Naslovnica Vijesti

'Imamo li novac za nešto što će nas do 2025. godine stajati 5,5 milijardi kuna?'

Mostova Ines Strenja Linić pozdravlja zakon, ali i izražava žaljenje što ministar nije spomenuo žene
27. rujna 2017. u 14:24 84 komentara 5318 prikaza
Goran Beus Richembergh
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u prvom čitanju našao se danas pred saborskim zastupnicima, ali i predstavnicima svih braniteljskih udruga koji su sa saborske galerije došli pratiti raspravu. Dugo se čekao ovaj prijedlog zakona koji je dijelom bio i razlog braniteljskog prosvjeda koji je trajao 555 dana u vrijeme vlade Zorana Milanovića, s tim da su tada branitelji uvjetovali da ovaj zakon bude ustavni, dakle, da je potreba dvotrećinska većina da ga se mijenja, no taj uvjet ni sada nije zadovoljen.

Zagreb: Sabor 5. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama zakona o hrvatskim braniteljima O Agrokoru u Saboru Anka Mrak Taritaš: Sumnjam da Todorić sam piše svoj blog, to radi netko drugi

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako su analize pokazale da su nakon čak deset ranijih izmjena zakona koji je na snazi potrebe nove opsežne izmjene.

– Od ukupno 505.694 hrvatska branitelja koji se nalaze u evidenciji, danas je živih 442.710. Trajna prava po važećem zakonu ostvaruje 56.562 branitelja koji imaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Nezaposleno je 82.889 hrvatskih branitelja i nema redovita primanja. Posebno zabrinjava činjenica da je više od 54 tisuće hrvatskih branitelja umrlo nakon Domovinskog rata i svake godine ih umire sve više. U 2016. godini umrlo je 4.073 hrvatska branitelja – objašnjava Medved te kao probleme izdvaja što je davno zatvoren rok za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, disperziranost statusnih i materijalnih prava braniteljsko-stradalničke populacije, nedovoljna zdravstvena skrb za hrvatske branitelje, nezaposlenost, ukinuta opskrbnina, dugotrajnost stambenog zbrinjavanja, nepovoljni uvjeti za odlazak u mirovinu, osobito za hrvatske branitelje koji nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, dugotrajnost postupka medicinskog vještačenja za potrebe ostvarivanja statusa i prava hrvatskih branitelja i drugo. Medved je detaljno pojasnio sva nova prava koja proizlaze iz zakonskih izmjena pa, između ostalog, kaže kako procjenjuju da će do 2025. godine oko 5000 i 700 hrvatskih branitelja ostvariti invalidsku mirovinu na osnovi statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Goran Beus Richembergh
1 / 15
Zagreb: Sabor 5. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama zakona o hrvatskim braniteljima

– Poštovane gospođe i gospodo zastupnici, uvažavajući uočene probleme braniteljske populacije i ovim zakonom predložene mjere za njihovo rješavanje, pozivam sve saborske zastupnice i zastupnike za jedinstven pristup radi usvajanja zakona kojim bismo najzaslužnijima za obranu domovine pružili zasluženu skrb – kazao je Medved nakon što je naveo sve izmjene.

Mostov Miro Bulj smatra da je dobro da zakon ide u dva čitanja da se stigne popraviti do konačnog usvajanja jer mnoge kategorije nisu uključene u ovaj zakon.

– Zbog čega skidati Registar hrvatskih branitelja? Ispred kluba Mosta, mi smo za opstanak registra branitelja, ali predlažemo da se napravi i registar agresora na RH koji su činili zločine. Predlažemo zadržavanje dosadašnjeg zakonskog rješenja glede stečenih prava, kao što ste i sami kazali braniteljima i stradalnicima HVO-a. Međutim, pitamo se jesu li ugovoreni osnovni elementi za zaključivanje međunarodnog ugovora na zadovoljavajući način kako ne bi došlo do neželjenih posljedica međunarodnih sporova, što bi moglo koštati RH. MOST će kroz daljnju raspravu predložiti konkretna zakonska rješenja koja nisu obuhvaćena ovim prijedlogom i vašim djelom predizbornih obećanjima – kaže Bulj.

Aleksandar Vučić Reakcije Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Prigovara i što zakon kritizira srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

– Vaša je dužnost ispred hrvatskih branitelja zaustaviti izjave vašeg koalicijskog partnera Milorada Pupovca koji uspoređuje generala Janka Bobetka, koji je bio pripadnik prvog sisačkog partizanskog odreda, uspoređujući ga s ratnim zločincima Ratkom Mladićem, Babićem i ostalima i Dokmanovićima. To se ne smije dopustiti u Hrvatskoj državi da nam izvana čovjek koji je sada predsjednik Republike Srpske, četnik, Vučić upućuje poruke o hrvatskom Zakonu o braniteljima. Vi i Vlada trebate napraviti sve da se isplati ovih 400 milijardi kuna na račun hrvatske države i da ostvarimo i ova prava, za naše branitelje i druga prava – kaže Bulj.

Branimir Bunjac iz Živog zida osvrnuo se na izjavu ministra da branitelji umiru te primijetio da svi umiru jer je to prirodan proces.

– Ako već izlazite s takvom tvrdnjom, informirajte javnost koji su točni podaci, koja je točna statistika. Imate i sredstva, imate Državni zavod za statistiku, imamo demografe, zapošljavanje prema ministarstvu. Pa dajte im onda, molim vas, da odrade i taj posao jer ovakva tvrdnja da branitelji umiru u biti ne govori ništa sama za sebe – kaže Bunjac.

Mostova Ines Strenja Linić pozdravlja zakon, ali i izražava žaljenje što ministar nije spomenuo žene.

– U Domovinskom ratu bile su žene koje nemaju obavezu, 23 tisuće žena bilo je u Domovinskom ratu, poginulo je 127 žena. Bili su tu i maloljetni branitelji 3,5 tisuće, sam Vukovar branilo je 96 maloljetnih branitelja, najmlađi Igor Kačić sa 16 godina pronađen je pokopan na Ovčari i 46 njih je poginulo. Mislim da te dvije kategorije zaslužuju poseban stavak i da se kaže da su sve žene i svi maloljetni pripadnici Hrvatske vojske istog trenutka dragovoljci, ako su to žene koje su bile u borbenom sektoru – komentira ona, ali se i osvrće na srpskog predsjednika.

– To što Vučić govori protiv ovog zakona, mene to zabavlja jednako koliko i to što dijeli putovnice stranim ostarjelim glumcima. Ono što me žalosti to je da jedan saborski zastupnik Hrvatskog sabora govori za srpske medije protiv ovog zakona, a pripadnici njegove nacionalnosti zajedno s nama borili su se u Domovinskom ratu. Jedan od njih je moj prijatelj Drača, zapovjednik satnije koji je ostao bez noge i odradio nakon toga sve do kraja – kaže Strenja Linić.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'To je neprihvatljivo. Volio bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele'

SDP-ov Mirando Mrsić izrazio je zabrinutost što ministrovo izlaganje nije potkrijepljeno s financijskim podacima koliko će paket zakona o braniteljima stajati hrvatske poreznike.

– Jer vrlo je jasno da mi iz doprinosa ne možemo financirati mirovine hrvatskih branitelja, a proširuje se obuhvat i uvode neka nova prava. I s druge strane apelirao bih na ministra da se dogovori s ministrom rada i mirovinskog sustava jer stvaramo različite tipove umirovljenika u Hrvatskoj. Ako dopustimo da hrvatski branitelji mogu raditi četiri sata bez obzira na to kako su umirovljeni, moramo to dopustiti i našim umirovljenicima koji su u prijevremenoj mirovini kojima Zakon o mirovinskom osiguranju to ne dopušta – kaže Mrsić.

Nada Turina-Đurić iz GLAS-a pozdravlja odluku Vlade da donose jedan cjelovit zakon koji obuhvaća sva prava braniteljske populacije.

– Međutim očekivali smo mnogo više od ovog zakona. Prije svega da taj zakon ne bude izdvajanje braniteljske populacije unutar našeg društva kao apsolutno privilegirane grupacije, a to se, nažalost, dogodilo ovim zakonom. Mislimo u GLAS-u da je potpuno nerazmjeran zakon, znači nije razmjeran financijskim mogućnostima RH, mirovinskog fonda u RH, a nije ni razmjeran općenito u stanju u gospodarstvu ni socijalnom stanju u RH. Pa ja pitam gospodina ministra je li itko razmišljao što o zakonu misle oni koji rade na blagajnama u Konzumu koji možda već sutra neće raditi, a koji primaju 2.800 kuna? Što o tome misle građani koji primaju prosječnu mirovinu od 3.400 kuna, a koji su 40 godina radili puni radni staž ili oni koji primaju prosječnu mirovinu od 2.200 kuna koja je proizašla iz rada? A mi sada dodatno povećavamo prava. Ja nisam protiv toga, ali sam protiv načina jer se dignitet hrvatskih branitelja ni Domovinskog rata ne može kupiti – kaže Turina Đurić, a njen stranački kolega Goran Beus Richembergh dodaje kako misli da je sramota da Hrvatski sabor donosi ovakav zakon 2017. godine – 22 godine nakon Domovinskog rata.

– Sramotno je također da se ovakvim zakonima ponovno betoniraju statusi drugog i trećeg reda građana u Hrvatskoj. Godinama u ovom Domu govorimo o tome da jednaka vrsta invaliditeta ne smije biti diskriminacijska. Ali isto tako, gospodine ministre, treba reći da u Hrvatskoj u ovom trenutku donosimo zakon koji će nas do 2025. godine stajati 5 i pol milijardi kuna. Od ove godine eksponencijalno raste obveza da se iz državnog proračuna pokrivaju nova prava definirana ovim zakonom, a to je pet i pol milijardi kuna – tvrdi Beus Richembergh.

Bezvrijedne dionice Branitelju dali dionice u vrijednosti 18.400 kuna koje ne može prodati Novi zakon Branitelji od Plenkovića traže da ih se stavi u Ustav Aleksandar Vučić 'Teško za Srbe' Vučić kritizirao Zakon o braniteljima: Govore o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar bluffer
  bluffer:

  koji gnjus od covjeka,nisu ti to vremena kada si gradio svoju "karijeru" cinkara po splitskim skolama,jedna ucenica je zbog tebe bila izbacena iz skole,kako ti je pravo ime,mutantu????

 • stric15:

  ...oduzmite antifa udrugama i sredstava ima za sve ... pa samo GONG će toliko dobiti do 2025-e ....

 • nemanatrag:

  Pijavica ima dvije kćeri: daj daj.....knjiga Propovjednikova.