Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini koji su potresli Hrvatsku

Anitu ubio jer se previše miješala u njegovu vezu

1.04.2009., Zagreb - Na Zupanijskom sudu u Velikoj gorici izrecena je presuda Stjepanu Scancaru za ubojstvo Anite Kulas. Dosudjeno mu je 27 godina zatvora. Stjepan Scancar.  Photo: Davor Puklavec/24sata
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
28.07.2015.
u 20:30

Tijelo bacio u raku koja je bila pripremljena za sprovod, s mobitela slao poruke kao da je Anita živa, otkrili ga nakon pet mjeseci

Grobar Stjepan Ščančar (32) iz Lukarišća s najboljom prijateljicom svoje 16-godišnje djevojke Ivane, njezinom vršnjakinjom Anitom Kulaš, u noći na 4. listopada 2006. godine sjedio je pokraj rake koju je ranije toga dana iskopao na mjesnom groblju u Cerju. Prije nego što ju je pozvao na piće, a poslije i na šetnju grobljem, Ščančar je već popio veće količine alkohola ljutit jer je bio uvjeren da se Anita stalno miješa u njegov odnos s Ivanom.

– Pokazala mi je slike na kojoj su ona i moja cura gole s nekakvim spravama. Pao mi je mrak na oči... Stavio sam joj ruke oko vrata i stegnuo. Kad je prestala pružati otpor, opet sam sjeo i nisam znao što bih – opisao je kasnije grobar na Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Vrat prijateljičine djevojke zavezao je vezicama od tenisica, a tijelo joj je položio u grob iskopan za tijelo Ljubice Supine čiji je pokop trebao biti drugi dan.

Tijelo je prekrio zemljom. Bešćutni ubojica drugog je dana došao na sprovod kako bi se uvjerio da je djevojčino tijelo ostalo neotkriveno. Zadržao je i Anitin mobitel s kojeg je još neko vrijeme slao poruke svojoj djevojci kako bi sve naveo na krivi trag da je 16-godišnjakinja još uvijek živa.

Prikrivao tragove

– Na praksi sam, ne mogu se javiti. Imam posla – stajalo je u poruci koju je s Anitina mobitela poslao svojoj djevojci Ivani. Mobitela se riješio tek kada mu je Ivana rekla da je policija locirala signal s mobitela okrutno ubijene djevojke.

Kako bi prikrio sve tragove, ubrzo je prodao i crni golf kojim je Anitu dovezao na groblje u Cerju.

Da je upravo Štefek, kako su ga zvali svi u mjestu, hladnokrvno usmrtio najbolju prijateljicu svoje djevojke, nitko u početku nije ni posumnjao jer se jako angažirao oko potrage. Čak je i djevojčine roditelje, Višnju i Josipa Kulaš, vozio u dugoselsku policiju kako bi prijavili njezin nestanak, a sa svojom djevojkom tražio ju je i po Martin Bregu.

– Znate, ja sam u selu poznat po tome što imam dobru dušu i volim pomagati. Zato sam i njima pomogao i odveo ih na policiju – objasnio je na sudu. Za nestalom 16-godišnjakinjom policija, obitelj i prijatelji tragali su više od pet mjeseci, a onda su istražitelji shvatili da mirni grobar iz Lukarišća o njezinu nestanku zna mnogo više od onoga kako se na početku činilo. Kada su ga suočili sa svim dokazima protiv njega, Ščančar je u policiji u prisutnosti odvjetnika priznao što je učinio, a policajce je potom odveo i do mjesta gdje je zakopao svoju žrtvu.

Optužba za teško ubojstvo

Tužiteljstvo ga je optužilo za teško ubojstvo koje je pomno planirao, a obrana je tvrdila da Ščančar monstruozni zločin nije planirao, već da je riječ o ubojstvu na mah. Na sudu se sam Ščančar pravdao da je djevojku odveo na groblje jer je htjela vidjeti čime se on to točno bavi i kako izgleda njegov posao, no sudsko vijeće Županijskog suda u Velikog Gorici na čelu sa sucem Pericom Rosandićem nije mu povjerovalo.

– Optužnica je u cijelosti utemeljena. Bili ste svjesni da je riječ o maloljetnoj osobi i ubojstvo ste planirali i pripremali. Anitu Kulaš niste lišili života u afektu. Tome u prilog govori i činjenica da ste se nakon ubojstva nastavili ponašati kao da se ništa nije dogodilo – rekao mu je sudac Perica Rosandić nakon što ga je osudio na 27 godina zatvora.

Ščančar je presudu saslušao pogleda uprta u pod, bez ikakvih emocija. Samo je rekao da mu je žao i da on nije takva osoba. Tu nepravomoćnu presudu ukinuo je Vrhovni sud jer tijekom suđenja nije bilo dovoljno razjašnjeno koliko je Ščančar bio ubrojiv za vrijeme počinjenja djela. Iako je vještak psihijatar na drugome suđenje zaključio kako je bio u znatnoj mjeri smanjeno ubrojiv kada je ubio 16-godišnjakinju, dobio je istu kaznu.

Ipak, Vrhovni sud mu je nakon žalbe smanjio kaznu za dvije godine zaključivši kako prvostupanjski sud nije dovoljno vrednovao olakotne okolnosti, odnosno da je u vrijeme ubojstva bio u znatnoj mjeri smanjeno ubrojiv te da je pomogao policiji da utvrdi njegovu odgovornost.

>>Jedan od rijetkih koji je na suđenjima sjedio u lancima

>>Očekivao je blago doneseno s rada u Njemačkoj, a ubio zbog 3 tisuće kuna

Komentara 3

TH
than
20:43 28.07.2015.

On 32 godine, a djevojka mu 16 ?!?! Izgleda da je on 'neubrojiv' cijelo vrijeme i mjesto mu je na psihijatriji, a ne na slobodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije