Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žilava recesija

Domaći poduzetnici tvrde da još nismo dotaknuli dno krize

konferencija (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
26.10.2010.
u 11:14

Tedeschi je kazao da će biti zadovoljan ako u 2011. zadržimo potrošnju iz ove godine, koja nipošto nije sjajna

Recesija u Hrvatskoj mnogo je žilavija nego što su očekivali i najpesimističniji hrvatski poduzetnici te je neizvjesno kada će se dogoditi gospodarski oporavak, jedan je od zaključaka regionalne konferencije o prehrambenoj industriji i maloprodaji koja je održana u Zagrebu.

– Na žalost, mislim da još nismo dosegnuli dno krize – ni ekonomija niti standard građana još ne odražavaju stvarno stanje stvari – upozorio je jučer Emil Tedeschi iz Atlantic grupe na regionalnoj konferenciji o prehrambenoj industriji i maloprodaji u Zagrebu.

Usredotočiti se na tri točke

Tedeschi je kazao da će biti zadovoljan ako u 2011. zadržimo potrošnju iz ove godine koja nipošto nije sjajna.

– Bit ću zadovoljan ako se zaustavi pad potrošnje i zaposlenosti u 2011. godini. Ako iduće godine zadržimo razinu potrošnje iz 2010., to će biti prvi znak da je oporavak moguć u 2012. godini – kazao je Tedeschi.

Mujo Selimović, vlasnik bosanske MIMS grupe, koji ima i tvrtke u Hrvatskoj, još je pesimističniji.

– Kriza još nije pri kraju. Pošteno govoreći, još ne vidim oporavak u realnom životu. S krizom ćemo se nositi još najmanje dvije godine, ako ne i dulje – kazao je Selimović.

Starija potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić smatra da je Vlada zakasnila s mjerama za oporavak gospodarstva.

– Sada smo na dnu recesijskih kretanja. Relativno dugo i teško izlazimo iz krize. Nije se na vrijeme i dovoljno efikasnim mjerama reagiralo na krizu. Prvi znak izlaska iz krize bit će rast potrošnje i potražnje. Možda bi to moglo biti u prvom tromjesečju iduće godine – kazala je Puljić.

Najgorljiviji protivnik hrvatske gospodarske politike, koja se većinom osniva na trgovini, Vladimir Ferdelji iz CRO-industrije, smatra pak da o oporavku utemeljenu na povećanoj potrošnji ne može biti govora.

– Na žalost, to su pobrkani pojmovi. Mi nismo upali u recesiju prije dvije godine – globalna recesija samo ju je produbila. Mi smo u recesiji već 15 godina zbog sustavne politike deindustrijalizacije. Uništena je proizvodnja i cijela ekonomija svodi se na potrošnju i trgovinu. Dok god se ne promijeni politika precijenjene kune, smanje troškovi društvene potrošnje i dok god se socijalna politika bude provodila na skupoj struji i plinu za industriju, ne možemo govoriti o izlasku iz recesije. Iz krize nećemo izići 2012. nego tko zna kad. Bez povratka proizvodnji i industrijalizaciji zemlje od nas ništa neće ostati – kazao je V. Ferdelji, direktor tvrtke Elektrokontakt.

Ako se kraj krize još ne nazire, postavlja se pitanje nije li sada pravi trenutak da pozovemo Međunarodni monetarni fond.

– MMF nam neće biti potreban ako se usredotočimo na ključne točke, a to su borba protiv korupcije, provedba programa gospodarskog oporavka i privođenje kraju pregovora o ulasku u EU. Međutim, ako se ne usredotočimo na te točke, onda će nam MMF biti nužan – smatra Tedeschi.

Neutralni Agrokor

Ljerka Puljić kaže da je Agrokor neutralan glede mogućeg angažmana MMF-a u Hrvatskoj.

– Kako se financiramo na stranim tržištima, bolje nam je da nema MMF-a u Hrvatskoj. Dok god HNB i Ministarstvo financija mogu kontrolirati situaciju, mislim da nam MMF nije potreban. Međutim, ako se pokaže da je MMF jedino rješenje, nećemo imati ništa protiv – kazala je Lj. Puljić.

MMF je, čini se, jedina točka u kojoj se dodiruju mišljenja trgovaca i industrijalaca. Međutim, sumnjičav je da ćemo sami bez pomoći MMF-a i Svjetske banke moći početi vraćati dug koji je u međuvremenu dostigao 45 milijardi eura.

– MMF ne služi ničemu, već je samo ispričnica za neugodne poslove koje sami moramo napraviti – zaključio je Ferdelji.

Komentara 24

OB
-obrisani-
11:44 26.10.2010.

Sve dok imamo plaće preko 20 000 kuna nema govora o nikakvoj krizi

BA
balance
11:38 26.10.2010.

Cuj ovo!!Kriza ce u regiji trajati jos najmanje 2 godine!! Kriza u regiji traje od kad je svijeta.

OB
-obrisani-
11:33 26.10.2010.

Steta sto ne \"padamo\" zajedno s krizom...mnogi su vec dosli do dna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije