Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE SU KUPCI?

Useljavanje u novi zagrebački kvart kasnit će dva mjeseca - zgrade nemaju uporabne dozvole

Skele su još samo na prvoj zgradi, u kojoj su stanovi na prodaju, a u nju zadnju dolaze stanari
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
20.04.2018.
u 12:58

Ovog mjeseca u Podbrežje trebali su se doseliti Zagrepčani koji su se prijavili za stanove, ali kofere će donositi tek u lipnju, u jednu od zgrada tek od 15. srpnja

U siječnju, rekli su im, privjeske kače na ključeve, a namještaj istovaruju iz kamiona i unose u svoj stan odabrane zgrade na Podbrežju. Nije tako ipak ispalo jer radovi su još trajali, pa su im obećali da će sve završiti u travnju. Poveselili su se budući stanari kvarta iza Sigeta da će proljeće promatrati s novih prozora, a sad će se opet razočarati. Useljavanja na Podbrežju, unatoč činjenici da i na službenim stranicama na kojima se naselje reklamira, stoji kako će sve biti gotovo upravo ovog mjeseca, neće biti. I ne samo da ga neće biti u travnju već se novoasfaltiranim ulicama novog kvarta koferi neće vući ni u svibnju, a vrlo vjerojatno ni lipnju

Nema zainteresiranih

Razlog – zgrade još nisu prošle tehnički pregled, objašnjavaju barem tako u Gradu, iako su upravo njihovi uredi zaduženi za izdavanje uporabne dozvole. 

– Točno je, jedna od četiri zgrade neće biti spremna do 15. srpnja, a u ostale bi se trebalo useljavati od lipnja – rekla nam je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, pa kratko pojasnila kako Grad mora sklopiti još detaljan ugovor s Holdingom sljedećeg mjeseca, kojim će ugovoriti sve uvjete predaje stanova jer, podsjetimo, Podbrežje gradi Zagrebačka stanogradnja, a od nje će stanove preuzeti Grad kako bi ih mogao dati u najam, odnosno prodati po cijeni od 1466 eura za kvadrat.

Upravo ti koji se budu prodavali, a koji će biti smješteni u prvoj od četiri trenutačno izgrađene zgrade, kako doznajemo, bit će oni u koje će se useljavati tek sredinom ljeta, a razlog je vrlo jednostavan – za kupnju interesenata jednostavno nema dovoljno.

Stanovi su to koji su trebali biti rezervirani za 208 znanstvenih novaka, ali nakon što je interes pokazalo svega njih dvadesetak, Grad je na Skupštinu uputio prijedlog kojim se i ostalim kategorijama omogućila kupovina. U konačnici, lista prvenstva pri kupnji objavljena je i na njoj je 94 ljudi, međutim, na internetskim stranicama Holdinga stoji kako niti jedan stan nije zasad prodan, a niti rezerviran. Za četiristo ostalih stanova, koje će Grad davati u najam, javila su se 823 Zagrepčana, ali 585 njih s potpunom dokumentacijom. Konačne liste, odnosno tko su točno sretnici koji će živjeti u projektu “zagrebačke stanogradnje” još uvijek nisu poznati jer će se njihova imena objaviti, navodno, do kraja ovog mjeseca.

Na telefonu non-stop

– Čekamo konačnu listu od prosinca prošle godine. Nama nije toliko ni važna jer smo među prvih trideset, ali vjerujem da ljudima koji su niže na popisu finalni popis itekako igra ulogu – objasnila nam je jedna buduća stanarka Podbrežja, koja je i sama non-stop na liniji s Gradom, pokušavajući doznati kad će se useliti u novi dom. U jednom od tih razgovora, istaknula je, saznala je i da tamošnja škola te vrtić neće biti spremni prije 2020. godine.    
– Nismo baš to tako zamišljali, da ćemo živjeti na gradilištu, ali svejedno jedva čekamo da se uselimo. Ono što mislimo da svakako nije fer, to je činjenica da nam Grad nikako ne želi odgovoriti kad ih pitamo hoće li zgrade biti gotove ovog mjeseca, kao što je i obećano. U redu je ako se kasni, ali mogli bi nam se barem obratiti – ispričala je buduća stanarka naselja, u kojem se, do sredine 2020. planira izgraditi 1800 stanova u 11 zgrada. Čitavo naselje bit će posebno po tome što vanjskih parkirnih neće mjesta biti, već će unutar njega postojati samo jedna cesta, servisna, a svaka će zgrada za stanove imati garaže. Zelenilo i atletska staza prostirat će se čitavim kompleksom koji će, uz stambene zgrade imati i dva vrtića, školu, bazen te kulturni centar. 

Ključne riječi

Komentara 26

VI
Vito
13:37 20.04.2018.

Znam znam, sad će mi zabraniti dva dana pisati, ali jednostavno ne mogu ne primijetiti da smo i dalje usred glavnog grada Hrvatske gdje i dalje (petak je, sabor je završio s radom) na snazi postoji zakon o hrvatskom jeziku, govoru i pismu, a "večernjak" nam je čak polonio i nekoliko priručnika kako pisati hrvatskim rječima

DU
Deleted user
17:38 20.04.2018.

I da su si dali truda ruznije zgrade ne bi napravili...

VI
Vito
13:35 20.04.2018.

privjeske kače na ključeve -- uporabne dozvole??? __ Koliko je vidljivo iz priloženih slika stanovi se nalaze u novom Zagrebu. __ pričvršćuju, kopčaju, kvače -- dopuštenje, odobrenje, pristanak __ Lijepe hrvatske riječi, ne samo u Zagrebu, nego i po cijeloj Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije