Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez subvencija

Voćari se nadaju cijeni od 2,5 do 3 kune za kilogram jabuke

voce
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
30.08.2013.
u 17:56

Ističu da bi im cijena od dvije i pol do tri kune po kilogramu za ekstra klasu pokrila troškove proizvodnje, no ne vjeruju da će je uspjeti postići

Prvi put u osam godina održavanja Međunarodnog voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu, danas nije službeno objavljena otkupna cijena jabuke za ovu sezonu. Proizvođačima je ostavljano da sami pregovaraju s otkupljivačima. Ističu da bi im cijena od dvije i pol do tri kune po kilogramu za ekstra klasu pokrila troškove proizvodnje, no ne vjeruju da će je uspjeti postići. Voćari su očekivali dolazak ministra Tihomira Jakovine, jer su dosad uglavnom ministri dolazili na Sajam, no zamijenila ga je pomoćnica Davorka Hajduković, koja nije govorila ni o cijeni, a ni o izostalim subvencijama.

- Neizvjesnost oko konačne cijene jabuke koči daljnji razvoj ove grane jer se u našim trgovinama već u veljači ne može kupiti domaća jabuka. Proizvodimo samo 40 posto vlastitih potreba - kazao je međimurski župan Matija Posavec (HNS). Saborska zastupnica Sunčana Glavak (HDZ) prozvala je Ministarstvo poljoprivrede jer smatra da diskriminira pojedine proizvođače dovodeći ih u neravnopravan položaj time što pojedine proizvodnje plaća u maksimalnom iznosu, a druge zakida.

- Proizvođači konzumnih i industrijskih jabuka neće dobiti predviđene subvencije jer novca u državnom proračunu nema, iako je za tu namjenu bio predviđen. Nedopustivo je da stotinjak sudionika okruglog stola na voćarskom sajmu zapravo nije imalo koga pitati za objašnjenje jer najavljeni dolazak ministra Jakovine je izostao, a predstavnica Ministarstva je nakon otvorenja napustila Sajam - navela je u priopćenju za javnost Sunčana Glavak, saborska zastupnica HDZ-a, koja smatra da će izostanak subvencioniranja jabuka “narušiti stabilnost domaće proizvodnje". Na Sajmu se u tri dana predstavlja 150 izlagača.

>> Skupo nam podvaljuju dvije godine stare jabuke iz Poljske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije