Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Branitelji od Plenkovića traže da ih se stavi u Ustav

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
21.09.2017.
u 16:12

Bili bismo neozbiljni da imamo jedan zahtjev prema bivšoj, a drugi prema aktualnoj vlasti, kaže Miljenko Kolobarić

Uz trenutačnu smjenu tadašnjeg ministra branitelja Freda Matića i njegova tima, branitelji iz šatora montiranog ispred resornog ministarstva već su u listopadu 2014., samo tjedan dana nakon početka prosvjeda, postavili svoj drugi najvažniji uvjet za odlazak iz Savske: donošenje ustavnog zakona o pravima branitelja koji bi im, kako su vjerovali, jamčio prava koja ni jedna politička opcija ne bi mogla mijenjati.

Premda je u kreiranju novog nacrta zakona po mjeri prosvjednika sudjelovao i Tomo Medved, s dolaskom HDZ-ove Vlade i njegovim imenovanjem na dužnost ministra branitelja tematika ustavnog zakona preko noći se prestala spominjati – premda je ova tema bila i jedna od glavnih točaka HDZ-ova programa namijenjenog braniteljima. Danas, godinu i pol nakon ministrova imenovanja i u osjetljivom političkom trenutku kada dugoočekivani zakon naposljetku, idući tjedan, treba stići na prvo čitanje u saborske klupe, braniteljske udruge koje su povele prosvjed sada ponovno traže da zakon ima ustavnu “težinu”. Drugim riječima, žele zacementirati prava branitelja kako ih ni jedna buduća Vlada ne bi mogla mijenjati bez dvotrećinske većine u Saboru.

Riječ je o inicijativi Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi – krovnoj udruzi koja okuplja umirovljene Tigrove, Gromove, Pauke, Pume i ostale – kojoj se priključila i Udruga Specijalne policije, koja je i formalizirana ovog utorka kada su predsjednik Zbora Miljenko Kolobarić i šef umirovljenih specijalaca Josip Klemm stigli na sastanak u Sabor. Primio ih je predsjednik Gordan Jandroković, a sastanku je nazočio i ministar branitelja Tomo Medved.

– Rasprava je bila konstruktivna i Jandroković nam je obećao da će podržati inicijativu o ustavnoj razini zakona, a mi smo mu dali na znanje da ćemo idućih dana posjetiti i čelnike oporbenih stranaka poput SDP-a i Mosta te drugih političkih opcija kako bismo čuli i njihove prijedloge i dobili najširi mogući konsenzus – kazao nam je Miljenko Kolobarić te dodao da su inicijativu proslijedili i saborskom Odboru za veterane.

– Svjesni smo da ćemo u ovom trenutku teško pridobiti dvotrećinsku većinu u Saboru, ali rekli smo Jandrokoviću kako mi od ustavnog zakona nećemo odustati – kaže naš sugovornik kojeg pitamo je li ovaj zahtjev, nakon godinu dana tišine, zapravo politička poruka HDZ-ovoj Vladi, ministru Medvedu i premijeru Plenkoviću.

– Snažno podržavamo ministra Medveda, ali nas ne zanimaju političke igre, nego da se više ne lome koplja preko naših leđa te da zauvijek riješimo problematiku braniteljske populacije. Bili bismo neozbiljni da imamo jedan zahtjev prema bivšoj, a drugi prema aktualnoj vlasti. Ni jedna politička opcija neće me uzdrmati da ne ustrajem u zahtjevu koji tražimo godinama – kaže Kolobarić.

Zanimljivo, premda naši sugovornici iz delegacije koja je posjetila Jandrokovića, kao i izvori iz Sabora, tvrde kako je ministar nazočio sastanku, general Tomo Medved kratko nam je poručio da “nije upoznat s inicijativom”.

Komentara 112

AR
aristip
16:52 21.09.2017.

Naziv zakona ne odgovara njegovom sadržaju. Realno gledano prava branitelja su ovim zakonom smanjena a povećana su prava onih koji nisu branitelji dakle djeci, suprugama.... osoba sa statusom HRVI i sl. Ukratko rečeno oni koji su u hotelu Laguna pisalili ovaj novi "Zakon o pravima hrvatskih branitelja..." pisali su ga za svoje obitelji (jer oni ionako sva prava ostvaruju pa sada žele da bar dio tih prava naslijede i njihova djeca, unuci itd.).

ZA
zarac
17:54 21.09.2017.

Ovako nešto niti SUBNOR-u nikad nije palo na pamet.

NE
nemanatrag
10:03 22.09.2017.

U kojem su to ustavu bilo čiji branitelji!?!? Engleskom, njemačkom, belgijskom!? ... Možda da ih se proglasi nacionalnom baštinom i stavi pod zaštitu UNESCA ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije