Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMA UPOZORENJA

Diplomati ukoreni jer nisu pomagali u izvozu

vesna pusić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
25.04.2014.
u 22:16

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za pomoć su se obratile 872 tvrtke koje su ostvarile milijardu dolara izvoza

U šest mjeseci sadašnjeg programa gospodarske diplomacije domaće su tvrtke izvezle robu i usluge vrijedne više od milijardu dolara. Ministarstvu vanjskih i europskih poslova obratilo se za pomoć 872 izvoznika, poput OIV Odašiljači i veze te Montmontaža Greben, i zatražilo 1532 usluge. Generirane su 92 izvozne prilike čija vrijednost nije poznata, zbog poslovne tajne.

No vrijednost takvog izvoza 15 tvrtki, koje su podijelile podatke s MVEP-om, iznosi oko milijardu dolara. Program je otkrio i slabe točke: osam veleposlanika – koje se sada ocjenjuje – nije zadovoljilo te su od ministrice Vesne Pusić dobili pismo upozorenja. Sankcije se očekuju kad prođe testna faza.

Sažetak je to učinkovitosti programa koji je predstavio zamjenik ministrice Joško Klisović. Hrvatske su tvrtke najviše poslovale na europskom tržištu, posebice tržištu CEFTA-e, a 13 posto hrvatskih izvoznika zapošljava 50 posto zaposlenih u gospodarstvu. Pusić je upozorila na posljedice česte promjena zakona.

– Kada jednom definiramo fiskalni sustav, trebamo ga se držati. Trebaju nam stabilni uvjeti i manji porezi. Svrha procedure za smanjenje proračunskog deficita ne smije biti uvođenje novih nameta – rekla je Vesna Pusić.

>>Vesna Pusić: Porez na štednju je zbog smanjenja deficita i to nije novi porez

Komentara 33

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:04 25.04.2014.

jedva čekam izbore da ova spodoba koja je došla na vlast silovanjem demokracije i ugurala nas u EU terorom manjine nad voljom većine, napokon ode gdje joj je i mjesto - debelo ispod crte prolaznosti na izborima. Samo kod nas može parazitska strančica sa 2-3 % glasova imati 2 potpredsjednika Vlade i 4 ministra..... samo kod nas... i hrabrog premijerčića

Avatar jurko_zg
jurko_zg
14:03 25.04.2014.

Moja pusicka, mudrujes...drzi se svog posla jos godinu dana koliko imas mandat,jer da imas imalo stida sama bi se povukla.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
14:03 25.04.2014.

onda se to nama samo učinilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije