Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLAN U SABOR NA ČITANJE

Vlada prihvatila nacrt zakona kojim JMBG odlazi u povijest, evo kada će se još koristiti

Plenković: Predložit ćemo ukidanje imuniteta za sve koruptivne radnje za sve članove Vlade
Luka Stanzl/PIXSELL
27.05.2022.
u 13:06

S obzirom da je OIB ušao u punu primjenu, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao druge, odnosno pomoćne identifikacijske oznake

Na današnjoj sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim JMBG odlazi u povijest. 

Potpredsjednik Božinović podsjetio je da se s određivanjem jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) započelo 1982. godine prema tada važećem Zakonu, a koristio se do 1. siječnja 2003. godine otkad se koristi termin matični broj građana (MBG). 

Naime, Zakonom o matičnom broju uređeno je određivanje i davanje matičnog broja građana hrvatskim državljanima. MBG je identifikacijska oznaka hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama, a do 2003. upisivao se i u isprave građana.  

S druge strane, 1. siječnja 2009. stupio je na snagu Zakon o osobnom identifikacijskom broju kojim je uveden osobni identifikacijski broj (OIB) kao stalna identifikacijska oznaka obveznika osobnoga identifikacijskog broja koju korisnici osobnoga identifikacijskog broja koriste u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka.

Dakle, s obzirom da je OIB ušao u punu primjenu, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao druge, odnosno pomoćne identifikacijske oznake.

Danom prestanka važenja Zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primjenu osobnoga identifikacijskog broja, ne postoji potreba.

- Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim, ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam - pojasnio je potpredsjednik Božinović.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju te ga uputila Hrvatskome saboru na prvo čitanje.

Ključne riječi

Komentara 1

TR
tratincica68
17:28 27.05.2022.

Kad ai ima jmbg onda ai bar znao po broju tko je hrvat.tko srbin a tko bosanac.na oib toga nema jer je drzava svjesna da mora bosance uvesti pa tako da se vise nezna tko je tko dosao.tako vi objasnite narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije