Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Bankama vjeruje samo 35 posto građana, štedi jedva 40 posto

Treba poraditi na većem korištenju štednih proizvoda; bankarskih, ali i osiguravateljskih i mirovinskih fondova
10. prosinca 2016. u 08:00 4 komentara 387 prikaza
banka
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska ima razmjerno razvijen financijski sektor u usporedbi sa zemljama središnje Europe, no za veći doprinos rastu trebala bi poraditi na povećanju učinkovitosti i većem korištenju štednih proizvoda, i to ne samo bankarskih, nego i osiguravateljskih, mirovinskih fondova i tržišta kapitala. Takav se zaključak nameće iz najnovijeg izvješća Svjetske banke pod nazivom Rizici i povrati: upravljanje financijskim ustupcima u službi uključivog rasta u Europi i središnjoj Aziji. Istaknuto je da svega 40 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj koristi štedne proizvode, u odnosu na 54 posto, koliko je prosjek zemalja u razvoju. Porazan je podatak da samo 35 posto građana ima povjerenje u banke iako u stabilnost financijskog sustava vjeruje 65 posto stanovnika. Povjerenje je pritom veće u domaće banke.

– Ključne su dimenzije razvoja financijskog sektora u regiji stabilnost, učinkovitost, uključivost i dubina koja uključuje razvoj nebankarskih sektora. Za Hrvatsku je to učinkovitost. Kad je posrijedi inkluzija, u nekim je područjima i previše inkluzije, primjerice u kreditima kućanstava, ali ne i u štednji – precizirao je David Gould, glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, na jučerašnjem predstavljanju izvješća. Osim što im nije u fokusu isključivo štednja u bankama, Svjetskoj banci bitna je njezina obuhvatnost – da štedi što više ljudi, a ne manji postotak veće iznose.

>> 27 hrvatskih banaka u 9 mjeseci ostvarilo 4,96 milijardi kuna prije poreza    

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • fila123:

    Gdje su u svijetu jos toliko visoke kamate.

  • than:

    Stedi 40 % ? Ovo mora da je neka sala, pa gotovo na isto dodje stednja i drzanje novca u banci. Jos, ako krene inflacija. Kada to narod shvati i sve povuce, krece belaja.

  • jojoja:

    da, da, a kamate su im ludnica... Strahovito su se srozale!!! 👏