Naslovnica Zagreb Festival svjetla Zagreb

"Oblak Pergola" s venecijanskog bijenala direktno u dvorište Muzeja grada Zagreba

Instalacija će po prvi put u Hrvatskoj, biti predstavljena u sklopu 3. Festivala svjetla.
15. ožujka 2019. u 14:00 262 prikaza
Festival svjetla
Pogledajte galeriju 1/8

Spoj je arhitekture, umjetnosti, robotike i kompjutorskog programiranja. Instalacija je to koja je do studenog prošle godine stajala u sklopu hrvatskog paviljona na 16. Venecijanskom bijenalu. A sada će, po prvi put u Hrvatskoj, biti predstavljena u sklopu 3. Festivala svjetla.

Točnije, bit će to u sklopu atrija Muzeja grada Zagreba, a uz autore koji su osmislili "Oblak Pergolu" – arhitekte Brunu Juričića i Alise Andrašek, na instalaciji će raditi i Dean Skira, jedan od najcjenjenijih hrvatskih dizajnera svjetla, koji je poznat i izvan naše zemlje. On će ovo umjetničko djelo osvijetliti i dati mu na atraktivnosti, a isto će učiniti i s ambijentom dvorišta MGZ-a. To je tek jedna od dvadeset lokacija neposredno podno i uzduž Gornjeg grada, povijesnog dijela metropole koji stvara, kažu iz TZ Zagreba, idealno okruženje za ovakvo događanje. "Oblak Pergola" postavlja se kao suradnja zagrebačke turističke zajednice i Ministarstva kulture.

Festival svjetla | Autor : M. Mihaljević/TZ Zagreb Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb

Naš projekt fokusira se na iskustvo bivanja pod pergolom koja omogućuje igru s okolišem, mobilizirajući ekološke, prirodne elemente i otvarajući prostor za poetiku življenja.Pergola je satkana od inovativnih, računalno generiranih modula i nalikuje trodimenzionalnoj čipki – opisuje djelo arhitekt Juričić. Uz Ministarstvo kulture i Muzej grada Zagreba, TZ surađuje s čitavim nizom kulturnih institucija te javnih i gradskih službi kako bi čim više posjetitelja privukli na festival, koji se ove godine odvija od 20. do 24. ožujka i jedan je dan dulji u odnosu na lani. Grad Zagreb, HEP, Državni hidrometeorološki zavod, Hrvatske šume, Zrinjevac, ZET, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Galerija Klovićevi dvori i Hrvatski institut za povijest pomažu u realizaciji ovog projekta, a ove godine priključila se i Zagrebačka nadbiskupija te omogućila da osvjetljena bude i crkva sv. Katarine.

Festival svjetla | Autor : M. Mihaljević/TZ Zagreb Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb

Vitraji koji inače stoje unutar crkve bit će projicirani na njenom pročelju – objašnjava direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld, dodajući da imaju veliku podršku stanovnika Gornjeg grada koji svojom potporom i strpljivošću doprinose uspješnoj realizaciji projekta.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj