Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEGE SAJAM

I psi i mačke baš 'tamane' naše veganske konzerve

Vege sajam
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
29.05.2019.
u 15:55

Obilje delicija u kojima nema ni “m” od mesa te proizvoda koji nisu testirani na životinjama predstavio je jučerašnji sajam na Jelačić-placu

Craft pivo s okusom grožđa, aronije ili konoplje koje proizvodi mladi Marko Melčić bilo je pravi hit jučerašnjeg, osmog VegeSajma na Jelačićevu trgu. Jer, osim ambalažom, njegov Beer Squad brend, kazao je, privlači i zdravstvenim svojstvima.

Aroniabeer, primjerice, sadrži najjače antioksidanse, a dobro ide i uz burgere za kojima je jučer također bila velika potražnja. Meso je u njima, naravno, zamijenila soja, a za one koji ne mogu bez slastica, za desert su se, među ostalim, posluživale pite bez glutena.

Dobar izbor za sve

– Cilj nam je poručiti da su vegetarijanstvo i veganstvo dobri za sve. Izborom jednog veganskog burgera, primjerice, spašavate životinju, okoliš, povoljno djelujete na klimatske promjene i sve to vratit će vam se boljom kvalitetom života. A zaista se puno ljudi zainteresiralo za našu ponudu i nije ih otjerala ni ova luda kombinacija sunca i kiše – zadovoljan je bio Luka Oman iz Prijatelja životinja, organizatora manifestacije.

Predstavila su se 23 izlagača, među kojima je bio i Nikola Pintarić, koji je u posao s veganskom hranom za pse krenuo kada je njegova cura Dijana Šabečić “pregorjela” radeći kao web-dizajner. I sada, kazali su, već šest godina, osim svoje veze, “guraju” i biznis u kojemu su, uz hranu za kućne ljubimce, i proizvodi za ljude koji žele zdravije živjeti.

– Psi i mačke i te kako “tamane” naše veganske konzerve, a jednom kad ih probaju, više uopće ne traže one mesne. To je samo još jedan dokaz da i kućni ljubimci mogu živjeti na bezmesnoj kuhinji – rekao je Pintarić.

Blagodati matičnjaka i smilja

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jakopović iz okolice Novog Marofa nudilo je jučer na glavnom zagrebačkom trgu svoju liniju kozmetike koja nije testirana na životinjama. Najponosniji su, kazali su, na proizvode od buče u koje ulaze i masažne pločice, ali i na, primjerice, kreme od matičnjaka ili smilja, a mogu se pohvaliti i da imaju redovite isporuke u Katar, otkuda žene naručuju njihovu liniju usprkos tome što slanje košta dvostruko više od nekoga artikla. Na štandovima s kozmetikom predstavio se i Bio butik, koji je nudio njegu za lice i tijelo, ali i šminku.

Visoke cijene povrća i voća na tržnicama

Komentara 3

PR
predator57
16:32 29.05.2019.

Znam neke industrijalce koji su se hvalili da su smanjili troškove prehrane, a i povećali unos kalcija govedima, na što su veterinari vrištali, da će doći do poremećaja, i kad se desilo kravlje ludilo ovi industrijalci čudili su se kao pura dreku. Psi i mačke su mesožderi, a ne vegani.

VO
vorda400
16:56 29.05.2019.

Da zato danas mačka bježi kad kojim slučajem naleti na miša ili nedaj bog kakvog štakora kapitalca a psi su ili ovi na "baterije" ili svi vode staforde o sl koljače oko mene više nitko ne vodi neke normalne pasmine samo ti bullterijeri, rotvajleri i stafordi

džaner
08:25 01.06.2019.

Zajebana tema... Ja sam vegetarijanac već 13 godina, od 17-te godine, a navršio sam nedavno 30. Imam macu koja je 12 godina stara ali vrlo vitalna, neki misle čak da ima duplo ili troduplo manje.. jede normalnu mačju hranu, mekanu sa saftom najviše, pa razne poslastice, štapiće, paštete, i malo osnovne krute hrane. Obožava sve to i traži i više nego što dobiva i točno se zna u koje doba dana ona što dobiva, ujutro štapić pa nakon par sati mekane komadiće u saftu, pa onda popodne poslastice hrskave, i uvečer opet ili dva puta mekanu hranu, ponekad losos, ponekad perad, ili štapić plus mekanu za kraj dana, ili plus paštetu. Mačka je čisti mesožder, i ne zanima ju druga hrana. Jedino što ponekad voli je malo kruha ili tijesta pojesti ali vrlo malo. isto tako, pase mačju travu koju kupujemo u pet shopu, ali to joj ne služi kao nutritivno vrijedna namirnica nego samo za čišćenje organizma. Mislim da je zaista opasno i nerazumno tjerati životinje protiv njihove vlastite prirode. Ja sam protiv klaonica u ovom obliku, i ako već za pojedine ljude (0 krvna grupa mora jesti mesto, ne može bez njega, a mislim da ima još jedna rijetka za koju vrijedi isto, to je čak i jedan yogin u svojoj knjizi spominjao, da bi yogi trebao biti vegetarijanac osim ako mu to nije opasno po zdravlje) i životinje moraju postojati, onda sam za soluciju planinskih pašnjaka kao nekoć u alpama, gdje velike, lijepe životinje žive dostojanstveno čitav život, a na kraju im se samo pusti krv dok ne zaspu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije