Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska obnova

Nova pročelja i prozori na 32 vrtića i škole štede milijune

Radovi na osnovnoj skoli Lovre pl Matacica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
25.03.2016.
u 13:29

Obnova 32 objekta dio je projekta ZagEE koji obuhvaća do kraja 2017. energetsku obnovu 87 objekata, od čega 36 dječjih vrtića, šest zgrada domova za starije i nemoćne, 22 škole...

Troškovi grijanja u 27 dječjih vrtića, četiri osnovne škole i jednom domu za umirovljenike u Zagrebu već sljedeće zime bit će gotovo prepolovljeni. Naime, na ta 32 objekta do zime će se postaviti termofasada, a na onima koji nemaju novu stolariju zamijenit će se i prozori i vrata.

Prema procjeni, očekuje se da će ovo veliko ulaganje vrijedno 64 milijuna kuna u 2016. donijeti uštede od 3,5 milijuna kuna.

Na krovu i solarne ploče

– Teško je reći koliko ćemo manje plaćati račune za grijanje, no očekujemo velike uštede – kazala je Katarina Kolenković, ravnateljica Dječjeg vrtića Siget koji djeluje na dvije lokacije, u Aleji pomoraca 27 i Ulici Siget 12. Radovi su na oba objekta počeli, podsjetila je, već krajem 2015. pa se za mjesec-dva očekuje i njihov završetak. Osim što će obnovljena zgrada u Aleji pomoraca godišnje trošiti čak 96 tisuća kuna manje za grijanje, svakodnevni će boravak u njoj biti i ugodniji za oko 400 mališana.

U manjem objektu na adresi Siget 12, u koji ide 80-ero djece, planirana je ušteda u godini dana od 91 tisuću kuna.

Osim što će obnovljena zgrada u Aleji pomoraca godišnje trošiti čak 96 tisuća kuna manje za grijanje, svakodnevni će boravak u njoj biti i ugodniji za oko 400 mališana

– Dobili smo i nove termostatske ventile na radijatoru pa ćemo moći regulirati toplinu kada djeca nisu u vrtiću, a na objektu u Sigetu 12 postavljene su i solarne ploče pa očekujemo da ćemo i tako štedjeti novac – kazala je ravnateljica.

Foto: infografika

Infografika: Milan Ilić

Radovi su krajem 2015. započeli i u Osnovnoj školi Lovre pl. Matačića koja se nalazi u Folnegovićevu naselju. Ondje su već zamijenjeni svi prozori, a radovi se obavljaju na krovištu i fasadi. Ravnateljica Zdenka Kapović kazala je da je prije nešto više od godine dana obnovljena sportska dvorana i da će cijela škola uskoro biti kao nova. Prema elaboratu, u školi će nakon obnove u godini dana račune za grijanje smanjiti za čak 243 tisuće kuna.

Povrat investicije 15 godina

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku Marijan Maras objasnio je da je obnova 32 objekta dio projekta ZagEE koji obuhvaća do kraja 2017. energetsku obnovu 87 objekata, od čega 36 dječjih vrtića, šest zgrada domova za starije i nemoćne, 22 škole...

– Ukupna je investicija za obnovu svih objekata 29,4 milijuna eura, a osim novca iz gradskog budžeta, imamo i sporazum s Fondom za zaštitu okoliša koji sudjeluje s do 40 posto investicije – rekao je Maras.

Iz Instituta Hrvoje Požar koji je za Grad i radio akcijski plan ulaganja u energetsku obnovu navode da se primjenom danas standardnih materijala može uštedjeti od 30 do 80 posto energije.

– Najveće pojedinačne uštede moguće su kod zgrada javne namjene, i to oko 50% na zgradama iz 1960-ih i 1970-ih godina. Iako periodi povrata investicije u Hrvatskoj često nadilaze 15 godina, ova aktivnost treba se iskoristiti i za poboljšanje ugodnosti boravka u prostorima – kazala je inženjerka Margareta Zidar.

Komentara 3

BB
branko.baricic
13:15 26.03.2016.

opet bude dorh imao posla kao i sa svakom investicijom u nas.remetinec ceka.

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
13:37 26.03.2016.

– Dobili smo i nove termostatske ventile na radijatoru pa ćemo moći regulirati toplinu kada djeca nisu u vrtiću!!A ove ručne ventile niste mogli pritvoriti??Ljenčine!!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
15:00 26.03.2016.

Hm, Maras je mudrijaš koji je godinama na mjestu pročelnika Gradskog ureda za energetiku, a situacija u tom uredu je sve veća potrošnja sredstava za energetsku učinkovitost, koja je najprije užasno loše osmišljena i napravljena, da bi se kasnije sanirala na normalnu učinkovitost, sredstvima EU ili još bezbolnije, sredstvima grada Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije