Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Poskupio i Radio Taxi, kilometar naplaćuju šest umjesto 4,90 kuna

Dio taksista još treba baždariti taksimetre pa voze 
po starim cijenama. Očekuje se da će svih tisuću po novim cijenama voziti do kraja tjedna
17. studenoga 2014. u 07:30 10 komentara 1666 prikaza
Novi vizualni identitet automobila Radio taksija Zagreb

Više od tisuću zagrebačkih taksista koji su članovi udruženja Radio Taxi od subote je krenulo u dizanje cijene vožnje sa 4,9 na 6 kuna po kilometru te starta sa 9,90 na 10 kuna.

Ovaj tjedan različite cijene

Podsjetimo, po višim cijena taksisti su najavili da će voziti od 15. studenog, no kako Ured za promet svakom od njih mora posebno odobriti novi cjenik, iz Udruženja su kazali da će sljedeći tjedan dio taksista voziti po starim, a drugi po novim cijenama.

– Riječ je o velikom poslu, a nas je mnogo pa za to treba i vremena. Osim ovjere cjenika u Gradu svi vozači trebaju i baždariti taksimetar kako bi mogli voziti po skupljim cijenama – kazao je Željko Lončarek iz udruženja Radio Taxi. Pojasnio je da će stoga građanima taksisti naplaćivati kilometar i start po onoj cijeni koja je istaknuta na cjeniku unutar vozila i taksimetru bez obzira na samu odluku o poskupljenju. Tko pak vozi po kojoj cijeni, građani mogu prije ulaska u vozilo pročitati na vratima pa još koji dan uštedjeti koju kunu.

– Prosječna vožnja od oko četiri kilometra poskupjet će za četiri kune. Prije je stajala 30 kuna, a sada će stajati 34 kune – pojasnili su iz Radio Taxija.

Dodali su da su dugo držali najniže cijene u gradu (Cammeo kilometar naplaćuje 6 kuna od svibnja 2012. godine, Eko taxi je sa 5,50 na 6 kuna poskupio od 1. studenog), no tvrde da su skočili svi troškovi pa su i oni morali reagirati prije nego što propadnu. Kazali su da ne uživaju u poskupljenju jer za promjenu cijene, odnosno baždarenje, svaki vozač mora izdvojiti oko 800 kuna.

Eko skuplji od 1. studenog

Iste razloge za poskupljenje naveli su i iz Eko taxija koji za šest kuna po kilometru voze od prije 15-ak dana.

– Cijene nismo dirali godinu i pol, no sada smo morali poskupjeti zbog rasta cijene benzina i tehničkog pregleda – kazali su iz tvrtke.

Ovim poskupljenjem oko 99 posto zagrebačkih taksista vozit će po najvišoj dopuštenoj cijeni od 6 kuna, koju je odredio Grad. Jeftinije će voziti samo nekoliko vozila tvrtke Taxi Zebra.

– Ostajemo pri cijeni od 4,90 kune po kilometru i nju ćemo pokušati održati što duže – kazao je Mići Kuzmanović, vlasnik Taxi Zebre.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • vanelic:

    Mislim da se polako vraćam onoj staroj navici od prije liberalizacije taxi tržišta - izbjegavanje vožnje taxijem. Očito je namjera opet mic po mic dignuti cijene u nebesa...

  • sviks:

    Lako je po drugima pljuvat.Svima vama koji ste tak pametni bi dao auto i da malo radite kao taxi vozač pa da vidite tu "odličnu zaradu". Mislim da bi jako brzo počeli drukčije pričat. Da,jesam taxi driver i ako bog da ne još dugo.

  • than:

    To kako dolazi zima poskupljuje i prijevoz. Dok je bilo lijepo vrijeme moglo se pjeske, biciklom... Nego, hoce zet opet sa 10 kuna pojeftiniti na 10 kuna ?