Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADROVIRANJE

V. Pusić opet izgubila u utrci za funkciju u UN-u

Vesna Pusić i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
18.04.2017.
u 15:22

Iako se Vesna Pusić nadala funkciji u UN-u, za mjesto šefice UNECE podršku joj nije dala ni Vlada RH, ni misija RH pri UN-u u New Yorku

Novi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres imenovao je u petak slovačku diplomatkinju Olgu Algayerovu na čelo Ekonomske komisije za Europu (UNECE), široj javnosti slabo poznatog UN-ova tijela sa sjedištem u Ženevi, na čije se čelo, kako neslužbeno doznajemo od upućenog izvora, nadala biti imenovana Vesna Pusić.

Nakon neuspjeha u utrci za novu glavnu tajnicu UN-a, Pusić je polagala nade u mogućnost da bude imenovana na neku od drugih visokih dužnosti u UN-u koje se popunjavaju po dolasku Portugalca A. Guterresa na mjesto glavno tajnika, no čini da se da je najbolja, možda i posljednja prilika za takvo što propuštena u petak, kada je Guterres umjesto Hrvatice odabrao Slovakinju za izvršnu tajnicu UNECE-a.

UNECE je, inače, UN-ovo tijelo na čijem je čelu od 1960. do 1967. bio prvi Titov diplomat Vladimir Velebit (iz UNECE-a je otišao u mirovinu), a od 1968. do 1982. još jedan predstavnik SFRJ - Slovenac Janez Stanovnik.

Tijelo je osnovano 1947., a danas broji 56 članica. Izvor upućen u imenovanja u UN-u otkrio nam je kako je Guterres proteklih mjeseci iskazivao namjeru da na čelo UNECE-a imenuje neku ženu iz istočne Europe, te da je Vesna Pusić bila ozbiljno razmatrana kao kandidatkinja.

Prema drugom upućenom izvoru, Guterres je u siječnju pozvao Pusić u New York i rekao joj da je želi imenovati u UNECE, ali da bi bilo dobro da ima podršku Vlade RH. Pusić je to i tražila od premijera Andreja Plenkovića koji ju je primio u veljači u Banskim dvorima.

No, drugi izvor tvrdi da na kraju ne samo da njegova Vlada nije dala podršku kandidaturi Vesne Pusić za UNECE, nego ni misija RH pri UN-u u New Yorku, koju vodi Vladimir Drobnjak, nije ni formalno proslijedila prijavu Vesne Pusić, što bi prijavi dalo veću uvjerljivost.

Nakon što je u petak popunjeno ovo mjesto u UNECE-u, upućeni izvori procjenjuju da su male, praktički nikakve šanse da Vesna Pusić dobije ikakvu drugu funciju u Guterresovom UN-u. 

>> Pusić prezentaciju bazirala na iskustvu Hrvatske, a aludirala je i na presudu Šešelju

>> Guterres prisegnuo za novog glavnog tajnika: 'UN se mora promijeniti'

Komentara 30

MO
mobitel20
15:30 18.04.2017.

"umjesto Hrvatice", aaaahahahahahhaha...dobra sala, odavno ne vidjeh bolju.

PO
pozornik66
15:59 18.04.2017.

Konačno hrvatska diše hrvatski, triba maknit te jugo nostalgičare iz hrvatske politike

MI
Mimizo
15:59 18.04.2017.

pa tko bi nju izabrao budite ozbiljni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije