Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvezli 4 milijuna kg

Skupo nam podvaljuju dvije godine stare jabuke iz Poljske

jabuka, jabuke (1)
Goran Ferbezar/PIXSELL
15.07.2013.
u 15:20

Cijene jabuka ruše sve rekorde, a što je još apsurdnije, astronomskih 18 kuna, koliko traže pojedini trgovci, plaćamo i za dvije godine stare jabuke iz Poljske.

Cijene jabuka ruše sve rekorde, a što je još apsurdnije, astronomskih 18 kuna, koliko traže pojedini trgovci, plaćamo i za dvije godine stare jabuke iz Poljske, upozoravaju iz Hrvatske voćarske zajednice. Predsjednik HVZ-a Željko Banjavčić kaže kako su domaće jabuke s obzirom na lanjsku mršavu berbu odavno planule. Mraz u travnju, pa suša, prošle su godine desetkovali urod iz domaćih voćnjaka te je logično da trgovci uvoze više nego ikada.

Hrvatska deklaracija

– No mora li to uvijek biti smeće kojega se drugi žele riješiti – pita Banjavčić, ističući kako voćari nemaju papirnatih dokaza za dvije godine stari idared i jonagold iz Poljske, ali to ne znači da ga ne mogu prepoznati. Uvoz iz Poljske na zagriz je prazan, jabuke nemaju okusa, mirisa ni kiselosti, što je slučaj kod predugog skladištenja, nikako od lanjske berbe. Jabuke su navodno bile namijenjene ruskom tržištu, koje je stopiralo njihov uvoz. A da priča bude apsurdnija, voćari diljem Hrvatske ovih dana javljaju u središnjicu kako u situaciji kad domaćih jabuka nema gotovo ni za lijek, neki trgovci na sumnjiv uvoz stavljaju i deklaracije hrvatskih proizvođača, što se ponavlja već godinama, tvrdi Banjavčić. Potrošači su tako dvostruko prevareni.

– Sa subvencijama države voćari su lani od otkupljivača za kilogram jabuka dobivali najviše 3,50 kuna, da bi ih građani sada plaćali kao suho zlato – i mislili da barem jedu domaće – ogorčen je Banjavčić.

Slično kaže i Tihomir Perajić, predsjednik uprave Fragarije, vodeće tvrtke u Hrvatskoj za proizvodnju, nove tehnologije i konzalting u voćarstvu i povrtlarstvu. Ne zna koliko su poljske jabuke stare, ali su nekvalitetne. Nakon što ih građani kupe dva-tri puta misleći da su hrvatske i zaključe da su loše, prestat će kupovati domaće, objašnjava Perajić. I još ga k tome kupuju za paprenu cijenu, i dva-tri puta višu od 5-6 kuna koliko su ih plaćali lanjskog ljeta. Ista je situacija, tvrdi, i sa zlatnim delišesom iz Austrije, koji nema ni ukusa ni šećera. No cijene diktira potražnja jer jabuka nema dovoljno ni u Europi, a transport iz udaljenijih krajeva stoji više. Srećom, ove će jeseni berba biti zadovoljavajuća pa će cijene, kaže Perajić, već od druge polovice kolovoza, ovisno o sortama, pasti i trostruko.

Enorman uvoz

Jedan od domaćih proizvođača kojeg se ovih dana proziva kako su jabuke koje se prodaju pod deklaracijom njegova obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva uvozne, objašnjava kako su trgovci i distributeri njegove jabuke sačuvali za kraj jer su bile blijede i u sezoni nisu mogle konkurirati puno crvenijim jabukama drugih voćara. Tvrdi kako ne zna prodaju li se pod njegovim imenom i poljske jabuke, no to se ne bi smjelo događati, zaključuje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku samo smo u prva četiri mjeseca ove godine iz Poljske uvezli oko 4 milijuna kilograma jabuka za 2 milijuna dolara. Lani iz Poljske nismo uvezli ni kilograma! Ukupno smo pak do kraja travnja uvezli oko 8 milijuna kilograma jabuka za 4,4 milijuna dolara, dok smo u čitavoj 2012. uvezli 13 milijuna kilograma.

>>Hrvatska 'u minusu' 22,3 milijarde kuna: Najviše uvozimo iz Italije!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije