Naslovnica Zagreb ZG Život

Izumio sustav koji bi trebao smanjiti zagađenost zraka u Zagrebu, a možda i u svijetu

Od izuma Petra Jončića Grad namjerava napraviti biznis. Uređaj iz destilirane vode proizvodi plin koji se kroz usis zraka ubacuje u vozilo. Osobna vozila čisti za sat, a kombije i kamione za 2 sata
21. travnja 2018. u 18:15 43 komentara 4154 prikaza
Ne idem nikamo! Jončić ima 33 godine, iz Zagreba je i ponosi se što je njegov uređaj potpuno proizveden u Hrvatskoj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Stari benzinac pao je na ekotestu zbog prevelike emisije štetnih plinova, no ona se nakon sat vremena smanjila za 45 posto i vozilo je zadovoljavalo sve propisane kriterije. Također, smanjili su se buka i vibracija, ali i potrošnja, a sve zbog “sustava za proizvodnju ortovodika”, izuma koji bi trebao smanjiti zagađenost zraka u Zagrebu, a možda i u svijetu. 

bicikl - omiljeno prijevozno sredstvo kada dođe proljeće RITAM GRADA Mnogi bi biciklisti trebali imati na umu da se, dok su na cesti, moraju držati strogih pravila

Nagrada za životno djelo

Riječ je o patentu mladog inovatora Petra Jončića koji je predstavljen javnosti kao glavna karika projekta „Zagreb – zeleni grad“ koji su pokrenuli Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Grad Zagreb.
– Cilj je očistiti unutrašnjost motora od neizgorenih dijelova goriva koji se talože. Čisti motori “lakše dišu”, imaju dulji vijek trajanja i manje se kvare, bolje i brže rade te ispuštaju manje plinova. Potrošnja se pak smanjuje od 5 do 15 posto – kaže Jončić te dodaje da dosad nije postojao nijedan učinkovit način čišćenja motora. 

– Moj uređaj iz destilirane vode proizvodi plin koji se kroz usis zraka ubacuje u vozilo. Vodena para otapa tvrdokorne naslage na motoru, čiste se i oni dijelovi motora do kojih se inače ne može ni doći, a emulzija koja se stvori izbaci se iz vozila mijenjanjem ulja – objašnjava 33-godišnji Zagrepčanin te ističe kako “tretman” za osobna vozila traje jedan sat, a kamioni i kombiji čiste se dva i pol sata. Ponosi se što je njegov uređaj potpuno proizveden u Hrvatskoj, a iz Hrvatske i ne namjerava otići. Dobio je i nagradu za životno djelo Nikola Tesla 2015. godine te je osvojio brojna priznanja na sajmovima inovacija, a tako je njegov izum primijetio Zagreb te mu je ponudio suradnju. “Štampar“ je stoga uz Jončićevu tvrtku Genijator te tvrtke GGT, Smart sense i Mapos usluge osnovao konzorcij za realizaciju projekta “Zagreb – zeleni grad“.

Ne gubi se garancija

– Mogli bismo stati na kraj zagađenosti zraka što još nitko nije uspio. I to u trenutku kada je promet najveći zagađivač u urbanim sredinama i kada svake godine zbog lošeg zraka umire sedam milijuna ljudi u svijetu – kaže ravnatelj “Štampara” Zvonimir Šostar te dodaje da su ispitivanja pokazala da ta tehnologija smanjuje emisiju plinova od 30 do 95 posto. 
Jučer je počeo pokusni projekt čišćenja motora 100 vozila, a budu li podaci u skladu s očekivanjima, osnovat će se četiri do šest ekocentara u kojima će se postaviti 250 malih plavih i lako mobilnih uređaja. To je dovoljno da se svih 400-tinjak tisuća vozila u Zagrebu pročisti jednom godišnje, odnosno nakon 15-ak tisuća kilometara kako je i preporučeno. Automobili ne gube garanciju odu li na čišćenje, a još nije zabilježen nijedan loš efekt te metode. Patent, naime, ispunjava sve zakonske i tehničke uvjete, pa je dobio i CE oznaku Europske unije.
– Dugoročno bi se onečišćenje zraka u Zagrebu trebalo smanjiti za 20 posto, pa ne čudi da su nam se javili i drugi gradovi iz Europe i svijeta koji su jako zainteresirani za projekt – rekao je Šostar.

Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora Tržište nekretnina Stanovi u Zagrebu jeftiniji nego u Ljubljani ili Bratislavi Ilustracija komunalije, taksi, javni prijevoz... Usporedili smo zagrebačke cijene s ostatkom Hrvatske. Evo što je skuplje, a što jeftinije u metropoli! Pavle Kalinić pročelnik je Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i zamjenik načelnice Stožera zaštite Novi ustroj Civilne zaštite Kalinić će imati 62 specijalca za poplave i potrese
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • ObrenM:

  O tomu se je pisalo prije par godina.Zasto nitko iz svijeta automobilizma nije prepoznao revolucionarnu inovaciju? Bilo je potrebito da strucnjak za sve gosp.Bandic prepozna revolucionarnost patenta.Decko je sigurno dobro podmazao,ovaj aranzman.

 • Avatar pametnom_dosta
  pametnom_dosta:

  Jeli netko probao malo proguglat taj njegov izum . Ili google laže ili je dečko genijalac. Niko ne spominje da bi svaki auto sa Z G tablama trebao jednom godišnje na čišćenje koje bi koštalo 150 kuna. Još nešto kad ... prikaži još!d su ga sa indexa priupitali ima li kakva studija koja potvrđuje to što dečko tvrdi rekao je- Nema. Kad su ga pitali da li je to patentirao rekao je da nije...ovp je još samo jedan način da Banditos izvuče novce od građana.

 • Trnjanec:

  Životopis ovog lika: "Petar Jončić Slobodni umijetnik Radno iskustvo - Voditelj pizzerije BOLJI ŽIVOT - dostavljac - vozac ( Ago San- privatan prijevoz, Cammeo taxi ) - direktor marketinga ( Gondvana - uzgoj puževa, 2 god ) - financijski savijetnik ... prikaži još!ik ( OvB allfinanz ) - stage menager na festivalima ( In music, Rokaj fest, Rujan fest, Bundekijada ) - Dj, PR i organizator ( 12 god. iskustva ) - radijski voditelj i urednik emisije Phaeton (radio Samobor - 6 mj.) Školovanje - Klasicna gimnazija, Križaniceva 4a. - I. god Hrv studija ( povijest, Ceški ) - I. god filozofski fakultet ( klasicna filologija ) - III. god. Hotelsko turisticki menagment ( Zabok , Ika ) - HANFA - licenca za financijskog savijetnika Strani jezici - Engleski u govoru i pisanju Znanja i vještine - položen tecaj : pregovaracke vještine i citanje govora tijela ( seminar Zadar, Orhan Lujinovic, Renta marketing ) - Televizijsko iskustvo ( voditelj Parlaonice ) - Glumacko iskustvo ( ZKM, Anticka dramska, dramska skupina centra za kulturu pešcenica ) - Prodavacko iskustvo ( Herbalife 6. mj ) - Iskustvo u odnosima sa javnošcu, organizaciji evenata, festivala, marketing strategije, izrada poslovnih planova - poznavanje rada na racunalu ( excell, powerpoint,paint, photoshop - osnove ) - vozacka dozvola ( B kategorija 5 god. )" ...... " Završio sam Klasićnu gimnaziju i imam tri godine fakulteta hotelski turistički menagment u zaboku, godinu na hrvatskim studijima,te godinu na filozofskom fakultetu." itd, itd...