Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Festival svjetla Zagreb

Na 20 lokacija svjetlosne instalacije izložit će i Kina

Ove godine festival je, zbog iznimno velikog interesa, za jedan dan dulji. Posvećen je početku proljeća, pa su na tu temu osmišljene i svjetlosne instalacije
15. ožujka 2019. u 16:00 558 prikaza
Festival svjetla
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Snop zraka koje obasjavaju Tomićevu pokazat će svjetleći put prema staroj zagrebačkoj jezgri. A kad se do nje popnu, Zagrepčani će moći odmoriti i u osvjetljenom namještaju na Strossmayerovom šetalištu. Iznad njih, iz kule Lotrščak, odašiljat će se svjetleće zrake, a stara utvrda tako će preuzeti funkciju svjetionika koji “zove” da ga obiđu. Tako će uskoro izgledati Gornji grad, koji će “oživjeti” u sasvim drugačijem obliku od uobičajenog. Oplemenit će ga umjetnici pomoću moderne svjetlosne tehnologije, i to u sklopu 3. Festivala svjetla, koji se održava od 20. do 24. ožujka.

Festival svjetla | Autor : Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

- Ove godine festival je, zbog iznimno velikog interesa, za jedan dan dulji. Posvećen je početku proljeća, pa su na tu temu osmišljene i svjetlosne instalacije. Lani smo u vrijeme trajanja festivala zabilježili 31 posto više dolazaka te 46 posto više noćenja u Zagrebu nego godinu prije, a porast očekujemo i ove godine. Iako se ne može uspoređivati s Adventom, koji je proslavio Zagreb, ovaj je projekt naša nova “beba” i veseli nas svaki njegov novi uspjeh – kazala je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednica grada Zagreba, dodavši da je festival od prve godine dio međunarodne asocijacije festivala svjetla sa sjedištem u Berlinu, koja je festival u Zagrebu uvrstila u svoje programe pa time manifestaciju dodatno promovira.

Ove godine izložit će 23 instalacije na dvadeset lokacija, a festivalu će se priključiti i Narodna Republika Kina sa svojim kreacijama. Postavit će, naime, svjetleće lanterne na tri lokacije Gornjeg grada, one u obliku panda, breskve u cvatu te ribica. U dvorištu Muzeja grada Zagreba premijerno će, pak, predstaviti “Oblak pergolu” autora Brune Juričića i Alise Andrašek, koja je donedavno stajala na Venecijanskom bijenalu.

Festival svjetla | Autor : Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

- Tu ćemo instalaciju postaviti u suradnji s Ministarstvom kulture – kaže M. Bienenfeld, dodajući da će prvi put ove godine osvjetliti i pročelje jedne crkve, i to Katarinine. Uz Gornji grad, festival će obuhvatiti i dio ispod nekadašnjih gradskih bedema, prema Tuškancu. Tamo će osvjetliti igralište na Dubravkinom putu, dok će na prostoru Ljetne pozornice Tuškanac plesači skupine Atomic Dance Factory napraviti pravi laserski show. Svi programi su besplatni, svjetlosne projekcije će na lokacijama biti svakog dana od 18 do 23 sata, a detalji se mogu vidjeti na internet stranici www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?