Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliži se godišnjica smrti

Zaslužuje li Bandić spomenik na grobu? Tomašević, izgleda, tome nije sklon

Zagreb: Cvijeće i svijeće na grobu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL
1/5
24.02.2024.
u 15:37

Ove se godine uoči obljetnice dirljivim pismom Tomaševiću pak obratila Bandićeva kći Ana-Marija s molbom da dopusti obitelji da o svom trošku, a ne onom poreznih obveznika, podigne pokojniku spomenik

Bliži se treća godišnjica smrti Milana Bandića koji će u povijest, među ostalim, ući i kao najdugovječniji zagrebački gradonačelnik. Iako je Zagrebom upravljao više od 20 godina, svoj nadgrobni spomenik Bandić još uvijek čeka, a u srijedu ćemo obilježiti treću godišnjicu otkako je iznenada preminuo. 

Povodom prve obljetnice smrti, sjetit ćemo se, njegovom nasljedniku Tomislavu Tomaševiću obratila se udovica Vesna s molbom da se obitelji dopusti da uredi pokojnikov grob.

Nekoliko tjedana nakon toga, u službenom je glasniku Grada Zagreba objavljena Tomaševićeva odluka da se korištenje grobnog mjesta ustupa Bandićevoj obitelji. Od tada se međutim, nije puno toga promijenilo, a naznaka da bi na Mirogoju pokraj arkada gdje Bandić počiva mogao biti sagrađen i spomenik, još uvijek nema.  

Ove se godine uoči obljetnice dirljivim pismom Tomaševiću pak obratila Bandićeva kći Ana-Marija s molbom da sopusti obitelji da o svom trošku, a ne onom poreznih obveznika podigne pokojniku spomenik. 

"Gotovo tri godine nakon očeve smrti, suočavamo se s nepodnošljivom tugom zbog činjenice da njegov grob na Mirogoju još uvijek čeka spomenik. Taj spomenik nije samo simbol poštovanja prema njegovoj službi gradu, već i mjesto sjećanja za obitelj, prijatelje i sve one koji su ga poštivali. Zajedno s majkom podnijela sam zahtjev za izgradnju spomenika za koji smatramo da bi bio dostojanstveno sjećanje na oca", stoji između ostalog u Ana-Marijinom apelu Tomaševiću u kojem je i dodala kako njezin otac "unatoč svim izazovima, ostavio neizbrisiv trag u srcima onih kojima je služio, i duboko vjerujem da zaslužuje spomenik koji će simbolizirati takvu neumornu predanost".

A kada će Milan Bandić konačno dobiti svoj spomenik i gdje je zapelo, pitali smo Grad Zagreb. 

–Budući da državne institucije provode izvide oko legalnosti proširenja grobnog polja, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode do okončanja tih postupaka nije u mogućnosti izdati prethodnu suglasnosti. Za informacije vezane uz postupanja državnih institucija, molimo da se obratite njima - stoji u šturom odgovoru Grada u kojemu i o ovoj temi prebacuju odgovornost na druge institucije što u zadnje vrijeme postaje sve češća praksa gradske uprave kada se suoči s neugodnim pitanjima. 

Podsjetimo, spomenik Bandiću izradio je Marijan Hržić, arhitekt i urbanist koji potpisuje zgradu Nacionalne i sveučilišne biblioteke, Gaj urni na Krematoriju te kompleks Cibona. Gradskom Zavodu za zaštitu spomenika ponudio je tri rješenja, a predstavnici Zavoda dali su zeleno svjetlo za jedno, no realizacija se još uvijek čeka, a jedini nadgrobni spomenik na Bandićevom grobu su fotografije i vijenci koje Zagrepčani i prijatelji na njemu ostavljaju. 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 24

NK
Najam krova
15:51 24.02.2024.

Tko je dozvolio ukop izvan parcela za sahrane, na stazu?

TK
tkoznaa
16:24 24.02.2024.

Mlada damo, nije zaslužio! Ima ljudi koje je zadužio. Pa ako oni neće onda podigni spomenik ti. Siguran sam, za to novaca imate. P.S. on je samom sebi napravio spomenik,fontane!

KR
Krolo
17:21 24.02.2024.

Pa valjda od žičare kolko su ukrali, mogu izdvojit za 3 metra mramora....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije