Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
darko Klasić (HSLS)

'U Zagrebu je pet do dvanaest za početak obnove. Zgrada u Đorđićevoj najbolji je primjer'

06.02.2021.
u 20:05

Šef zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić u pet do dvanest je održao presicu na kojoj je govorio o problemima obnove Zagreba koja deset mjeseci od potresa nikako da počne

Uskoro će se navršiti godina dana otkako je u ožujku Zagreb pogodio potres, a od sanacije i obnove u tom je periodu napravljeno malo ili gotovo ništa. Novi potresi koji su 28. i 29. pogodili Petrinju ponovno su razotrkili nesposobnost Gradske uprave da se bori s ozbiljnim katastrofama koje se mogu dogoditi uvijek i svugdje a za koju velegrad kakav je Zagreb mora biti spreman, poručili su HSLS-ovci na presici održanoj u subotu. Simbolički, presica je počela u pet do dvanaest kako bi ukazali da vrijeme za obnovu Zagreba istječe. 

"O tome najbolje svjedoči zgrada u Petrinjskoj ulici, na križanju s Đorđićevom. Ona je samo jedan od primjera nebrige, a zgrada u takvom stanju ima i velik broj u drugim dijelovima  Zagreba, a pogotovo u rubnim dijelovima, bližim epicentru potresa. Dok se u centru grada Petrinje, po kojem ova ulica nosi ime, oko mjesec dana nakon potresa već počelo s uklanjanjem zgrada opasnih po život i zdravlje, ovdje to nije slučaj. Zašto? Zato jer se u Petrinji netko za to, hvala mu, pobrinuo, a u Zagrebu nije", pita se Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik. 

Dodaje i da ograda, kojom je zatvoren prostor oko zgrade i ulaz u Đorđićevu ulicu i traka na kojoj piše: „Ured za hitne situacije“ nisu nikakva zaštita od samourušavanja zgrade, nego dodatna opasnost.

09.09.2020., Zagreb - Trg Franje Tudjmana. Darko Klasic, HSLS-ov saborski zastupnik. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Rušenje zgrade na ogradu moglo bi izazvati dodatne štete. U neposrednoj blizini je dječji vrtić, frizerski salon, dućan s voćem i povrćem, kozmetički salon, kemijska čistionica. Osim opasnosti od štete i ozljeda, tim malim poduzetnicima je i osjetno pao promet zbog navedene opasnosti i otežanog pristupa njihovim prostorima. Dovoljno govori činjenica da su dva od navedenih prostora i zatvorena", ističe HSLS-ovac. U Đorđićevu ulicu ne može skrenuti zbog ograde, nastavlja, pa njeni stanovnici autima ulaze u suprotnom smjeru iz Palmotićeve.  

"Đorđićeva je izrazito pogođena potresom, u svakoj zgradi se odvijaju radovi, pa tu ulaze kombiji i kamioni tvrtki izvođača. I kamion Čistoće mora prilaziti na taj način! Sve to stvara i prometnu opasnost, jer se svi kreću u svim smjerovima", napominje Klasić. 

Osnove za donošenje Rješenja o uklanjanju ove građevine navedene su u Zakonu o gradnji (članak 153. stavak 2.), te Zakonu o građevinskoj inspekciji (članak 27., a posebno članak 51.) koji određuje mjere koje može provesti komunalni redar), ali i u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kao i Zakonu o obveznim odnosima, smatra Klasić. 

"Svjedoci smo događaja da je ovaj tjedan u Petrinji rušena armiranobetonska zgrada Petrinjke, a ovdje u Đorđićevoj 11 mjeseci nije srušena kuća koja ugrožava cijeli kvart. Ovo je tragičan primjer konfuzije naših institucija koje ne razlikuju bitno od nebitnog i prioritete i koje se međusobno ne kooridiniraju iako djeluju na temelju gotovo iste zakonske podloge. Možemo reći da je potres u Zagrebu srušio kuću da će institucije uništiti četvrt. Nitko u ovoj četvrti ne može raditi zbog nesigurnosti koju proizvodi ova ruševina", zaključuje Klasić oji se zapitao i treba li još netko poginuti, i to mjesecima nakon potresa, ili će gradska vlast napokon obaviti svoju dužnost. 

Komentara 4

DA
DarthVader
20:38 06.02.2021.

Ovo je nazalost teska istina, kao i pljuska zagrepcanima.

DA
danijelrukavina4
12:13 07.02.2021.

Ova zgrada u Đorđićevoj ulici, kao "simbol" potresa ( i prije potresa kad sam prolazio pored nje, uvijek sam si razmišljao kako grad uopće dopustiti da u takvim uvjetima i u tako zapuštenoj zgradi u centru grada uopće žive ljudi), po meni je trebala već biti riješena. Na žalost, potres je ovdje uzeo i život. Gradski ured bi trebao, po mome mišljenju ponuditi rješenje koje bi zadovoljilo obje strane - i stanare na jednoj strani, i grad na drugoj. Kuću bi trebalo srušiti i napraviti projekt i izvesti novogradnju. Sama kuća, kao objekt i prije potresa, zbog zapuštenosti i stanja u kojem se nalazila, nije vrijedila mnogo, ali vrijedi lokacija na kojoj se nalazi. Trebalo bi ( ljudi koji se bave nekretninama to znaju procjenjivati i izračunati vrijednost ) , te ponuditi stanarima ili "kvadrate" ( stana, lokala) u budućem objektu, ili pravičnu naknadu prema izračunatoj vrijednosti, a uzimajući u obzir sve parametre koje sam spomenuo ( stanje objekta, položaj, potencijal kod izgradnje novog objekta).

TT
TTjac
15:40 07.02.2021.

Nije 5 do 12 veće je 12 i 30.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije