Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
leteći reporter

Za požar na MSU koji je uzbunio Zagreb 'kriv' je Fabian Knecht

'piroman_gra_021013'
Foto: ''
1/5
03.10.2013.
u 08:11

Ovako sam iskoristio zgradu da podsjetim zašto ona stoji tamo – objašnjava Fabian Knecht, koji će se danas u 18 sati predstaviti posjetiteljima u Muzeju suvremene umjetnosti.

Fabian Knecht, mladi umjetnik iz Berlina čiji je performans paljenja vatre na krovu Muzeja suvremene umjetnosti u utorak izazvao burnu reakciju Zagrepčana, jučer je bio glavna tema razgovora uz kavu.

S umjetnikom smo porazgovarali dok je razgledavao grad.

– Na početku sam radio glazbene spotove, no smetalo mi je što moram napraviti kompromis u viziji. Počeo sam studirati umjetnost jer sam htio diktirati svoj rad – kaže Knecht.

Studirao je u Berlinu, Los Angelesu i Adis Abebi, a slične performanse imao je već i prije.

– Jedna galerija dopustila nam je da detoniramo njene izloge, simbolično oslobađajući umjetnost iz njenih okvira, a slične eksplozije radio sam u drugim dijelovima Berlina – kaže Knecht.

Bavio se i klasičnom umjetnošću, no smatra da ljude više ne zanimaju slike na zidu. Voli stvarati djela za koja publika nije sigurna događa li se umjetnost ili stvarnost. Sve radove stvara pod budnim okom ekipa koje rade na specijalnim efektima u filmovima.

– Svojim djelovanjem želim potaknuti ljude da dožive trenutak. Neće se sjećati što je bilo prije dva tjedna, ali će pamtiti kada je MSU gorio. To je zgrada koja je stajala 60 milijuna eura i uvijek je riječ o samoj zgradi više nego onome što se u njoj nalazi. Ovako sam iskoristio zgradu da podsjetim zašto ona stoji tamo – objašnjava Fabian Knecht koji će se danas u 18 sati predstaviti posjetiteljima u Muzeju suvremene umjetnosti.

>>'Zapalio' MSU da istraži reakcije građana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije