Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić

Kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a: Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspjehu

Vesna Pusić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
12.04.2016.
u 21:02

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova jedna je od osmero kandidata za nasljednika Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016.

Kandidatkinja za novog glavnog tajnika UN-a Vesna Pusić izjavila je da će pred svjetskom organizacijom "braniti boje Hrvatske", unatoč "kontroverzama i dilemama" oko njezine kandidature u domaćoj politici.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova jedna je od osmero kandidata za nasljednika Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016.

Za prvog čovjeka UN-a bivšu ministricu vanjskih poslova Pusić kandidirala je 2015. bivša Vlada lijevog centra, a nova vladajuća desna koalicija ne podupire je smatrajući da odluku o hrvatskom kandidatu trebala donijeti nova Vlada.

U razgovorima za televizije RTL i Novu TV iz New Yorka, Pusić je istaknula da je njezina kandidatura uredna i da nova Vlada "nije intervenirala da to ospori".

Iako je rekla da dobro surađuje s hrvatskom misijom pri UN-u, aktualna potpredsjednica Hrvatskog sabora troškove boravka u sjedištu UN-a plaća sama.

– Kontroverze i dileme koje su se razvile kod kuće ćemo jednog dana rješavati. Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspjehu – rekla je Pusić.

Dodala je da će u svim prezentacijama ustrajati na tome da se Hrvatska kao zemlja prikaže u najboljem svjetlu.

– I za zemlju i za naše dostojanstvo najpriličnije je da se to ne razvlači i preuzela sam sve na sebe što se troškova tiče – istaknula je Pusić.

Ona će u srijedu poslijepodne obaviti neformalni intervju s članicama UN-a i Vijeća sigurnosti koje bi Općoj skupštini trebalo predložiti jednog kandidata.

Po nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštivati, kandidat iz istočne Europe na redu je za preuzimanje položaja glavnog tajnika.

– Kandidat iz istočne Europe i žena imaju prednost. Postoji velika podrška da se poštuje pravilo rotacije. Ako se stalne članice VS-a oko toga ne dogovore, bit će netko iz drugog dijela svijeta – istaknula je Pusić.

Bude li izabrana, najavila je da će pojednostaviti model odlučivanja i izvještavanja u UN-u koji smatra netransparentnim. Ustrajat će na političkom rješavanju globalnih sukoba, mobilizirati što više država na uključivanje u program razvojne pomoći i inzistirati na jačanju stanja ljudskih prava u svijetu.

Osam kandidata u utrci je za Banova nasljednika. Uz Pusić, to su bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark, Bugarka Irina Bokova, trenutačno na čelu UNESCO-a i Natalia Gherman, bivša šefica diplomacije Moldove.

Muškarci koji žele mjesto glavnog tajnika su bivši slovenski predsjednik Danilo Turk, bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice i bivši portugalski premijer Antonio Guterres, bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Ime nasljednika Ban Ki-moona moglo bi se znati u rujnu ove godine.

>> Vlada će podržati Vesnu Pusić u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Komentara 25

BA
barbaizamerike
21:07 12.04.2016.

Anketa::moze je predlozit ko got hoce ali je gradani hrvatske ne podrzavaju

Avatar Ksaver38
Ksaver38
21:07 12.04.2016.

Vesnica nema šanse. Tu su dva favorita Bugarka i Jeremić. Oni jedini imaju svjetsku podršku.

DU
Deleted user
21:41 12.04.2016.

Ta nikako ne bi smjela uživati nikakvu potporu iz Hrvatske. Ta je do sada već mogla barem započeti širiti istinu o ustašama: da su to bili branitelji, a da su samo neki od njih bili zločinci ... da su Hrvatsku branili od četnika koji Hrvatsku đele uništiti. Ustaše treba rehabilitirati, a osuditi one među njima koji su divljali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije