Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dežurni Telefon večernjaka

Evo što vam je za vrtiće i škole odgovorio pročelnik Ivica Lovrić

Ivica Lovrić dežurni telefon
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
Autori: Dijana Kožul, Sandra Golemac
06.09.2014.
u 16:52

Prvi gost nove rubrike Večernjeg lista, Dežurnog telefona, bio je gradski pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, kojeg su čitatelji obasuli pitanjima o školama, vrtićima, sportskim dvoranama. U više od sat vremena Lovrić je spremno odgovarao i govorio o svemu što ih zanima, iz svojeg resora

Pet škola i dva vrtića otvaraju se u ponedjeljak, Sesvete će do kraja godine imati novu dvoranu za kuglanje, a sve to potvrdio je pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić koji je jučer s građanima razgovarao na Dežurni telefon 01 63 00 455. Ovdje su odgovori na pitanja koje ste mu izravno postavili tijekom jednosatnoga razgovora.

1. Zašto roditelji moraju plaćati instrukcije za učenike koji idu na popravne ispite? Zašto oni ne bi dolazili na redovne konzultacije tijekom ljetnih praznika svojim profesorima?

Ako učenicu redovito izvršavaju svoje zadaće, instrukcije nisu potrebne. Međutim to je pitanje više za resorno ministarstvo. Državna matura je potakla to da je sve veća potreba za dopunskom nastavom. No naši nastavnici imaju svoju obvezu i ne možemo ih u vrijeme godišnjih odmora dovoditi u poziciju da rade, bez dodatnih plaćanja. Bilo je razmišljanja o dopunskoj nastavi da se osigura dodatno učenje, ali ministarstvo to financijski ne prati. Prvu godinu su to pratili, ali zadnje četiri ne.

2. Je li bilo natječaja za vrtić na Kajzerici?

Natječaj za vrtić je proveden, a uskoro će biti i za osnovnu školu.

3. Što se događa s djecom koja su ostala neupisana u srednje škole?

Učenik koji se nije upisao u određenu školu trebao se prijaviti u više škola. Mi ćemo objaviti u petak slobodna mjesta u srednjim školama, nadam se na elektronskim stranicama Ureda za obrazovanje. Upisat će se svi, možda ne gdje su htjeli, ali ima dovoljno mjesta.

4. Igralište kod OŠ u Sopotu u najmu je Hvidre i zapušteno je. Oni uređuju dio, ali ovaj na kojem bi se mogla igrati djeca nitko ne uređuje. Zašto?

To je sportski centar koji je grad dao u najam Hvidri na korištenje. Oni su to primili u zapuštenom stanju, ali su napravili određene pomake. Mi pripremamo u sklopu priprema za Univezijadu, projekte obnove u svakoj gradskoj četvrti gdje ćemo urediti po jedan sportski objekt. Dok se ne počne s tim pokušat ćemo ih kontaktirat i i zamoliti ih da to urede.

5. Kada će se obnoviti kuglana u Sesvetama?

U naselju Jelkovec sklopu sportskog centra uz školu gradi se i nova kuglana. Očekujemo da će ona biti gotova i to do konca godine. Bit će to nova moderna kuglana sa svom opremom za natjecanje. Stara je dala svoje i nije u funkciji već dvije, tri godine, a ova nova bit će dana na upravljanje Kuglačkom savezu Grada Zagreba.

6. Profesor sam hrvatskog jezika i zanima me hoće li biti tog radnog mjesta u zagrebačkim školama?

Mjesta za profesore hrvatskog jezika u osnovnim školama Grada Zagreba nema. Ono što će se popuniti, popunit će se tehnološkim viškom. Možda će biti mjesta u srednjim školama, a za to morate pratiti natječaje.

7. Imaju li srednjoškolci koji se školuju i žive na području Zagreba pravo na subvenciju za javni prijevoz?

Ukoliko su sa prebivalištem u Gradu Zagrebu i ukoliko dolaze iz obitelji gdje prihod po članu obitelji ne prelazi 2000 kuna, imaju pravo na to. Mi imamo dvije kategorije što se tiče subvencija, jednu plaća grad za članove obitelji s prihodom manjim od 2000 kuna, a drugu subvencionira Vlada sa 75 posto iznosa ukoliko su učenici udaljeni pet kilometara od škole. Međutim, Zagreb se tretira kao jedno naselje. Mi smo tražili da se to promijeni, ali smo nemoćni.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

8. Kad će biti otvoren vrtić na Kajzerici?

Bit će otvoren i počinje s radom u ponedjeljak 8.9. Ima nekih detalja koji se dovršavaju, ali je plan da se otvori u ponedjeljak.

9. Prije godinu dana obećali ste otvaranje vrtića i škole u Ivanjoj Reki. Do danas nije učinjeno ništa. Zašto?

Škola je u projektiranju, osigurano je i zemljište i mi očekujemo 2015. godine radove. Što se tiče vrtića, imali smo dogovor sa župnikom da kad se otvori crkva, u prizemnom dijelu uzmemo u najam prostore za vrtiće. Projektiranje je bilo dovršeno, ali je na kraju župa odustala od davanja prostora u zakup Gradu. Da smo se držali svi dogovora, vrtić bi bio uređen u jesen prošle godine. Mi pripremamo projektnu dokumentaciju za novi vrtić koji će se graditi.

10. Što je sa zgradom XII. gimnazije? Ima li nade za obnovu?

Napravili smo jedan veliki korak po tom pitanju. Prvo smo riješili imovinsko-pravne odnose koji su bili skoro nerješivi, a drugo, proveden je arhitektonski natječaj, stiglo je gotovo 40 radova i bit će to jedna sjajna škola. Možda čak i model za ubuduće. Pred nama je sada projektiranje i vjerojatno 2016. godine početak gradnje.

11. Bivša sam radnica Zagrebačkog športskog saveza, radila sam kao spremačica 30 godina bez dana bolovanja i dobila sam otkaz. Sad sam socijalni slučaj, nedostaje mi još tri godine do prijevremene mirovine. Zar sam to zavrijedila?

Žao mi je što vam se to dogodilo. No, to je udruga građana, oni autonomno donose svoje odluke. Ni pročelnik ni bilo tko drugi ne može na to utjecati.

12. Zašto se ne mogu transparentno vidjeti bodovi upisane djece u vrtić, odnosno, gdje su se koja djeca upisala. Primjerice, u dječjem vrtiću Markuševec je veliki pritisak. Imam dvoje djece u vrtiću i problem upisa trećeg djeteta. Moram ga upisati na neko udaljeno mjesto jer su se u naš vrtić upisala djeca koja ne žive u naselju. Najmlađe dijete je navršilo godinu dana i supruga je na porodiljnom.

Prijave se boduju i objavljuju na oglasnim pločama vrtića. To ste morali dobiti. Ako roditelji ispunjavaju sve uvjete vrtić mora primiti dijete. Vaša je supruga na porodiljnom, što je sigurno utjecalo na bodovanje i odluku vrtića. Pravila su jasna, ima još dovoljno slobodnih mjesta u vrtićima.

13. Radila sam u OŠ Savski gaj zadnjih pet godina na zamjenama. Dijete sam poginulog branitelja. Kolegica je otišla u mirovinu i otvorit će se jedno radno mjesto. Školski odbor me predložio ukoliko ne bude tehnološkog viška. Imate li kakvu informaciju?

Ne znam ima li tehnološkog viška, Povjerenstvo je završilo s radom i šaljemo obavijesti školama. Čini mi se da za engleski jezik nema tehnološkog viška. Znate, kasnimo zbog procedura i novih pravilnika koje smo dobili u kolovozu, umjesto u svibnju.

14. Gdje je onaj obećani natječaj za bivši Zagrebački športski savez za nas starije zaposlenike kojima je obećano da ćemo imati prvenstvo zapošljavanja novoj firmi?

To vam ne mogu odgovoriti, morate pitati Savez. Ja o tome ne odlučujem i ne mogu se u njihov rad miješati.

15. Što je sa sustavnom devastacijom kulturnog dobra na Gornjem gradu? Možemo li nešto očekivati od urbanističkog plana?

U tijeku su izmjene GUP-a, on jeste općenit, ali je preduvjet za ovo što vi govorite. U zadnjih pet godina je bilo pokušaja, ali je Gradska skupština bila stava da prijedlozi nisu prolazili. U tijeku je priprema dokumentacije za sanaciju, a detaljnije ću vam odgovoriti u suradnji s pročelnikom Ureda za zaštitu spomenika kulture Silvijem Novakom.

16. U blizini OŠ Sesvetski Kraljevec ove školske godine otvara se nova škola Iver i rečeno je da će se jedan dio učenika preseliti u novu školu, a drugi dio ne, uz napomenu da se neće dirati završni razredi zbog osjetljivosti trenutka. Nažalost, moja djeca koja će krenuti u osmi razred su preseljena, pa me zanima je li to prisilno zbog popunjavanja nove škole?

Nema prisilnog preseljavanja. Samo oni roditelji djece koji žele da učenici viših razreda prijeđu u novu školu, to mogu napraviti i to se odnosi i na novu školu Iver, ali i na Kajzericu.

17. Kada se možemo nadati početku izgradnje nove dvorane za tjelesni odgoj u OŠ Jabukovac?

Pripremljena je dokumentacija za nadogradnju. Radovi bi trebali početi vjerojatno 2015./2016. godine.

18. Nakon gotovo osam godina staža u srednjoj školi u kojoj predajem talijanski jezik po ugovoru na neodređeno i puno radno vrijeme, po povratku s trogodišnjeg porodiljnog dopusta dočekalo me pola satnice, što mi je ravnatelj objasnio kao posljedicu ukidanja stranih jezika kao izbornih predmeta. Možete li me savjetovati?

Žao mi je što ste u takvoj situaciji. To je posljedica pravilnika i normi koje propisuje ministarstvo.

19. Profesorica sam informatike i nikako se već godinama ne mogu zaposliti ni u jednoj od zagrebačkih škola. OŠ Kajzerica počinje s radom u ponedjeljak, a do danas nije objavila niti jedan natječaj za zapošljavanje profesora. Tko može raditi u OŠ Kajzerica?

Kada prođe procedura utvrđivanja tehnološkog viška, što bi trebalo biti ovih dana, onda će se objaviti natječaji. Sve je to zbog novog pravilnika resornog ministarstva. A do tada će raditi većina profesora iz OŠ Trnsko.

20. Što je s OŠ Odra?

Otvorene su ponude, uskoro očekujemo potpisivanje ugovora i početak radova. Učenici će imati nastavu na Kajzerici dok se bude obnavljala škola.

Komentara 1

BU
bubili01
13:14 08.09.2014.

Ivica je osoba na mjestu, iskustvo, elokventnost, sposobnost....svaka cast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije