Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mešetarenje

Umjesto 37,5 mil. kuna, Grad za Strojarsku 'uzeo' livadu

livada
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
15.04.2013.
u 09:29

Zemlju koju je dao Gradu Tempo je kupio za 13,5 mil. kn. Za isti iznos prodao je parcelu koju je dobio od Grada

Grad Zagreb propustio je zaraditi 37,5 milijuna kuna prodajom zemljišta na Strojarskoj cesti. Umjesto zarade, izabrao je neupotrebljivi komad livade sa slijepim dijelom ulice Strojarski odvojak.

Kupi – prodaj

Postalo je to jasno nakon što je prije nepunih mjesec dana gradonačelnik Milan Bandić ponudio Gradskoj skupštini da tvrtki Letvica (koja je nakon više transakcija trenutačno vlasnik zemljišta koje je od Grada dobio Tempo) za 1,2 milijuna kuna proda 190 metara četvornih koji su im potrebni da “zaokruže” parcelu. Skupština je to odbila, a Tportal otkrio da je riječ o mešetarenju štetnom za gradski proračun.

Zamjenom zemljišta iz kolovoza 2008. godine Grad je tvrtki Tempo dao zemljište u Strojarskoj kako bi ta tvrtka mogla imati “čistu” česticu za gradnju poslovnog tornja od 25 katova na sjevernoj strani i 16 katova na južnoj s hotelom, a Tempo Gradu daje spomenutu neupotrebljivu parcelu tik do tog zemljišta. Prema procjeni vještaka, vrijednost od 37,5 milijuna kuna zamijenjenih zemljišta podudarala se – Tempo je Gradu dao 5764 metra četvorna procijenjena na 6516 kuna po metru četvornome, dok je Grad Tempu dao 4309 metara četvornih procijenjenih na 8689 kuna po metru četvornom.

Tu neupotrebljivu parcelu koju je dao Gradu, Tempo je četiri mjeseca prije, u travnju 2008., otkupio za 13,5 milijuna kuna od tvrtke Pižola. Pižolino zemljište Tempu je tada bilo važno jer nije mogao legalizirati već izgrađene stanove na susjednoj parceli.

Dvije godine nakon što je s Gradom zamijenio zemljište, Tempo zemlju koju je dobio prodaje tvrtki Letvica za 13,5 milijuna kuna (3142 kune po metru četvornome), dva i pol puta jeftinije no što je bilo procijenjeno u trenutku kada se mijenjao s Gradom, odnosno iznos je jednak onomu koji je Tempo platio Pižoli za parcelu koju je u konačnici dobio Grad. Do Zvonimira Pogačića, direktora Tempa, u više navrata nismo uspjeli doći preko te tvrtke, dok gradonačelnik Bandić nije odgovorio na pitanje “zašto Grad nije gledao svoju isplativost te zemlju prodao za puni iznos, a dio gdje je cesta otkupio s obzirom da bi mu se cijena srušila jer na tom dijelu nikakva isplativa gradnja nije moguća? (što je jasno jer je dvije godine kasnije Tempo prodao zemlju za dva i pol puta nižu cijenu)” .

Bez obrazloženja odluke

Umjesto odgovora o isplativosti, dobili smo objašnjenje da je Grad rješavao imovinskopravne odnose kako bi dobio potvrdu glavnog projekta za odvojak Strojarske ceste te podatke o brojevima čestica, površini i procijenjenoj vrijednosti zemljišta o kojima je ovdje riječ.

>>Bozanić s Bandićem o Strojarskoj: Sve je sukladno zakonu

>>Investitor: Ako ima nepravilnosti u Strojarskoj, dajem mil. kn za vrtić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije