu takvu, zamjensku, u koju je umetnut – električni punjač. Ta je posljednja za zlu ne trebalo, ako se napunjena elektronička cigareta isprazni pa da je zamjena odmah spremna. A ako se i ona isprazni, tu je punjač sličan onomu za mobitel. Sve je to oprema za nikotinsku ovisnost koje se ovaj dugogodišnji pušač pokušava ostaviti. Elektronička cigareta posljednje je pomagalo u tim pokušajima. Naš je sugovornik tek jedan od mnogih pušača koji se elektroničkom cigaretom nastoje riješiti ovisnosti o pušenju, ali je jedan od rijetkih koji otvoreno priznaje da mu to nije uspjelo. Upoznali smo i kategoriju onih koji se kunu u učinkovitost e-cigarete, ali i one koji su na kraju zapravo jednu ovisnost zamijenili drugom.

Slijedom rezultata takvih osobnih iskustava svatko će drukčije pričati o elektroničkoj cigareti, proizvodu koji je došao ispod radara i vrlo brzo uzeo dobar dio tržišta u nizu zemalja. Pa tako i u Hrvatskoj gdje se elektroničke cigarete mogu kupiti posvuda, tako i na štandovima šoping-centara, reklamiraju se bez sankcija i pogled na njih dostupan je svima. U tržišnom smislu prva je to razlika u odnosu na standardne cigarete, koje su zaklonjene pogledu na blagajnama te s upozorenjima o štetnosti za zdravlje i okolinu. Sljedeća važna razlika jest da nas na štandu s e-cigaretama neće dočekati istaknuto upozorenje kako je proizvod zabranjen mlađima od 18 godina, kao što upozorenja nema ni na njihovu pakiranju. Pravila su to koja, međutim, neće vrijediti još zadugo jer se Europska komisija revizijom Direktive o duhanskim proizvodima dotaknula i elektroničkih cigareta.

Dvije godine za nova pravila

Elektronička cigareta relativno je nova kategorija proizvoda i njihov marketinški udio raste. Moguća je njihova uloga u smanjenju ili odvikavanju od pušenja, ali dugoročni učinci na javno zdravlje nisu poznati. Nikotin je toksična supstancija koja stvara ovisnost te su sigurnosni i kvalitativni zahtjevi za elektroničke cigarete koje sadrže nikotin – nužni, poruka je direktive Europske komisije koja je državama članicama dala dvije godine za prilagodbu novih pravila. Ujedno je to i vrijeme tijekom kojeg se izvoznici, distributeri, prodavači mogu “riješiti” svojih zaliha. Od sredine 2016. godine e-cigareta će prije dolaska na tržište morati proći niz sigurnosnih i provjera kvalitete. Sva kontrola i analiza morat će biti dokumentirana i dostavljena mjerodavnim tijelima države u koju se proizvod distribuira prije nego što krene put potrošača. Kako su objasnili iz Ministarstva zdravlja, proizvođači e-cigareta odgovorni su za proizvodnju u skladu s pravilima o sigurnosti, kvaliteti i pakiranju, a obavijest država članica uključuje podatke o proizvođaču, korištenim sastojcima i emisijama, dozama nikotina i unosu, proizvodu i proizvodnom postupku te izjavu da proizvođač preuzima punu odgovornost za kvalitetu i sigurnost proizvoda kod uobičajene uporabe.

– Razvidno je da će onaj tko stavlja e-cigarete na tržište biti potpuno odgovoran za njihovu kvalitetu, ispravnost i sigurnost, što će se morati potkrijepiti određenim analitičkim izvješćima i izjavama o sukladnosti proizvoda, a pri uvozu iz trećih zemalja granični sanitarni inspektori uzimat će uzorke punila te će se u ovlaštenim laboratorijima ispitivati njihova sukladnost. Također će morati podnositi godišnje izvješće nadležnim tijelima o obujmu prodaje navedenih proizvoda, vrstama korisnika, njihovim sklonostima i trendovima te se, ono što je novina, moraju pridržavati posebnih pravila o oglašavanju. Postojeća pravila o promoviranju duhanskih proizvoda odnosit će se i na e-cigarete – objasnili su iz Ministarstva zdravlja, koje će neke odluke u vezi s e-cigaretama samostalno moći (morati) donijeti. Tu je i ono pitanje ograničavanja prodaje maloljetnicima, odnosno određivanje dobne granice za konzumaciju e-cigareta, reguliranje dodavanja aroma i oglašavanje bez prekograničnih učinaka. Do 2016. Hrvatska će kao i ostale zemlje EU to morati riješiti i početi primjenjivati. Dotad se kod nas e-cigarete definiraju kao proizvod koji svojom uporabom dovodi do otpuštanja nikotina u respiratorni sustav. Iz Ministarstva su nam ih opisali ovako:

– Sastoje se od dijela koji dolazi u dodir s kožom i sluznicom usana i taj se dio smatra predmetom opće uporabe, zatim baterije i raspršivača s pomoću kojeg nastaje para i taj dio treba biti sukladan propisima o općoj sigurnosti proizvoda. Punila u kojima se nalazi tekućina s različitim dodacima i nikotinom u različitim koncentracijama zapravo su kemikalije koje podliježu zasebnim propisima.

Koliko zemalja, toliko politika

Taj opis pokazuje i da je trenutačno u Hrvatskoj na e-cigaretu primjenjivo više zakona te propisa. Dio koji se odnosi na nikotinsku tekućinu izmijenit će EU jasnom granicom koju je Direktiva odredila na 20 mg/ml maksimalne količine nikotina u punilu e-cigarete. Naime, trenutačno punila sadrže različite koncentracije nikotina, tvari koja stvara ovisnost, a iz EK su obrazložili i da često količina koja stoji na natpisu ne odgovara stvarnoj količini nikotina. Tako da se njezinim ograničavanjem količine nastoji zaštititi potrošača. Potrošača kojih doista nije malo, ali njihovu je brojku u Hrvatskoj nezahvalno procjenjivati. I približna brojka bila bi tek puko nagađanje budući da nema podataka o prodaji e-cigareta i profilu njihova korisnika.

– Smatram da je danas populacija korisnika identična populaciji pušača. U početku je taj profil bio vrlo izražen – muškarci stariji od 35 godina koji žele prestati pušiti. Procijeniti broj korisnika nemoguće je i jedino je moguće zaključiti da je trend kontinuirano u porastu – otkriva Filip Tokić, direktor tvrtke koja stoji iza e-cigareta zaštićenih nazivom Parilica. Na tržištu su pet godina i tvrdi kako je razlog popularnosti e-cigarete njezina funkcionalnost.

– Ljudi uistinu u vrlo kratkom roku prestanu pušiti. Ne samo da se odviknu od nikotinske ovisnosti već, najvažnije, odviknu se i ovisnosti o ritualu “upaljač, pepeljara, položaj ruke pri uvlačenju, ispuhivanja” i slično – objašnjava Tokić, čiji je proizvod u “svijetu e-cigareta” prepoznatljiv, a dio zasluge je i u nazivu.

Do “parilice” su došli kako bi i na taj način, kaže, istaknuli da je e-cigareta uređaj koji ispušta paru, a ne dim. Jer smatra da je naziv “cigareta” sinonim za štetnost, a uvjerava kako njezina elektronička inačica nema štetan učinak. Tomu u prilog navodi i da ne postoji slučaj trovanja e-cigaretom dok su priče o eksplozijama sulude jer su “baterije identične onima u mobitelima i šanse za eksploziju su iste”.

– Komisija je zadala da se do 2016. istraži štetnost ovih proizvoda kada se opet bude radila revizija isključivo za električne cigarete. Osnovni problem koji Komisija navodi jest to što se pojavljuje sve više korisnika koji vrlo jednostavno sami naprave e-tekućinu jer su sastojci vrlo dostupni. Takvi, proizvodi ručne izrade mogu biti štetni i predstavljaju opasnost za zdravlje korisnika.

Ovo je samo prijelazno rješenje u kojem se stvara širok pravni okvir koji ne sputava razvoj parilice. Godine 2016. očekuje se nova evaluacija, koja će odrediti sudbinu ovog proizvoda. U Americi se trenutačno vodi velika borba jer postoje ozbiljne naznake da će FDA taj proizvod zabraniti (razlog: nije dovoljno istražen). Popularna je šala na forumima u SAD-u da će proizvod biti „dovoljno istražen“ tek kad nađu način kako da ga posebno oporezuju te da ga kontrolira i distribuira uzak krug tvrtki, što je trenutačno nemoguće. U Europi je do sada svaka zemlja vodila svoju politiku: neki su je potpuno zabranjivali, neki djelomično, a neki nisu znali što bi, pa nisu radili ništa. Ovo samo pokazuje da nije postojao nikakav zajednički stav prema ovom proizvodu – objašnjava direktor Tokić, koji ne sumnja u uzlazni trend korištenja e-cigarete.

Nemali je razlog tomu to što je Hrvatska zemlja s malo novca i puno pušača. Često pušači prelaze s duhana na e-cigaretu radi uštede pa umjesto skupog dima ispuštaju paru.U Velikoj Britaniji, primjerice, elektroničku je cigaretu probalo više od polovice pušača, no zamijeniti klasičnu cigaretu njome odlučilo ih je samo 18 posto. Prema procjenama tamošnje neprofitne organizacije ASH, oko 2,1 milijun Britanaca redovito koristi e-cigaretu, a to su većinom aktivni ili bivši pušači. Podaci su to koji govore u prilog zahtjevu liječnika s Otoka da e-cigaretu pušači mogu dobiti na recept kao medicinski proizvod, odnosno pomagala. I to govori o razlikama u tretmanu e-cigareta, koje se na jednom kraju svijeta zabranjuju, a na drugom ulaze u ljekarne. Ono što je sigurno jest to da učinak ovog proizvoda ni potrošaču ni javnosti nije poznat.     

>> Ne znate kako ostaviti cigarete? Ovaj pametni upaljač ima rješenje!

Komentara 1

MD
mdma
15:03 22.08.2014.

iz osobnog iskustva mogu reci da ne bih vise nikada zapalio cigaretu. nema vise onog smrada i skripanja u plucima. obavezno treba kupovati tekucine sa certifikatima.uzivanje u parenju je daleko bolje od cigarete,a da ne pricam o raznim okusima koji se nude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije