Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Izumio sustav koji bi trebao smanjiti zagađenost zraka u Zagrebu, a možda i u svijetu

Ne idem nikamo! Jončić ima 33 godine, iz Zagreba je i ponosi se što je njegov uređaj potpuno proizveden u Hrvatskoj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
21.04.2018.
u 18:15

Od izuma Petra Jončića Grad namjerava napraviti biznis. Uređaj iz destilirane vode proizvodi plin koji se kroz usis zraka ubacuje u vozilo. Osobna vozila čisti za sat, a kombije i kamione za 2 sata

Stari benzinac pao je na ekotestu zbog prevelike emisije štetnih plinova, no ona se nakon sat vremena smanjila za 45 posto i vozilo je zadovoljavalo sve propisane kriterije. Također, smanjili su se buka i vibracija, ali i potrošnja, a sve zbog “sustava za proizvodnju ortovodika”, izuma koji bi trebao smanjiti zagađenost zraka u Zagrebu, a možda i u svijetu. 

Nagrada za životno djelo

Riječ je o patentu mladog inovatora Petra Jončića koji je predstavljen javnosti kao glavna karika projekta „Zagreb – zeleni grad“ koji su pokrenuli Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Grad Zagreb.
– Cilj je očistiti unutrašnjost motora od neizgorenih dijelova goriva koji se talože. Čisti motori “lakše dišu”, imaju dulji vijek trajanja i manje se kvare, bolje i brže rade te ispuštaju manje plinova. Potrošnja se pak smanjuje od 5 do 15 posto – kaže Jončić te dodaje da dosad nije postojao nijedan učinkovit način čišćenja motora. 

– Moj uređaj iz destilirane vode proizvodi plin koji se kroz usis zraka ubacuje u vozilo. Vodena para otapa tvrdokorne naslage na motoru, čiste se i oni dijelovi motora do kojih se inače ne može ni doći, a emulzija koja se stvori izbaci se iz vozila mijenjanjem ulja – objašnjava 33-godišnji Zagrepčanin te ističe kako “tretman” za osobna vozila traje jedan sat, a kamioni i kombiji čiste se dva i pol sata. Ponosi se što je njegov uređaj potpuno proizveden u Hrvatskoj, a iz Hrvatske i ne namjerava otići. Dobio je i nagradu za životno djelo Nikola Tesla 2015. godine te je osvojio brojna priznanja na sajmovima inovacija, a tako je njegov izum primijetio Zagreb te mu je ponudio suradnju. “Štampar“ je stoga uz Jončićevu tvrtku Genijator te tvrtke GGT, Smart sense i Mapos usluge osnovao konzorcij za realizaciju projekta “Zagreb – zeleni grad“.

Ne gubi se garancija

– Mogli bismo stati na kraj zagađenosti zraka što još nitko nije uspio. I to u trenutku kada je promet najveći zagađivač u urbanim sredinama i kada svake godine zbog lošeg zraka umire sedam milijuna ljudi u svijetu – kaže ravnatelj “Štampara” Zvonimir Šostar te dodaje da su ispitivanja pokazala da ta tehnologija smanjuje emisiju plinova od 30 do 95 posto. 
Jučer je počeo pokusni projekt čišćenja motora 100 vozila, a budu li podaci u skladu s očekivanjima, osnovat će se četiri do šest ekocentara u kojima će se postaviti 250 malih plavih i lako mobilnih uređaja. To je dovoljno da se svih 400-tinjak tisuća vozila u Zagrebu pročisti jednom godišnje, odnosno nakon 15-ak tisuća kilometara kako je i preporučeno. Automobili ne gube garanciju odu li na čišćenje, a još nije zabilježen nijedan loš efekt te metode. Patent, naime, ispunjava sve zakonske i tehničke uvjete, pa je dobio i CE oznaku Europske unije.
– Dugoročno bi se onečišćenje zraka u Zagrebu trebalo smanjiti za 20 posto, pa ne čudi da su nam se javili i drugi gradovi iz Europe i svijeta koji su jako zainteresirani za projekt – rekao je Šostar.

Komentara 43

OB
ObrenM
07:35 21.04.2018.

O tomu se je pisalo prije par godina.Zasto nitko iz svijeta automobilizma nije prepoznao revolucionarnu inovaciju? Bilo je potrebito da strucnjak za sve gosp.Bandic prepozna revolucionarnost patenta.Decko je sigurno dobro podmazao,ovaj aranzman.

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
20:21 21.04.2018.

Jeli netko probao malo proguglat taj njegov izum . Ili google laže ili je dečko genijalac. Niko ne spominje da bi svaki auto sa Z G tablama trebao jednom godišnje na čišćenje koje bi koštalo 150 kuna. Još nešto kadd su ga sa indexa priupitali ima li kakva studija koja potvrđuje to što dečko tvrdi rekao je- Nema. Kad su ga pitali da li je to patentirao rekao je da nije...ovp je još samo jedan način da Banditos izvuče novce od građana.

EO
Eolcrocop
09:19 21.04.2018.

stari maher za "halo Bing" poslove, naglo je otkrio toplu vodenu paru i gle, biznis na obzoru. Genijator postoji godinama i šta, ništa!? Do epihalne pojave vizionara u liku i djelu M. B!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije