Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vanđelić: Unutar tri mjeseca mora početi obnova Zagreba ili nemam što tu raditi

Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, rekao je kako oni koji su krenuli u obnovu privatnom inicijativom našli su mjesto u novom zakonu i oni će biti među prvima u postupku obnove koja će krenuti na proljeće
26. siječnja 2021. u 23:48 1 komentara 631 prikaza
Foto: HRT

O problemima u obnovi Zagreba i Banovine večeras su u Otvorenom razgovarali Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, Željko Kolar (SDP), Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za građevinarstvo, promet i veze, Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba i predsjednik Udruženja arhitekata HGK, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu i Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera.

Potres u Albaniji magnitude 3,9 Novi potres zatresao Albaniju: 'Horor', 'Kako sam se uplašio'

 Vanđelić je rekao je kako obnova Zagreba dugo traje i obnova ide sporo. 

- Glavni problemi u obnovi su ti da se zahtjevi pre sporo donose jer postoji veliko nerazumijevanje pri podnošenju zahtjeva. Potrebno je nekoliko priloga - rekao je.

Željko Kolar je naglasio kako je trenutno jedino važno da se ljudima olakša prijava za obnovu.  

- Imat ćemo dva broja telefona za savjetovanje ljudi, a jedan će biti građevinske struke i bit će mobilan da može otići u neko selo u slučaju da postoji netko tko ne može doći do Stubice ispuniti obrazac - rekao je krapinsko-zagorski župan Kolar.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za građevinarstvo, promet i veze rekla je kako obnova počinje samim podnošenjem zakona i pravilnika. Kako je naglasila, trenutno smo u postupku odabira projektanata, pa revizora i tek onda idu projekti za izvođača. 

>> VIDEO Josip je izgubio kuću u potresu, a društvo mu pravi psić kojeg je preimenovao u Potres

Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba i predsjednik Udruženja arhitekata HGK rekao je kako oni koji su krenuli u obnovu privatnom inicijativom našli su mjesto u novom zakonu i oni će biti među prvima u postupku obnove koja će krenuti na proljeće. 

"Mi moramo postići cilj obnove zajednice, cijelog prostora. To se vidi na Petrinji, a u Zagrebu se to ne radi", rekao je Matković.

Vanđelić je naglasio se kako unutar 3 mjeseca mora započeti s radovima obnove Zagreba. "Kroz tri mjeseca moraju početi fizički radovi, ako to ne uspijemo, nemam što raditi ovdje", rekao je.

Što se tiče statičara, Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva rekla je kako su inžinjeri na terenu i procjenjuju uporabljivost građevina. Naglasila je kako se javilo 1300 inženjera za pomoć, te kako se pregledalo 24 tisuće objekata. Kako kaže, oni će sudjelovati u cijelom procesu obnove.

Zagreb: Ministar Horvat o obnovi potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije ODLUKA U ČETVRTAK Horvat: 'Idemo prema tome da Sisak i drugi krajevi imaju pravo na 100 posto financiranja konstrukcijske obnove'

Profesor Lakušić je rekao kako je za obnovu predviđeno 42 milijarde. Sredstva pomoći iz EU fondova znače samo vraćanje zgrade u prethodno stanje prije potresa i to ne znači cjelovitu obnovu, cjelovitu obnovu osigurava država.

Matković je naglasio kako vjeruje da će se naći putevi koji neće usporavati procese obnove te je rekao kako se nada da će se s novim zakonom ubrzati svi procesi glede obnove.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće