Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKOLIŠ Slušaju građane 24 sata, ali ih ne čuju

Gradonačelnik u ponedjeljak kreće u veliko pospremanje grada

05.04.2009.
u 23:15

Gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak u podne na križanju Oporovečke, Risanjske i Lelijske ulice u Dubravi najavit će veliko proljetno čišćenje grada.

Upozoravao od 2007.
Akciju koja se godinama provodi pod nazivom Slušamo građane 24 sata – za uredniji i ljepši Zagreb, gradonačelnik počinje baš na divljem odlagalištu otpada o kojem je Večernjakova rubrika Zagreb pisala prošlog petka na poziv čitatelja Denisa Vrhovskog.

Večernjakov je čitatelj činovnike gradske uprave na smeće među kojim je i opasan otpad neuspješno upozoravao od 2007., doduše ne baš svaka 24 sata. Štoviše, savjesni je građanin snimio 50 nesavjesnih ljudi koji su na uglu zapuštenog zemljišta i ispred bivšeg dućana ostavljali i kante s uljima, limenke s bojama, računala, namještaj i još koješta.

Prošlog petka Večernjak je pisao i o tome kako je prekipjelo i stanarima Remetinečkog gaja. Pod njihovim se prozorima pali infektivni otpad – vate i igle od vađenja krvi – iz susjednog doma zdravlja, a oni se zbog toga već četiri godine, tvrde, guše u smradu.

No, peticija koju su na prosvjedu prošlog četvrtka potpisivali neće im pomoći. Ministarstvo zaštite okoliša izvijestilo je da njihova inspekcija redovito nadzire rad tvrtke Gajeta koja sterilizira infektivni otpad i nije utvrdila nepravilnosti u radu.

Lakovi i boje pred vrata
Više su postigli aktivisti Zelene akcije koji su 12. ožujka pred vratima Ministarstva zaštite okoliša ostavili ostatke boja i lakova koje građani nemaju kamo odložiti. Tada je iz ministarstva poručeno da su se obratili na pogrešnu adresu jer su za zbrinjavanje takvog otpada zaduženi Grad i Čistoća.

Inspekcija je podnijela prekršajne prijave, a najavljen je i optužni prijedlog protiv gradske uprave i Čistoće jer su utvrdili da se u reciklažnim dvorištima Prudinec-Jakuševec, Susedgrad-Stenjevec, Tunel, te u Osječkoj ulici u Dubravi ne zaprimaju otpadne boje i lakovi, ulja, kemikalije te sredstva koja sadrže organska otapala ni njihova ambalaža.

Čestitamo na munjevitoj reakciji inspekciji zaštite okoliša i gradskim komunalnim službama koje građane slušaju 24 sata, ali bi to trebali činiti svakog dana u godini. Podsjećamo mjerodavne da se od 1. kolovoza 2002., kada je izgorjela palionica PUTO na Jakuševcu, opasni otpad ostavlja gdje se stigne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije