Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lado po svijetu

Lado oduševio zagrebačku publiku netipičnim repertoarom: 'Želimo pokazati svestranost i talent naših članova'

Zagreb: Koncert Lado u Lisinskom
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/35
01.10.2023.
u 22:10

Tako su se na pozornici Lisinskog večeras mogli čuti veseli taktovi svima omiljenih linđa i drmeša, sjetna makedonska pjesma Zajdi Zajdi, mađarska Rapsodija, talijanska Tarantela, španjolska Hota...

Svjetski, a naše! Rečenica je to kojom se baš uvijek može opisati doživljaj koji vas prožme kada prisustvujete koncertu Ansambla Lado. Pretposljednjom izvedbom maestralnog programa pod nazivom "Ladom po svijetu", u kojemu je večeras uživala zagrebačka publika u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, pokazali su majstorsko ovladavanje tradicijskim plesovima iz Lijepe naše, ali i drugih naroda i zemalja. Bogati program sastojao se od napjeva  poznatog ciklusa Pjesme naroda Europe, ali i novih koreografija, plesnih i glazbenih djela.

Na pozornicu Lisinskog doveo je i neke koreografske klasike koje je Lado posljednji put izvodio krajem osamdesetih godina 20. stoljeća, a izvedena je i obnovljena koreografija Pod goro to Kaninovo – rezijanski plesi.  Premijerno su pokazana i tri plesno-glazbena djela čije autorstvo potpisuje koreografkinja Tina Vrtar Stipić, skladatelj Krešimir Seletković i kostimografkinja Martina Ptičar.

>>VEZANI ČLANCI: 

Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova, podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova, nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom. Tako su se na pozornici Lisinskog večeras mogli čuti veseli taktovi svima omiljenih linđa i drmeša, sjetna makedonska pjesma Zajdi Zajdi, mađarska Rapsodija, talijanska Tarantela, španjolska Hota... A pljesak publike u ritmu tradicijskih plesova bio je pravi dokaz da je Lado i ovog puta oduševio poklonike žanra.

-Ovaj koncert poseban je i zato što je riječ o još jednoj uspješnoj suradni ansambla Lado i Večernjeg lista. Radi se o netipičnom programu za naše izvođače, ali ideja je da se otvaramo drugim izvedbenim umjetnostima. Nazvao bih to zanimljivim izletima Lada u druge žanrove kako bismo pokazali velike izvođačke mogućnosti, svestranost i talent naših članova-poručio je umjetnički voditelj plesnog ansambla Krunoslav Šokac. Posljednji koncert Lado po svijetu održava se u matičnoj kući ansambla na Trgu Republike Hrvatske i to 6. listopada u 19 sati, u sklopu manifestacije Dani europske baštine „Živa baština“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije