Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisali ugovor

Pa kako će biti Zagreba na Savi kad nije bilo zemljišta

16.01.2019.
u 20:05

Grad i Hrvatske vode dogovorili su jučer na kojem se području u sljedećih pet godina mogu smjestiti sadržaji uz rijeku, a i lokacije na kojima će se oni nalaziti.

Sava tiho teče, od sadržaja na njoj ništa biti neće... ili bi možda ipak moglo biti jer jučer je gradonačelnik Milan Bandić s predstavnicima Hrvatskih voda potpisao sporazum kojim će Zagreb na pet godina dobiti područje oko rijeke da se na njega smjeste montažni objekti u sklopu projekta “Aktivnosti na Savi”.

Tko će se baciti na posao?

Istog onog zbog kojeg se početkom prošle godine počelo kositi područje oko Save i “uređivati” kako bi do 1. lipnja od Jaruna do Bundeka sve bilo puno sunčališta, kupališta, kafića, kina na otvorenom i inih zabava. Projekt je to koji se kolokvijalno nazivalo i “Zagreb na Savi”, po uzoru na onaj koji je prije šest godina obećavao tadašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ali ovaj Bandićev trebao je biti ipak nešto manjeg opsega.

1/4

Kako bi sve trebalo izgledati, osmislili su mladi Španjolci i Turčin u sklopu Međunarodnog natječaja Europan 13, a projekt je i na 8. Ljubljanskom forumu lani proglašen jednim od najboljih. Jedino što je nedostajalo jest netko tko bi se konačno bacio na posao jer, nakon što je u svibnju 2018. raspisan natječaj za montažne objekte koji bi se trebali postaviti, nitko se na njega nije javio.

Podsjetimo, tada su iz Grada najavili kako će sljedeći natječaj biti već u rujnu, a u međuvremenu će se obaviti i konzultacija s javnošću da se vidi ima li uopće zainteresiranih tvrtki za posao koji se na prvu nije činio nimalo jednostavnim jer pri svakom rastu vodostaja, objekte za kina, filmove i ostalo trebalo bi demontirati pa kasnije ponovno opet sastavljati.

Površina od 125 hektara

Od natječaja u rujnu nije bilo ništa, odnosno raspisan nije ni dan-danas, ali prekjučer je pokrenuto “prethodno savjetovanje”, kojim Grad želi vidjeti ima li zainteresiranih za postavljanje montažnih objekata, raspiše li se za to natječaj.

A s obzirom na to da je Grad tek jučer dobio na korištenje zemljište na koje posljednjih godinu dana želi “vratiti Zagrepčane Savi”, nije ni čudno što se s čitavim procesom nije pretjerano žurilo. Kako, međutim, objašnjavaju u gradskoj upravi, oni su zemljište za “Aktivnosti na Savi” tražili prošle godine, odnosno tad su se već prijavili na natječaj za dobivanje lokacije za objekte.

– Republika Hrvatska daje u zakup Gradu Zagrebu zemljište površine oko 125 hektara. To je uređeni inundacijski pojas rijeke Save za postavljanje pokretnih i privremenih objekata, štandova te za uređenje sportsko-rekreacijskih terena. Zemljište se proteže uzduž obje obale rijeke Save u dužini od oko sedam kilometara, od jezera Jarun na zapadu, do Toplane Zagreb na istoku, a uključuje tri lokacije na kojima će se realizirati projekt Aktivnosti na Savi – kažu u Gradu pa dodaju kako će te tri lokacije biti kod Željezničkog mosta te istočno od Mosta slobode na sjevernoj i južnoj obali.

Za to će se iz gradske blagajne izdvojiti pet milijuna kuna, a trebala bi to biti i prva faza većeg “Zagreba na Savi”, koji bi zajedno u budućnosti trebali raditi Grad, država i HEP.

Ključne riječi

Komentara 24

ST
stefj
23:04 16.01.2019.

I što kada Sava naraste? Pa da bi se ovo moglo ostvariti potrebno je provesti projekt Zagreb na Savi, ali onaj s hidrocentralama i kontrolom toka... Koji luđak će platiti koncesiju, pa da mu rijeka odnese sve što tamo stavi...

DU
Deleted user
21:18 16.01.2019.

Ovo je do sada najveća Bandić-eva glupost od svega učinjenog u 18 let!

ZI
zip123
20:56 16.01.2019.

Ooo,Bandidosu usfalilo novaca,a i zemljake treba pozaposljavati.Tamam su vakultet svrsili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije