Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

Užitak ispod Dinare: Diplomati u gostima kod branitelja

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
06.05.2014.
u 19:00

Veleposlanici se zabavljali uz ratne igre na poligonu u Dabru

Oduševljeni su bili veleposlanici, njihovi zamjenici i vojni atašei na dvodnevnom izletu u Dalmaciji, gdje su posjetili braniteljske zadruge na Cetini i Neretvi. Osim gastronomskog užitka u proizvodima braniteljskih zadruga, kušanja autohtonih specijaliteta koje su zalijevali najkvalitetnijim vinima, guštali su i u druženju s braniteljima na poligonu Braniteljske zadruge Patriot u Dabru, na Peručkom jezeru koja se pokazala kao izvanredan domaćin. Kao i ne bi, riječ je o iskusnim profesionalcima koji su ratna iskustva iskoristili udruživši se u braniteljsku zadrugu za avanturistički turizam pa na poligonu u Dabru pod njihovim nadzorom možete upustiti u uzbudljive ratne igre ili uz vodstvo iskusnih bivših ratnika, specijalaca i izviđača, planinariti, biciklirati, jahati...

Dragovoljac sa 17 godina

-Mladost, hrabrost, naša dinarska i cetinska čvrstoća bila su u nama i za vrijeme rata, a poslije vojnih karijera krenuli smo na ovaj jedinstven način. Ja sam prošao mnoge postrojbe od sinjske 126. brigade do mnogih elitnih postrojbi Hrvatske vojske. Imam dosta znanja po pitanju posebnih vojnih vještina. Tako mi je uz sugestiju nekih mojih prijatelja pala na pamet ideja o avanturističkom turizmu u našem kraju. Tim više što ovaj dio gdje je naš poligon idealan za to – kaže upravitelj “Patriota” Mario Vujević - Vegi, inače omiljen među braniteljskom populacijom.

Predsjednik je i Udruge malodobnih dragovoljaca Domovinskog rata RH. On je u rat otišao 1991. godine, sa 17 godina. U miru je zajedno sa svojim suborcima iz Vučipolja, Zasioka, Bitelića, Sinja, Hrvaca i drugih mjesta osnovao braniteljsku zadrugu “Patriot” koja pruža jedinstvenu turističku uslugu za ljude željne uzbuđenja, adrenalinskih avantura i ratnih igara. Poligon ove zadruge prostire se na 10 hektara, na kojima je izrađeno 30-ak maskirnih kućica za simulaciju gradske borbe, 56 rovova, 170 zaklona i tri nadzorna tornja. Uz to postoje prirodne prepreke, poput suhozida i šuma.

-Na ovom poligonu braniteljska zadruga organizira airsoft misije za poduzeća ili društva željna adrenalina i avanture. Riječ je o simulaciji vojno-policijskih okršaja uz upotrebu replika oružja i druge vojne opreme – upoznao je Vegi veleposlanike i ministra branitelja Predraga Matića koji ih je doveo. Nakon vožnje autobusom od Zagreba do Dabra, za doručak se dobili sinjske uštipke i rastrčali se po poligonu čekajući janjetinu. Gađanje lukom i strijelom bio je hit, ali i replike oružja.

-Želimo promovirati braniteljske zadruge. Zato smo doveli jedan veliki broj veleposlanika, njihovih zamjenika i vojnih atašea da im pokažemo onu najbolju sliku, najbolje lice hrvatskog branitelja koji ne kukaju nad svojom sudbinom nego su sudbinu uzeli u svoje ruke. To je ono što hoćemo pokazati cijelom svijetu – rekao je Matić.

QR kod utisnut u kamen

Kroz opušteno druženje i zabavu predstavnicima veleposlanstava predstavljena je ponuda brojnih braniteljskih zadruga, kao i projekt njihovog umrežavanja. Na poligonu Patriota tako su se našli i štandovi s medom branitelja-pčelara, a branitelji zadruge Lovdžija iz Glavica donijeli su poljsku jarebicu čijim se uzgojem bave. Prvi put predstavljen je i potpuno novi proizvod koji upravo izlazi na tržište, a rezultat je kreativnosti skupine branitelja iz Zamosorja, odnosno Doca i Novih Sela. Predstavili su svoj “informativni kamen” koji je i prije no što se pojavio na tržištu izazvao golem interes, a narudžbe pljušte sa svih strana. Riječ je o kamenim pločama s utisnutim QR kodom čijim skeniranjem imate pristup stranicama sa svim bitnim informacijama o spomeniku kulture, instituciji, tvrtki... Sveti Vlaho dobio je ogledni primjerak reljefne kamene ploče s QR kodom, a takve će ploče biti postavljane i u Solinu, Trogiru i ostalim gradovima s kojima su već Tonči Karaman i Dragan Lučić, odnosno tvrtka “Informativni kamen” koju su osnovali, stupili u kontakt.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

-Prvi smo vjerojatno u svijetu koji taj kod utisnuo u kamen. Iako je QR kod već godinama prisutan u svijetu, preko njega najlakšim putem možete doći do svih informacija o bilo čemu, nitko ga nije utisnuo u kamen. Kod nas ustanove, muzeji, spomenici kulture još uvijek nemaju QR kodove, ali vidjet ćete, za godinu ili dvije, imat će ih svi. Mi smo krenuli na vrijeme. Ručno izrađujemo reljefne kamene ploče i utiskujemo kod preko kojega, primjerice, turisti mogu na svom jeziku saznati sve što ih zanima o mjestu na kojemu se nalaze – pojašnjavaju. Zaposlili su dva magistra koji su programeri, a svi ostali čekićem i dlijetom u kamenom stvaraju prava mala umjetnička djela. Žele obilježiti hrvatske kulturne spomenike te za postavljanje njihovih ploča treba dopuštenje konzervatora koji su prepoznali njihov rad i dopustili postavljanje ploča.

-Tek smo krenuli, prije 10-ak dana i svi su oduševljeni kojima smo predstavili što radimo. Sklopili smo ekskluzivan ugovor s Hajdukom, Solin je već naručio 5 ploča, Dubrovnik dvije-tri - priča Karaman.

Diplomati ribarili u Komarni

Oduševljeni predstavnici diplomatskog zbora, imali su prigodu i ribariti u Komarni, pogledati kako se uzgajaju školjke u Stonu i obići maslinik Modro zelene braniteljske zadruge. U srpnju opet dolaze u Sinj, na poziv Patriota koji će im organizirati vožnju Cetinom.

-Predstavnicima veleposlanstava smo predstavili projekt umrežavanja braniteljskih zadruga kroz Centar za ruralni razvoj. Želimo se povezati sa sličnim zadrugama i udrugama u njihovim državama i preko njih širiti svoju ponudu na tržište EU-a - kaže Stipe Efendić, jedan od organizatora druženja.

-Cilj je postignut, kontakti su sklopljeni - zadovoljno zaključuje. Svi su se dobro zabavili, sada ih još samo trebaju izreklamirati u svojim državama.

>> Diplomati ukoreni jer nisu pomagali u izvozu

Komentara 2

NV
novo vriijeme
20:06 06.05.2014.

Česitike braniteljima

TO
torcidaš
22:50 08.05.2014.

A gdje su Fumić, Maričić, Pusić, Štrbac i ostali antifašisti ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije