Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Uskoro počinje Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici

Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici
Foto: Marko Hanžeković
1/3
04.12.2023.
u 14:38

Putovanje kroz vrijeme božićnom čarolijom Adventa počinje ovog vikenda, 09. prosinca! U tijeku su posljednje pripreme za početak jedinstvenog sajma u Hrvatskoj, sajma kakav je bio nekad u svojim europskim počecima u srednjem vijeku, trećeg po redu Srednjovjekovnog božićnog sajma, a službeno otvorenje sajma predviđeno je za 17:30 dok se u prostor sajma može ući već od 16 sati.

Svaki manji ili veći grad u Hrvatskoj trudi se u ovom posebnom dijelu godine svoje trgove uljepšati božićnim sajmovima, no samo u Koprivnici doživjet ćete drugačiju božićnu priču - onu drevnu i zaboravljenu, bez mnoštva svjetlucavih lampica, bez djeda mraza, bez plastike, bez orašara, ali sa orasima, lješnjacima, jabukama, svijećama, fenjerima, bakljama, pećima na drva, srednjovjekovnim obrtnicima i putujućim trgovcima kakve ne možete nigdje susresti, srednjovjekovnom kupkom i tavernama sa svjetski originalnim jelima i pićima poput Koprivničkog božićnog piva, vina ili gina s koprivom te egzotičnog srednjovjekovnog hipokrasa čiju besplatnu degustaciju pripremaju Koprivnički mušketiri i haramije.

Treće izdanje sajma, ove godine po prvi puta INTERNACIONALNO, prerasti će u najposebniji božićni sajam u Hrvatskoj sa sveukupno više od 50 objekata ugostitelja, starih zanata, izlagača i obrtnika od kojih neki stižu iz Slovenije, Rumunjske i daleke Venezuele.

Foto: Marko Hanžeković

U parku ispred gradskog muzeja, posjetitelji će potpuno besplatno vikendima od 09. do 30. prosinca moći uživati u mnogobrojnim atrakcijama i bogatom programu.

Uz mnogobrojne atrakcije poput putujućih trgovaca, vatrenog showa kojeg spremaju koprivnički mušketiri i haramije, dvorskih luda, žonglera i lakrdijaša, srednjovjekovnu kupku, svjećara i krznara te alkemičara i rakijaša, sajam će obilovati domaćim odnosno proizvodima podravskih obrtnika, a sve to uz nezaobilaznu gozbu prigodnih delicija i pečenja, slastica koje spremaju kuhari i pekari na sajmu. Važno je naglasiti ekološku dimenziju sajma gdje je plastika zabranjena, rasvjeta nekonvencionalna, odnosno primitivna poput baklji, svijeća, petroleja te proizvodi izlagača bazirani na prirodnim materijalima. Tu je i službeno pivo sajma - Koprivničko božićno pivo koje će se ove godine kuhati na licu mjesta, baš kao i srednjovjekovni Hipokras te krampampule koje će pripremati rakijaši.

Foto: Marko Hanžeković

Nijedna manifestacija ne može proći bez najmlađih sudionika pa tako neće ni Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici jer su u pripremi brojne radionice za klince i klinceze, a i ponešto stariji moći će također naučiti nešto novo odnosno podsjetiti se na ono što su možda zaboravili.

Vrijedni radnici i izlagači ovih dana, bez obzira na hladno vrijeme i neradne dane, grade scenu predstojećeg jedinstvenog sajma, prvog tog tipa u Hrvatskoj, a park je trenutno krcat kućicama koje su osvježene u kanatno - skeletnom stilu kako bi se postigao efekt srednjovjekovnog sela, a radovi su još jedan dokaz kako organizatori paze na svaki detalj i drže do autentičnosti prikaza prošlih vremena.

Vidimo se na Srednjovjekovnom božićnom sajmu od 09. do 30. prosinca (uglavnom vikendima), koji oživljava najstariji koprivnički trg, a ulaz će i ove godine biti potpuno besplatan za sve posjetitelje!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije