Naslovnica Vijesti Hrvatska

Županica Lovrić Merzel HDZ-u otela partnere HSLS i HSU

HSLS svuda s HDZ-om, jedino na županijskoj razini koalira sa SDP-om
26. studenoga 2012. u 19:07 8 komentara 102 prikaza
Županica Sisačko - moslavačka Marina Lovrić Merzel
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Čak osam stranaka, uz svoj SDP, okupila je aktualna županica sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel u koaliciju s kojom će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2013. godine. Tako će ona biti zajednički kandidat za župana ispred SDP-a, HNS-a, HSLS-a, HSU-a, Demokratske stranke umirovljenika, SDA Hrvatske, Hrvatske demokratske regionalne stranke, Autohtone seljačke stranke i Socijalističke partije Hrvatske.

2005. pobjeda u 1. krugu

Time Lovrić Merzel nastavlja tradiciju sastavljanja širokih predizbornih koalicija. Prije parlamentarnih izbora 2005. godine predvodila je listu pet stranaka, a za prošle lokalne izbore iza sebe je imala potporu osam političkih stranaka. Na tim izborima bila je jedna od rijetkih župana koji su pobijedili već u prvom krugu, a većinu u Županijskoj skupštini osigurala je postizbornim koaliranjem s Hrvatskom strankom prava.

HSP će odvojeno ići i na ove izbore, uz svog partnera HČSP, a nije isključena mogućnost ponovne suradnje sa SDP-om, s obzirom da protekle četiri godine između SDP-a i HSP-a u ovoj županiji nije bilo nikakvih nesuglasica. Aktualna županica ovaj je put HDZ-u “otela” dva poprilično standardna koalicijska partnera, HSU i HSLS, tako da je manevarski prostor za Hrvatsku demokratsku zajednicu znatno sužen. HSLS, primjerice, na svim razinama gradova i općina u županiji ide s HDZ-om, a jedino na županijskoj razini koalira sa SDP-om. HDZ-ov kandidat za župana sisačko-moslavačkog je Ivo Žinić, nekadašnji ravnatelj Uprave za regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnog razvoja.

Cijena koalicije

Predizborni koalicijski sporazum potpisat će se danas u 18 sati, no još uvijek se ne zna tko će biti kandidati za dožupane. Po svoj prilici jedno će dožupansko mjesto biti rezervirano za Hrvatsku narodnu stranku, dok će se “apetiti” ostalih stranaka namiriti tako da se čelnike županijskih organizacija postave za članove raznih Savjeta unutar županije. Trenutačno je takvih savjetnika iz sadašnje koalicije ukupno 14 koji svaki mjesec primaju 5000 kuna neto.

Elipso

  • utatica:

    drži Mesićevu sliku jer su pajdaši, Mesića voda na šarana na rašlje jer on to jako voli, tamo po Cigoću i okolici, a seronja dođe u restora p anaruči čvarke, kao on je obićan građanin i voli obićna jela ko ... prikaži još! Tito. u restoranu se uzvrpolje jer nemaju čvaraka pa mu ponude palentu sa prženimn špekom, ajme koji kompleksaši taj duet!

  • pravikomunista:

    Bolje da ima Mesićevu nego Tuđmanovu sliku.

  • zagich:

    Zašto županica drži sliku Mesića na zidu?