Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studenti pjevaju

U domovima su skloniji cajkama, a mi smo uvijek “gurali” klape

studentska klapa (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
19.03.2013.
u 11:42

Ljubav prema zavičaju i “pismi”, ali i mudar način osvajanja djevojaka... motivi su različiti

Klapska pjesma širi se Zagrebom. Sve se više studenata okuplja i formira klapske grupe, a u kinu Forum Studentskog doma Stjepan Radić održan je prvi festival studentskih klapa.

Ljubav prema zavičaju i “pismi”, ali i mudar način osvajanja djevojaka... motivi su različiti. Dalmatinski slavuji sa zagrebačkom adresom, klapa Bošket, okupila se prije godinu dana, no članovi nisu bez iskustva.

– Svaki je godinama pjevao u nekoj klapi. Putem udruga, prijatelja i poznanika uključivali smo se u klape, no uvijek tražiš nešto što ti najbolje odgovara – kazao je Marko Lelas, voditelj Bošketa.

Kad su se našla petorica s odgovarajućim glasovnim mogućnostima, oformili su svoju studentsku klapu.

– Iako su studenti po domovima skloniji cajkama, mi smo uvijek “gurali” klape. Sad je klapa sve više kao i ljubitelja klapskog pjevanja – rekao je Marko i dodao da mu se čini da danas niču iz svakoga kamena. Bošket ne ugovara nastupe, ali nemaju ništa protiv pjevanja na vjenčanjima ili tulumima, kažu, a nerijetko ih se može čuti na zagrebačkim ulicama ili u Oktogonu.

– Klapskom pismom osvajamo cure – našalio se Lelas.

Klape odzvanjaju i Agronomskim fakultetom. Mješovitu klapu Falkuša prije desetak godina utemeljio je prof. Mate Bobanac, a članovi su iz cijele Hrvatske.

– Ima nas iz Zadra, Makarske, Splita, ali i Bjelovara i Zagreba – rekla je članica Vlasta Glučina i dodala da se i Zagrepčani dobro snalaze u klapskom pjevanju, imaju sluha i brzo se prilagode. Zanimanje je za klape sve veće, kaže Vlasta, iako su, dodaje, zborovi na fakultetima još popularniji.

Komentara 1

OK
okus
11:49 19.03.2013.

No konacno nekaj pametno. To forsiranje cajki je preslo svaku mjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije