Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bilo bi posla i za njih 250.000

27. listopada 2008. u 23:31 9 prikaza
Mate Budimir, domaćin iz 1. policijske postaje s novim kolegama Mariom Andrićem iz Poreča i Zdravkom Hasanom iz Vrbovskog
Foto: Foto: Marijana Zrinjski

Oko 250 pripadnika interventne, prometne i temeljne policije iz cijele Hrvatske u ponedjeljak je na terenu počelo pomagati zagrebačkim kolegama, a za mišljenje o tome koliko oni mogu pomoći u suzbijanju nasilja, upitali smo građane.

Što mogu protiv mafije
– U tijeku su kadrovske križaljke, pa moraju povući nekoliko vidljivih poteza da umire javnost i EU. Pretpostavljam da sada slijedi i nekoliko racija. To neće pomoći u suzbijanju kriminala – kazao je student Željko (27) kojeg smo sreli na Jelačić placu okruženog s nekoliko prijatelja istomišljenika. Jedan od njih, student Dražen Bos smatra da će hvatati samo sitne ribe, dok će se pravi kriminalci i dalje mirno šetati.

– Ma ne bi pomoglo ni da ih dođe 250 tisuća! Što mogu obični policajci protiv mafije, pa to je smiješno – ispalila je 56-godišnja ekonomistica Božena kod Glavnog kolodvora. Hitro prolazeći Zrinjevcem, Zagrepčanin Josip preko ramena je pak dobacio da su s novim mjerama zakasnili 17 godina, od ubojstva obitelj Zec. Maks (38), građevinski radnik koji je sjedio na klupici u centru priznaje da je prije nekoliko godina počinio razbojstvo u Njemačkoj. Uhvatili su ga za 15 minuta.

– Kod njih policija odmah stupa u akciju, nema kod njih polako. A ovo kod nas me podsjeća na Siciliju. Mafija vlada državom. Svi su oni upleteni i sad se očekuje da policija sve riješi – kaže Maks kojeg zanima ima li policija neki plan za suzbijanje kriminala. Plaši se, kaže, da i sam ne bude žrtva mafijaških obračuna.

Daj Bože da uspiju...
Susjede Božena Biletić i Ana Kokorić, koje su izišle na Zrinjevac “zapalit jednu”, zafrkavale su se.

– Još ćemo se mi za njih brinuti kad se izgube u gradu! – smiju se.

Daj Bože, kažu, da uspiju pomoći domaćoj policiji, ali i one su skeptične. Nadrapat će samo jadni ljudi koji žele zaraditi koju kunu prodajući sitnu robu na štandovima bez dozvole.


Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu