Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Primjećujete li što nije u redu s pločom arhitekata koji su zadužili Zagreb?

Nebrojeno puta mjerodavne sam upozoravao da je ploča s imenima Lea Hönigsberga i Juliusa Deutscha krivo postavljena, kaže Ž. Sabol
20. travnja 2018. u 19:33 3 komentara 2305 prikaza
Dvostruki propust : Natpis “sagradili” na donjoj je ploči, a ona bi trebala stajati gore
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Svoje su radove uvijek obilježavali pločicama u prizemlju zgrada. Da ne bi bilo zabune, na svakom zdanju koje su projektirali vodeći arhitekti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće ugravirali bi ime svog biroa. Natpis “Hönigsberg & Deutsch” tako stoji na gotovo stotinu kuća Donjega grada, a Leo Hönigsberg i Julius Deutsch u velikom su dijelu zaslužni za današnji izgled centra Zagreba. Jedna od njih je trokatnica na Trgu bana Jelačića 7 koju su arhitekti sagradili za trgovca Roberta Kolmara, brata poznatijeg bankara Edmunda Kolmara. 

bicikl - omiljeno prijevozno sredstvo kada dođe proljeće RITAM GRADA Mnogi bi biciklisti trebali imati na umu da se, dok su na cesti, moraju držati strogih pravila

Oblikovali povijesnu jezgru

No, ta je zgrada na glavnom gradskom trgu zapela za oko Zagrepčaninu Želimiru Sabolu, koji gotovo svakodnevno na Jelačić-placu pije kavu. Razlog je to što već desetak godina gleda u mramornu ploču na kojoj pišu imena arhitekata, no da ne zna što piše, morao bi poprilično nagnuti glavu da bi pročitao natpis. Ploča je, naime, sve to vrijeme naopako okrenuta, što pokazuje, kaže Sabol, koliko se drži do znamenitih arhitekata koji su oblikovali povijesni dio grada.
– Ploču su postavili naglavačke kada su je skinuli da bi na zgradu pribili reklamu za mesnicu – kaže Želimir Sabol, dodajući da je već nebrojeno puta na to upozorio gradske službe, pa čak i Društvo arhitekata Zagreba. No, ploču još nitko nije pomaknuo. 
I ne samo da ploča s imenima arhitekata stoji naopako, krivo su postavili i onu ispod nje, na kojoj u donjem desnom kutu stoji riječ “sagradili”. Da su ploče postavljene odgovarajuće, tvorile bi rečenicu “Sagradili: Hönigsberg & Deutsch, arhitekti”

Zaštićeno kulturno dobro

Uz takav prizor svaki dan prolazi Božidar Petrač, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, koje na prvom katu upravlja i restoranom “Klub književnika”, no naopaku ploču je tek jučer uočio. Za propust nisu, kažu, znali ni u Društvu arhitekata Zagreba, ali će, dodaju, na njega upozoriti nadležne. 
Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a i u procesu je povratka vlasnicima kojima je oduzeta u Drugom svjetskom ratu, pa je moguće i to razlog, kažu susjedi, što se na obrnutu ploču ne reagira.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Dvostruki propust : Natpis “sagradili” na donjoj je ploči, a ona bi trebala stajati gore
1 / 33
Život u velikom gradu kao što je Zagreb ima svojih prednosti i mana. Mnogima ponekad treba odmor i bijeg od užurbane svakodnevice, a odlično mjesto za to su parkovi i šume kojih u Zagrebu ne nedostaje.
Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora Tržište nekretnina Stanovi u Zagrebu jeftiniji nego u Ljubljani ili Bratislavi Ilustracija komunalije, taksi, javni prijevoz... Usporedili smo zagrebačke cijene s ostatkom Hrvatske. Evo što je skuplje, a što jeftinije u metropoli! Pavle Kalinić pročelnik je Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i zamjenik načelnice Stožera zaštite Novi ustroj Civilne zaštite Kalinić će imati 62 specijalca za poplave i potrese
A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Vito:

    Primjećujete li što nije u redu s pločom ::: Primjećujem, primjećjem, i dalje je tabla mesnice fiolić -- Stjepan Fiolić, mesar iz Male Mlake i bivši saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata ... priznao je da prvooptuženom bivšem premijeru Ivi ... prikaži još! Sanaderu dao proviziju od 2,3 milijuna eura. ... Došao je kombijem do njegove kuće u Kozarčevoj i odvezao 15 skupocjenih umjetničkih djela i neke premijerove osobne stvari u svoje dvorište, pa spremio na sigurno. :::

  • Vito:

    Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a i u procesu je povratka vlasnicima kojima je oduzeta u Drugom svjetskom ratu, pa je moguće i to razlog, kažu susjedi, što se na obrnutu ploču ne reagira. ::: Kad je ono priznata Hrvatska ... prikaži još! od strane UN-a??? __ Odgovor: Na sjednici Glavne skupštine 22. svibnja 1992. koju je vodio saudijski veleposlanik Sinan Shihabi, Hrvatska je aklamacijom primljena u članstvo Ujedinjenih naroda. __ Kad je donesen Zakon o povratu imovine??? __ Odgovor: Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine - NN 92/96, 39/99, 42/99, 92/99, 43/00, 131/00, 27/01, 34/01, 65/01, 118/01, 80/02, 81/02 __ Koja je danas godina??? __ Odgovor: 2018.g. __ Koliko je potrebno advokatima i sudovima za donošenje presude o povratu imovine??? __ Odgovor: 2018 - 1992 = 26 minimalno. __ Koliko je trebalo "tim istim" advokatima za donošenje odluke o oduzimanju imovine??? __ Odgovor: manje od godinu dana - već 19446.g. vlasnici više nisu bili vlasnici, ili su ubijeni, ili su "nestali", a rodbina pobjegla, ili zatvorena bez prava glasa. __ Zatim je Fadil Hađić napisao komediju: "Kadija te tuži, kadija ti sudi", a koju i danas, 26 godina nakon priznanja Hrvatske, provode advokati i sudovi po Hrvatskoj.

  • Fr@njo:

    Burkina Faso.