Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN ŠKOLE

Na Ruđeru demonstrirali razgovor s astronautima

institut ruđer bošković (1)
Daniel Kasap/PIXSELL
19.05.2013.
u 14:56

Od stotinu učenika škole koji su prošli edukaciju radioamaterizma, a tome su ih podučili članovi DX kluba, 60 ih je položilo ispit te je odabrano 28 najboljih koji će dvojici astronauta postavljati pitanja.

Radioamateri Tehničke škole Ruđera Boškovića u subotu su u sklopu proslave 65. obljetnice postojanja škole, demonstrirali razgovor koji će kroz mjesec dana izvesti s astronautima Međunarodne svemirske postaje ISS, u završnoj fazi projekta ARISS, jer će letjelica u periodu između 24. i 30. lipnja preletjeti iznad Zagreba.

Od stotinu učenika škole koji su prošli edukaciju radioamaterizma, a tome su ih podučili članovi DX kluba, 60 ih je položilo ispit te je odabrano 28 najboljih koji će dvojici astronauta postavljati pitanja.

- Pitat ću što je najfascinantnija stvar koju su vidjeli u svemiru, rekao je Kristijan Medur, a njegova školskog kolegu iz 2 F razreda, Martina Požega zanima kakva im je svakodnevica u svemiru, kako obavljaju higijenu.

Demonstracija se dogodila na Dan otvorenih vrata škole pa su osmaši imali priliku vidjeti što ih čeka upišu li ovu tehničku školu jer obrazuje sjajne mlade pojedince koji ne završavaju na Zavodu za zapošljavanje. Jedan od sjajnih mladih pojedinaca je i Antonio Bjelčić koji će ovog ljeta predstavljati Hrvatsku na 44. međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Kopenhagenu. Tu su i mladi inovatori koji su već nagrađeni za svoje izume. Autor muzikalne Tesline zavojnice je Ivan Kožar, učenik 1. razreda.

- Ona služi za reprodukciju muzike preko visokog napona i istovremeno služi kao vizualni efekt kao lightshow, objašnjava radišni mladić koji je elektroniku zavolio još s pet godina. Izum je osvojio 1. mjesto na Smotri učeničkih radova Hrvatske, a i Ivan ga je napravio prije nego što je krenuo u srednju školu. Zanimljiv je i sustav robotske ruke, učenika Ivana Golubića koji je osvojio 3. mjesto na Moskovskom sajmu inovacija.

- Kad se osoba približi, ruka će je pozdraviti mašući te pružiti ruku kako bi se rukovala, kaže Ivan.

>>Ministar Jovanović posjetio Tehničku školu Ruđera Boškovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije