Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga

Bandić: Zagreb najbolje u Europi skrbi za beskućnike

siromaštvo
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
19.10.2012.
u 11:00

U Zagrebu ima do 450 beskućnika čija je prosječna starost 50 godina. Većina beskućnika bila je zaposlena, čak su imali i pristojne životne uvjete, što se mijenja kada dobiju otkaz

Hrvatska se nalazi među zemljama Europske unije s najvećom stopom rizika od siromaštva koja se penje, posebice uvjetovano krizom, i do 20 posto. Među sve siromašnijim stanovnicima u državi mlade su nezaposlene osobe koje sve teže pronalaze sredstva za osnovnu egzistenciju pa su i sve češći korisnici pučkih kuhinja, ali i domova za zbrinjavanje beskućnika, čulo se uz ostalo na današnjem 6. nacionalnom susretu o beskućnicima kojemu je Grad Zagreb pokrovitelj.

Osvrt na najugroženije kategorije hrvatskog društva nisu propustili iznijeti ni prvi ljudi Zagreba – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

– Obišao sam gotovo sve glavne gradove Europe i veliki dio gradova svijeta te odgovorno tvrdim da Zagreb ima najbolju skrb za  beskućnike – pohvalio se gradonačelnik ističući da smo svjedoci najveće nezaposlenosti od osamostaljenja Hrvatske što će zacijelo doprinijeti još većem broju socijalno ugroženih osoba.

Podsjetio je da živimo u tržišnim uvjetima, koji su mnoge doveli na društvenu marginu, u čemu im odgovorni moraju pomoći.

– Nitko ne smije biti bez krova nad glavom i toplog obroka, a u Zagrebu je to živa istina – ustvrdio je Bandić podsjećajući da je svojedobno ponudio i vlastiti stan za smještaj beskućnika za hladna vremena kojem smo svjedočili prošle zime.

Inače, u Zagrebu je 350 do 450 beskućnika, prosječne starosti 50 godina, među kojima dominiraju samci ili pak rastavljeni muškarci. Gotovo svi su beskućnici bili zaposleni, čak imali i pristojne životne uvjete, a najčešće zbog otkaza ili višemjesečnih neisplaćenih plaća dospijevaju u vrlo nezavidno stanje.

Većina ih se odaje alkoholu, neki pate i od mentalnih bolesti, a jedini su im spas tri zagrebačka doma za noćenje te pučke kuhinje u kojima se svakodnevno hrane.

Dio ih preživljava i skupljajući boce po gradu te prodajući časopis "Ulična svjetiljka" .

Rješenje za problem siromaštva, ali i beskućnika Davor Bernardić vidi u zapošljavanju te većoj društvenoj osjetljivosti za ovu kategoriju hrvatskih građana.

Komentara 6

KO
komentatorv2
11:32 19.10.2012.

"Rješenje za problem siromaštva, ali i beskućnika Davor Bernardić vidi u zapošljavanju te većoj društvenoj osjetljivosti za ovu kategoriju hrvatskih građana." zanimljiva izjava, u kontekstu cinjenice da je danas stopa nezaposlenosti na visini ratnih godina i da su za istuu dobrim dijelom zasluzni i bernardic i njegovi, opstruiranjem investitora u gradu i propustanjem privlacenja investitora na drzavnoj razini, te povisivanjem poreza i nameta poduzetnicima te istovremenim uhljebljivanjem srednjoskolaca u skupstinu i gradske tvrtke.

VI
Vito
06:44 20.10.2012.

Bandić: Zagreb najbolje u Europi skrbi za beskućnike Točno Pogledajte pozorno sliku uz članak Vidjet će te da je ergonomski napravljena Čovjek se lako presavije i polovocom tjela bez problema "istražuje" sadržaj "vlasništva" gradske "čistoće" Kako mu ne bi bilo bilo hladno za ruke kontejneriu su od plastike Zelene su boje kako bi stranci imali dojam o brizi grada za ekološko razvrstavanje otpada

VI
Vito
06:50 20.10.2012.

U Zagrebu ima do 450 beskućnika čija je prosječna starost 50 godina. Većina beskućnika bila je zaposlena, čak su imali i pristojne životne uvjete, što se mijenja kada dobiju otkaz Pogotovo kad ti gradonačelnik dovede inspekciju i izbaci te izz radionice u kojoj je radio tvoj prapradjed a gradonačelnik sad želi taj prostor za sebe pod izgovorom "povratka imovine" Tako zjapi prazno oko 20.000 poslovnih prostora i nešto više radnih mjesta Brine se milanče da Hrvati i Hrvatice nemaju posla i da slobodno prekopavaju kontejnere dok on troši naše novce na fontane stadion stambene zgrade u BiH putovanja na naš račun za vlasite izborne kampanje I mnoge druge pljačkaške pohode koje ovdje jednostavno ne mogu dopisati, jer ne dopuštaju napisati toliki broj zlodjela milana bandića & co.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije