Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ide na malešnicu?

'Zakotrljao' se Storiescapes: Izrađuju prototip arhitekture nagrađene u Japanu

Zagreb: Panel oko projekta Storiescapes koji je dobio nagradu u Japanu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
02.12.2021.
u 12:00

Početak je to jedne divne lokalne priče koja ima potencijala da postane nacionalna, smatra arhitekt Igor Rogina

Svjetska priča lokalnih korijena. U jednoj rečenici može se sažeti snažna emocionalna vrijednost i pozadina Storiescapesa, djela zagrebačkog arhitekta i urbanista Krešimira Rogine i njegove suradnice Bernarde Ivančan. Projekt je nedavno nagrađen srebrom na prestižnom međunarodnom natječaju u Japanu, a sada mu žele pronaći trajni dom. I to na Malešnici, uz Ulicu Ivane Brlić Mažuranić, a potom "sestrinski" objekt postaviti i ispred Muzeja suvremene umjetnosti.

Pothvat i za 3D tehnologiju

U tom će im procesu pomoći Grad, odnosno Zavod za prostorno uređenje, MSU, tvrtka Beton Lučko i startup 3D Tech. O realizaciji projekta te tome hoće li zaista biti moguće da zaživi razgovarali su na ovotjednom koordinacijskom sastanku, a za okruglim stolom u Zagrebačkom inovacijskom centru na Velesajmu zaključili su da je najbolje ići korak po korak te početi s izradom prototipa. U sljedećih će nekoliko tjedana zato 3D Tech izraditi nacrte za model kalupa i poslati ih "betoncima".

– A kad Beton Lučko da zeleno svjetlo, krećemo s izradom kalupa jednog dijela urbane intervencije koji je najzahtjevniji. Ovaj je pothvat za sve nas novost pa će sigurno biti i nekih iznenađenja u procesu izrade – govori Ljubomir Lokin iz startupa.

Slažu se i predstavnici tvrtke, nadovezujući se da je njihov zadatak da sa stručnjacima razgovaraju o tome koje je najbolje vlakno za mikroarmaturu te kako će se beton ponašati u sinergiji s kalupom.

– Izazovan je to projekt koji će nam u budućnosti pomoći i s drugim projektima. Kalup treba biti dovoljno čvrst jer je beton sam po sebi snažan – objašnjava Danica Jelenić, predsjednica uprave tvrtke s više od dva desetljeća iskustva.

Mjesto za igru, ali i čitanje

Namjera je da objekte, bude li sve išlo po planu, izrade po dijelovima i kasnije ih spajaju na licu mjesta. A trebat će ih, dakako, prije toga i testirati. O financijama je, ističe tim koji radi na realizaciji projekta, još rano govoriti, a znat će okvirne predračune kad se finišira prototip urbane intervencije.

– Početak je to jedne divne lokalne priče koja ima potencijala da postane nacionalna – kaže arhitekt Krešimir Rogina.

Intervencija u javni prostor, podsjetimo, nalik je parku. Zamisao je da Storiescapes bude mjesto gdje će se ljudi okupljati, djeca igrati, prolaznici zastati pa čitati knjige, a idealan je i za bicikliste i skejtere. Djelo je zato i osvojilo srebro na arhitektonskom natječaju Interpathetic Space (Prostori suosjećanja) u Tokiju, na kojemu je bilo prijavljeno 268 radova iz svijeta. Sedam je njih ušlo u finale, među kojima je i Storiescapes, što je golem uspjeh hrvatske arhitekture.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije