Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pd 7. do 9. studenog

Sedmi PSSST! Festival nijemog filma u Zagrebu

psst
Centar za kulturu Trešnjevka
22.10.2013.
u 17:00

Osim natjecateljskog programa, na ovogodišnjem će se PSSST!-u tradicionalno prikazati dio hrvatske nijemofilmske baštine

Centar za kulturu Trešnjevka ove će godine već po sedmi put biti domaćin PSSST! Festivala nijemog filma, koji će se održati od 7. do 9. studenoga 2013. u prostorima Centra, Park Stara Trešnjevka 1 u Zagrebu.

Nakon što je 15. listopada završen natječaj za natjecateljski dio Festivala, Selekcijska komisija odabrala je 21 film iz devet zemalja koje će ljubitelji nijemog filma moći pogledati tijekom dvaju festivalskih dana, u četvrtak, 7. studenoga te u petak, 8. studenoga s početkom u 21 sat. Filmovi u natjecateljskom programu natječu se za nagradu „Veliki Brcko“, nazvanu po prvome junaku hrvatskog nijemog filma, te nagradu publike.

I ove, treće godine postojanja natjecateljske konkurencije PSSST!-a, prijavljeni filmovi bili su veoma različiti. Neki su sasvim novi na međunarodnoj sceni, a neki su s uspjehom prošetali kroz programe mnogih festivala, uključujući čak i festival u Cannesu, neki su prva djela mladih autora, a neki ostvarenja iskusnih umjetnika.

Osim natjecateljskog programa, na ovogodišnjem će se PSSST!-u tradicionalno prikazati dio hrvatske nijemofilmske baštine, ovoga puta kroz snimke starog Zagreba u izdanju Hrvatske kinoteke. Glavna tema festivala ove je godine japanski film pa će gledatelji moći uživati u nijemim japanskim klasicima, uključujući i kultnu Kinugasinu Stranicu ludila, kao i nijeme filmove Mizoguchija i Ozua. Bit će prikazan i neobičan austrijski nijemi film o kolonijalnim pustolovima u Africi te novi nijemofilmski hit, španjolska Snjeguljica.

Sve projekcije prati živa glazbena pratnja vrhunskih umjetnika, a filmski užitak zaokružit će tradicionalni subotnji tulum nakon proglašenja pobjednika. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

>> Programski najbogatiji Festival nijemog filma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije