Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Agrokoru odbijena žalba, moraju platiti 15,2 milijuna eura

Vođenje ovog postupka kao i eventualno kasnije ponovno namirenje, protiv kojega će se Agrokor nastaviti boriti pravnim sredstvima jer se namirenje već dogodilo, ne bi bilo moguće da je postupak izvanredne uprave priznat u Republici Srbiji, u vezi čega se još uvijek očekuje odluka Ustavnog suda.
10. siječnja 2020. u 17:21 3 komentara 2779 prikaza
Agrokor
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Agrokor je zaprimio drugostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Beogradu kojim je odbijena žalba Agrokora i potvrđena prvostupanjska presuda od 8. ožujka 2019. godine kojom se nalaže da Agrokor plati tužitelju Banca Intesa ad Beograd iznos od  15,2 milijuna eura s kamatama, kao i podmiri troškove postupka. Temeljem prvostupanjske presude koja je sada postala pravomoćna, Banca Intesa Beograd može pokušati provesti ovrhu nad imovinom Agrokora u Srbiji.

Fabris Peruško Dionice zaplijenila Slovenija Slučaj Mercator: Tvrtka će raditi sama bez jasnog utjecaja vlasnika

Suprotno navodima iz presude, a sukladno Nagodbi vjerovnika Agrokora u postupku izvanredne uprave, koja je postala pravomoćna 18. listopada 2018. godine i čija je implementacija započela 1. travnja 2019. godine, Banca Intesa Beograd se već naplatila za cjelokupno navedeno potraživanje na način da je primila vlasničke i dužničke vrijednosne papire i to depozitarne potvrde u nominalnom iznosu od 1,34 milijuna eura i zamjenjive obveznice u nominalnom iznosu od 5,4 milijuna eura, čime je postala suvlasnik Fortenova grupe s udjelom od 0,5 posto.

Nadalje, provedbom Nagodbe vjerovnika Agrokora 1. travnja 2019. godine tražbina Bance Intesa Beograd prenesena je na Fortenova Group TopCo, kompaniju koja je sada novi vjerovnik, uslijed čega Banca Intesa Beograd u ovom trenutku više uopće nema potraživanje prema Agrokoru te se neosnovano pokušava naplatiti iz imovine Agrokora izvan Republike Hrvatske.

Sve navedeno Agrokor je istaknuo u gornjem postupku, što nažalost sud u Srbiji nije uzeo u obzir i to zbog proceduralnih, a ne sadržajnih razloga. Naime, sud smatra da navedene činjenice nisu istaknute u odgovarajućoj fazi postupka odnosno do zaključenja glavne rasprave 8. ožujka 2019. godine te ih iz tog razloga uopće nije uzeo u razmatranje. Međutim, namirenje Bance Intesa Beograd kroz Nagodbu vjerovnika se dogodilo nakon tog datuma, o čemu je Agrokor odmah i obavijestio sud, što je sud mogao i prema mišljenju Agrokora i trebao uzeti u obzir.

Mercator Grupa Agrokorova tužba i službeno odbijena Sud potvrdio: Zapljena dionica Mercatora je pravomoćna!

Vođenje ovog postupka kao i eventualno kasnije ponovno namirenje, protiv kojega će se Agrokor nastaviti boriti pravnim sredstvima jer se namirenje već dogodilo, ne bi bilo moguće da je postupak izvanredne uprave priznat u Republici Srbiji, u vezi čega se još uvijek očekuje odluka Ustavnog suda. Postupak je priznat u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj i državama članicama Europske Unije, što također ostavlja prostor za primjenu određenih pravnih sredstava i u drugim jurisdikcijama.

 

 

 

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Hahahaha

 • grga.grden:

  Bas.ki drago kad lopovi pljačkaju male nikome nista a sad kad veći lopovi pljačkaju agrokor face se bune .Šta se sad nekurcite kao kad ste male dioničare pljačkali ništa zvali eu komisiju da ste ih opljačkali šta se sad bunite ... prikaži još! izgubili ste dio ice koje uopće nisu vaše.strasno

 • Avatar KOMENTAR
  KOMENTAR:

  Grabež na sve strane.