Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad ne smije ograničiti broj taksista 
i zabraniti im promotivne vožnje

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenila je da promjene u Odluci o autotaksi prijevoz vode u zatvaranju slobode tržišnog natjcanja
12. siječnja 2016. u 10:00 4 komentara 347 prikaza
taksiji
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenila je da promjene u Odluci o autotaksi prijevozu kojima je Gradska skupština zabranila taksistima promotivne kilometre u cijeni starta vožnje i vremensko ograničenje od četiri godine za dodjelu koncesija ograničavaju tržišno natjecanje.

– AZTN smatra da dodatno administrativno utvrđivanje cijene od Grada tako da cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade smanjuje mogućnost tržišnog natjecanja i umanjuje korist za potrošače. Time su promotivne akcije potpuno onemogućene. Zakonsko ili faktično ograničavanje broja poduzetnika koji se bave nekom djelatnošću načelno je nepoželjno. Takva ograničenja mogu se propisati samo iznimno – stoji u mišljenju Agencije koje pak nije obvezno za Grad. Petar Dragić, direktor Taxi Cammea Zagreb koji je u startnu cijenu imao uključena dva kilometra vožnje, pozdravlja takvo stajalište Agencije, no odluku Grada će, ističe, poštovati.

– Naš je izravni gubitak zbog te odluke oko tristo tisuća kuna. Grad propisuje i broj taksija na broj stanovnika čime također ograničava konkurenciju – kazao je Dragić. Trenutačno licenciju za taksiranje ima 1350 vozača.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • R00kie:

    grad svim sredstvima stiti uhljebe i muljatore...da su dobri nebi se bojali konkurencije

  • Hrabraja:

    Sramota, u svim gradovima svijeta taxi je jeftin i u sluzbi gradana. Ali sto ocekivati od ove ekipe.

  • Deleted user:

    I je li ukinuta odluka ili plaćamo ovu uhljebsku agenciju samo da daje mišljenja? Ako su u pitanju mislioci, zatvaraj to Božo pod hitno! Ne znam samo ako ukinu odluku da li će onda taksisti besplatno voziti za Bandića kao 2009.