Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantno stanje

Vlaga i derutni sanitarni čvor stvarnost su OŠ I. Cankara

oš ivana cankara (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/8
14.02.2013.
u 11:52

Nastavnici često vikendima dolaze u školu kako bi obojili zidove i pomogli u obnovi

Krov koji hitno treba obnovu, šest sanitarnih čvorova starih 55 godina, prozori na prednjoj strani zgrade koje treba promijeniti, stara računala koja se teško pale – sve to problemi su OŠ Ivana Cankara. Na naplatu su, kaže ravnateljica Silvana Svetličić, došle duge godine rada tijekom kojih se škola nije obnavljala. Zahvaljujući entuzijazmu i vedrini 54 zaposlenika, većina učionica svježe je obojena, no to nije dovoljno. Svetličić kaže da školi nedostaje mnogo toga, a najviše informatička oprema. Iako je mjerodavni Gradski ured pomogao obnoviti OŠ Ivana Cankara te tijekom četiri godine uložio četiri milijuna kuna, škola je, kaže ravnateljica, rupa bez dna pa se novac uvijek koristi za ono najnužnije.

Pametne ploče i računala

– Informatička oprema stalno ide naprijed, računala se kvare, više se ne mogu niti popravljati. Osim toga, nemamo ni pametnu ploču, iako imamo jako puno učitelja koji bi s njom radili. Škola nema novca kojim bi za neke učionice osigurala ploče. Sa dvadesetak računala pokrili bismo potrebe – rekla je Svetličić. Krov škole čeka ljepše vrijeme za obnovu.

– Krov treba obnoviti jer nam u učionici prokišnjava kad pada kiša – rekla je profesorica engleskog jezika Jelena Banovac.

S njom se slaže i profesor informatike Boris Počuča, koji često tijekom školskih praznika radi radionice za nadarenu djecu. Ipak, volja i entuzijazam ponekad nisu dovoljni.

– Na novim bismo računalima mogli prije svega neopterećeno raditi, učiti i imati normalnu nastavu – kazao je Počuča. Učenik osmog razreda Ivan kaže kako bi bilo sjajno da imaju nova računala.

Vesele boje

– Ove zime bilo mi je super na radionici. Bilo je sjajno istraživati nove računalne programe – kazao je dječak.

Unatoč ulaganju gradskih vlasti, mnoge radove u školi obavljaju i profesori. Dolaze i vikendom kako bi se obavilo što više posla i kako bi učionice bile što ljepše. Slobodne vikende koriste kako bi sami obojili zidove učionica u vesele boje.

>>Obnavlja se derutna škola Pavleka Miškine na Svetom Duhu

Komentara 4

SA
samoborka
12:20 14.02.2013.

To je moja bivša osnovna škola. Završila sam je ranih 90ih, Svaki put kada prođem ispred nje upadne mi u oči njeno otužno (vanjsko) stanje. Danas izgleda sasvim jednako kao tih davnih godina. U negativnom smislu. Stolarija ofucana do iznemoglosti, fasada neke otužne, izblijedjelo sivkaste boje, prošarana grafitima..uglavnom, jad i bijeda. Sad vidim da je iznutra u još bjednijem stanju. Očito je da u održavanje tog objekta nitko nije uložio ni lipe svih tih godina, Najlakše je okriviti Državu, ali gospodo na čelu dotične škole, i mnogih drugih škola diljem Hrvatske..da ste svake godine uplatili svega po 5 tisuća kuna godišnje u održavanje i obnavljanje i ova škola i sve druge škole bi puno drugačije izgledale!! LAŽETE, novci koji dobijete od Ministarstva negdje nestaju po vašim privatnim računima, a školski objekti propadaju!

ZV
zeleni vlak
12:21 14.02.2013.

Najbitnije je od svega da je ministarstvo bacilo mjlijone na E dnevnike a uvijeti u kojima borave naša djeca i njihovi nastavnici su kaotični. Danas u RH ima možda i na desetke škola koje još nemaju ni pitke vode ali i to je nažalost drugi plan!

SA
samoborka
12:25 14.02.2013.

Pozivam novinare da poslikaju kakva je područna škola u Strmcu samoborskom! Porazbijani prozori koje ne mijenjaju godinama, otvoreni šaht pored škole (samo čekam kad će neko dijete upasti u njega i teško se ozlijediti), krovište toliko derutno da čovjek pomisli da je u nekom selu u Kazahstanu a ne par kilometara od Zagreba, itd! Obavijestili smo gradonačelnika, obavijestili smo ravnateljicu, župana...i nitko ne reagira! Uvijek jedan te isti odgovor; to nema veze s nama, i novca za obnovu -nema! Naravno da ga nema kada je po vašim privatnim računima gospodo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije