Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. godina od proboja prema Vukovaru

Vjeko Čuljak: Nikad nisam doznao tko je naredio povlačenje, a sve sam pokušao...

12.11.2009., Vukovar - Obnovljene obiteljske kuce i simbol grada Vodotoranj.  Photo: Branimir Bradaric/VLM/PIXSELL
Branimir Bradarić/VLM/PIXSELL
13.10.2016.
u 22:24

Tog 13. listopada 1991. ATJ Lučko, brodsko-posavska specijalna policija i Žuti mravi ušli su u Marince

Polaganjem vijenaca jučer su članovi Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko ’90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod obilježile 25. obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru. Govoreći o toj akciji Vlado Marić, ratni pripadnik ATJ Lučko, podsjetio je kako je akcija započela u ranim jutarnjim satima toga 13. listopada 1991. godine, a da su u njoj sudjelovali ATJ Lučko, Specijalna policija PU Brodsko-posavske županije i izvidnička skupina Žuti mravi. Cilj je bio osloboditi selo Marince, a onda se spojiti s Bogdanovcima koje je u to vrijeme bilo u neprijateljskom okruženju.

– Krenuli smo rano ujutro i to tako da su ispred nas išli tenkovi, što je netko naredio, a čemu sam se ja protivio. To je bila greška posebno zato što smo dan prije zarobili neprijateljske dokumente s ucrtanim položajima njihovih tenkova. Ipak, ušli smo u Marince kada je došla zapovijed da se povučemo. I tome sam se usprotivio jer više u Marincima nismo nailazili ni na kakav otpor, ali smo se morali povući – prisjeća se Vjeko Čuljak koji je u toj akciji vodio Žute mrave.

Kaže kako nikad nije doznao tko je naredio povlačenje iako je pokušavao doznati sve detalje.     

>> Obilježena 25. obljetnica stradanja Lovasa, sela u kojem je ubijeno 5,5 posto ukupnog stanovništva

Komentara 20

Avatar 123456
123456
00:17 14.10.2016.

A ko je zapovjedio povlačenje iz Bosanske posavine koja se je mogla bez problema braniti topništvom s Hrvatske strane i vojskom na Bosanskoj strani jako motiviranom za obranu? Ali došla je zapovijed nikad pojašnjena i Bosanska posavina je predana četnicima! Ko je to naredil?!

AS
antun sklepic
08:01 14.10.2016.

sve se zna samo se nesmije govorit da sve ostalo ne ispliva na površinu baš je bilo briga franceka i ostalih koliko će branitelja završit po jarkovima to lažu ovaj narod vjerujem da im 90% branitelja ne vjeruje

KO
Komacero
07:28 14.10.2016.

Povlacenje je naredio isti onaj koji pustio Arkana i uveo cetnicku aboliciju genocidnih zlocinca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije