Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački računalni savez

Znanja i vještine mladih programera pokazuju da skrb o ljudskim resursima mora započeti već u osnovnoj školi

Zagrebački računalni savez
Foto: Zagrebački računalni savez
1/8
07.07.2016.
u 23:13

Krešimir Nežmah i Patrik Pavić i Vlatko Borevković učenici su sedmog, šestog i petog razreda, a već rješavaju složene zadatke u programskim jezicima C++/Python i FMS Logo

Foto: Zagrebački računalni savez

Ovogodišnja juniorska informatička olimpijada na Krku završena je prije tjedan dana. Od dvadeset mogućih, bilo je pozvano petnaest učenika od petog do osmog razreda. Jedan od pozvanika bio je i
Krešimir Nežmah. On je uvijek izrazito usredotočen na probleme koje rješava. Žutu majicu, namijenjenu pobjednicima etapa, spontano je obukao još u četvrtom razredu, da bi u sedmom već učestalo rezao pobjedničke torte.

Foto: Zagrebački računalni savez

Uvjerljivi pobjednik u apsolutnoj konkurenciji, s osvojenih maksimalnih 400 bodova je Krešimir Nežmah, 7.r, učenik OŠ Matija Gubec, član udruge Božo Težak i Zagrebačkog računalnog saveza od četvrtog razreda.

"Imao sam nekoliko pogrešnih procjena, no na sreću sam u zadnjih pola sata još jednom pregledao sve, našao grešku i spasio se."

Oni dolaze

Osim što je pobijedio sve osmaše, Krešimir je nakon dvostruke pobjede na državnom natjecanju među sedmašima, zapravo pokazao i da je trenutno i najbolji osnovac u Hrvatskoj.

"Odlično smo se pripremali u ZRS-u, i Patrik i Vlatko, i Bernard iz Ruda, ali i Jambrešić i drugi koji nisu bili pozvani.", rekao nam je.

Krešimir je redovit na svim programerskim radionicama saveza, u kampovima je od četvrtog razreda. U svojem prvom kampu na Silbi imao je priliku, zajedno s Mislavom Brnetićem, individualno raditi s najboljom mentoricom u osnovnim školama Mihaelom Piskač.

Osim toga, već dvije godine koristi nagradnu pozivnicu ZRS-a i natječe se s odličnim rezultatima u MASTERS turnirima za srednjoškolce. Krešimir se želio natjecati već kao učenik četvrtog razreda. No kad je došao na natjecanje, saznao je da su učenicima razredne nastave upravo zabranili sudjelovanje na državnom natjecanju dok ne upišu peti razred. Bilo je to u siječnju 2013., u njegovom prvom natjecateljskom pokušaju. Najžešći protivnik uvijek mu je bio Ivan Jambrešić, odličan prijatelj, koji ga je u petom i šestom razredu znao pobijediti. Vremena su se malo promijenila. "Manje se penji po krovovima, a više programiraj", poručio je Krešo u šali svojem prijatelju Ivanu.

Grad Zagreb za Hrvatsku darovitost

Foto: Zagrebački računalni savez

Njegovim stopama krenuo je i Patrik Pavić, učenik 6.r OŠ Ante Kovačića, koji je napravio sjajan rezultat i bio najbolji šestaš. "Ma vrtio sam u krug jedan zadatak tražeći grešku i izgubio puno vremena, a da nisam ništa zaradio, umjesto da rješavam 1. zadatak, koji mi se zbog pogrešne procjene učinio pretežak", rekao je. Patrik je član udruge Božo Težak i ZRS-a od prošle jeseni i sudjelovanja u natjecanju pAKCELERATOR. Voli matematiku, a već osam godina trenira karate u karate klub "Stenjevec".

Foto: Zagrebački računalni savez

Najmlađi od njih, Vlatko Borevković iz OŠ Cvjetno naselje, ujedno je i najiskusniji. Član je ZRS-ove udruge programera "S Vijugom" od prvog razreda (kada je i pobijedio na ZRS-ovoj Maloj olimpijadi). Iako je ove godine imao dosta izostanaka zbog bolesti, na juniorskoj olimpijadi je bio najbolji petaš.

Bernard Inkret iz Ruda savezu se priključio prošle godine, no nije imao svoj dan, nekim čudom mu se obrisao već riješeni zadatak, a onda mu je ponestalo i vremena pa se dogodio lošiji rezultat od plana. "O mama, volim volim ce plus plus", opjevao je svoj nastup.

"Ove godine na natjecanje nisu bili pozvani i odlični mladi programeri Domagoj Sabolić, Vilim Hrupelj, Ivan Jambrešić i Marko Čengić, koji su to svojim radom i rezultatima svakako zaslužili.",
rekli su nam u savezu.

Foto: Zagrebački računalni savez

Da se u savezu ciljano radi, pokazuju i rezultati. Nakon Luke Jovanovića i Lovre Kalinovčića, Krešimir (u žutoj majici) je već treći izvanserijski pobjednik juniorske olimpijade koji je dokazao kako se rad i promišljeno vođeno pripremanje isplati.

"Dečki su vrijedni i koncentrirani. Rade i pitaju, gladni su znanja, neumorno rješavaju zadatke. Kada se malo umorimo, onda nam Bernard otpjeva neku veselu pjesmicu pa nastavimo dalje...", rekao nam je Ivan Šego.

Grad Zagreb ulaže u darovite pojedince godinama, a najodgovorniji gradski čelnici dali su snažnu podršku kako bi im se uredio prostor i poboljšali uvjeti rada.
- Oni nisu samo programeri. Oni su sjajni matematičari, u budućnosti i fizičari, logičari, kemičari i vrhunski inženjeri. Ako se mi odrasli "opametimo", oni su i budućnost Hrvatske, rekao nam je tajnik ZRS-a, Zdravko Škokić.

Foto: Zagrebački računalni savez

Njihova formula za bolju Hrvatsku je +1 izvrstan.
Pomozimo im.

Foto: Zagrebački računalni savez

Foto: Zagrebački računalni savez

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije