Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaj to piše

Primjećujete li što nije u redu s pločom arhitekata koji su zadužili Zagreb?

Dvostruki propust : Natpis “sagradili” na donjoj je ploči, a ona bi trebala stajati gore
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
20.04.2018.
u 19:33

Nebrojeno puta mjerodavne sam upozoravao da je ploča s imenima Lea Hönigsberga i Juliusa Deutscha krivo postavljena, kaže Ž. Sabol

Svoje su radove uvijek obilježavali pločicama u prizemlju zgrada. Da ne bi bilo zabune, na svakom zdanju koje su projektirali vodeći arhitekti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće ugravirali bi ime svog biroa. Natpis “Hönigsberg & Deutsch” tako stoji na gotovo stotinu kuća Donjega grada, a Leo Hönigsberg i Julius Deutsch u velikom su dijelu zaslužni za današnji izgled centra Zagreba. Jedna od njih je trokatnica na Trgu bana Jelačića 7 koju su arhitekti sagradili za trgovca Roberta Kolmara, brata poznatijeg bankara Edmunda Kolmara. 

Oblikovali povijesnu jezgru

No, ta je zgrada na glavnom gradskom trgu zapela za oko Zagrepčaninu Želimiru Sabolu, koji gotovo svakodnevno na Jelačić-placu pije kavu. Razlog je to što već desetak godina gleda u mramornu ploču na kojoj pišu imena arhitekata, no da ne zna što piše, morao bi poprilično nagnuti glavu da bi pročitao natpis. Ploča je, naime, sve to vrijeme naopako okrenuta, što pokazuje, kaže Sabol, koliko se drži do znamenitih arhitekata koji su oblikovali povijesni dio grada.
– Ploču su postavili naglavačke kada su je skinuli da bi na zgradu pribili reklamu za mesnicu – kaže Želimir Sabol, dodajući da je već nebrojeno puta na to upozorio gradske službe, pa čak i Društvo arhitekata Zagreba. No, ploču još nitko nije pomaknuo. 
I ne samo da ploča s imenima arhitekata stoji naopako, krivo su postavili i onu ispod nje, na kojoj u donjem desnom kutu stoji riječ “sagradili”. Da su ploče postavljene odgovarajuće, tvorile bi rečenicu “Sagradili: Hönigsberg & Deutsch, arhitekti”

Zaštićeno kulturno dobro

Uz takav prizor svaki dan prolazi Božidar Petrač, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, koje na prvom katu upravlja i restoranom “Klub književnika”, no naopaku ploču je tek jučer uočio. Za propust nisu, kažu, znali ni u Društvu arhitekata Zagreba, ali će, dodaju, na njega upozoriti nadležne. 
Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a i u procesu je povratka vlasnicima kojima je oduzeta u Drugom svjetskom ratu, pa je moguće i to razlog, kažu susjedi, što se na obrnutu ploču ne reagira.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Dvostruki propust : Natpis “sagradili” na donjoj je ploči, a ona bi trebala stajati gore
1/33

Komentara 3

VI
Vito
09:17 22.04.2018.

Primjećujete li što nije u redu s pločom ::: Primjećujem, primjećjem, i dalje je tabla mesnice fiolić -- Stjepan Fiolić, mesar iz Male Mlake i bivši saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata ... priznao je da prvooptuženom bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao proviziju od 2,3 milijuna eura. ... Došao je kombijem do njegove kuće u Kozarčevoj i odvezao 15 skupocjenih umjetničkih djela i neke premijerove osobne stvari u svoje dvorište, pa spremio na sigurno. :::

VI
Vito
08:46 21.04.2018.

Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a i u procesu je povratka vlasnicima kojima je oduzeta u Drugom svjetskom ratu, pa je moguće i to razlog, kažu susjedi, što se na obrnutu ploču ne reagira. ::: Kad je ono priznata Hrvatska od strane UN-a??? __ Odgovor: Na sjednici Glavne skupštine 22. svibnja 1992. koju je vodio saudijski veleposlanik Sinan Shihabi, Hrvatska je aklamacijom primljena u članstvo Ujedinjenih naroda. __ Kad je donesen Zakon o povratu imovine??? __ Odgovor: Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine - NN 92/96, 39/99, 42/99, 92/99, 43/00, 131/00, 27/01, 34/01, 65/01, 118/01, 80/02, 81/02 __ Koja je danas godina??? __ Odgovor: 2018.g. __ Koliko je potrebno advokatima i sudovima za donošenje presude o povratu imovine??? __ Odgovor: 2018 - 1992 = 26 minimalno. __ Koliko je trebalo "tim istim" advokatima za donošenje odluke o oduzimanju imovine??? __ Odgovor: manje od godinu dana - već 19446.g. vlasnici više nisu bili vlasnici, ili su ubijeni, ili su "nestali", a rodbina pobjegla, ili zatvorena bez prava glasa. __ Zatim je Fadil Hađić napisao komediju: "Kadija te tuži, kadija ti sudi", a koju i danas, 26 godina nakon priznanja Hrvatske, provode advokati i sudovi po Hrvatskoj.

FN
Fr@njo
21:36 20.04.2018.

Burkina Faso.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije